Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα περιλαμβάνουν τα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών - Τα συμπεράσματα των ελληνικών τραπεζών 29/9 στον SSM

Τι θα περιλαμβάνουν τα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών - Τα συμπεράσματα των ελληνικών τραπεζών 29/9 στον SSM
Ποια συμπεράσματα θα παραδώσουν οι ελληνικές τράπεζες στον SSM
Σήμερα 29 Σεπτεμβρίου 2020 οι τράπεζες θα καταθέσουν τα σχέδια για τα κόκκινα δάνεια τριετίας.
Οι επόπτες θα επιμείνουν σε θέματα ποιότητας ενεργητικού  ως προς τους ισολογισμούς των τραπεζών ώστε τα κόκκινα δάνεια να μη φθάσουν σε τέτοιο σημείο υπερβολής ώστε να μην μπορεί να αποφευχθεί το φαινόμενου του γκρεμού όπως κατέστησε σαφές και ο κ. A. Enria στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Ιρλανδικό Τύπο (RTI Morning Ireland).
Oι ελληνικές τράπεζες μέχρι σήμερα θα πρέπει να καταθέσουν τα σχέδιά τους για τα NPEs την προσεχή τριετία ενώ σε μια άλλη εντελώς βάση η άσκηση αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί το Μάρτιο μαζί με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Βεβαίως τα πράγματα εξελίσσονται σε σοβαρά για όλο το τραπεζικό σύστημα της γηραιάς ηπείρου όταν ο κ. Enria κάνει λόγο για 1,4 τρισ ευρώ κόκκινα δάνεια εξαιτίας της κρίσης.
Oι ελληνικές τράπεζες πάντως θα πρέπει να δουν και πως θα διαχειριστούν τα θέματα των μορατορίων που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα για την υγεία των ισολογισμών τους.

Ποια συμπεράσματα θα παραδώσουν οι ελληνικές  τράπεζες την Τετάρτη στον SSM:

Τα σχέδια διαμορφώνονται σε συνεργασία με τις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων της κάθε τράπεζας.
Η  αρμόδια ομάδα του SSM  αναμένει να λάβει την καθιερωμένη πλέον έκθεση στρατηγικής των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια  (NPEs), τα πρότυπα που θα ακολουθήσει η κάθε τράπεζα για να επιτύχει τη σχετική μείωση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της στρατηγικής που θα διαμορφώσουν την πορεία των NPEs για το διάστημα 30 Ιουνίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2022.
-Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν την εκτίμηση για τα κόκκινα δάνεια που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Covid και αντικατοπτρίζουν ουσιαστικά την εκτίμηση των τραπεζών σε ότι αφορά τα moratorium που ήδη υπάρχουν.
-Η εκτίμηση για τις συστημικές τράπεζες από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα είναι νέα κόκκινα δάνεια τα οποία θα ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ.
-Τα σχέδια αναφέρονται στις προσπάθειες των τραπεζών για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και συγκεκριμένα  στα 10 δισ ευρώ του Galaxy της Alpha Bank, στα 6 δισ. ευρώ του Frontier της Εθνικής Τράπεζας και στα 7 δισ ευρώ του Phoenix της Τράπεζας Πειραιώς.
-Με βάση τα σχέδια που επεργάζονται οι τράπεζες εκτιμάται πως στο τέλος του 2020 τα δάνεια κόκκινα δάνεια των τραπεζών  θα διαμορφωθούν στο 30% του συνολικού χαρτοφυλακίου, στο 20% το 2021 και στο 10% το 2022.
Η αφετηρία είναι ο Ιούνιος του 2020 όπου τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών ήταν το 36,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου και συγκεκριμένα ανέρχονταν σε 59,7 δισ ευρώ  λόγω της ολοκλήρωσης της συναλλαγής Cairo που υλοποίησε η Eurobank. .
Ιδιαίτερη σημασία έχει κατά πόσον οι τράπεζες θα καταφέρουν να στηρίξουν την οικονομία της χώρας με νέες χορηγήσεις αφού αυτό θα αυξήσει τον παρανομαστή του κλάσματος δηλαδή το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων των τραπεζών και θα οδηγήσει σε αναθεώρηση τον αριθμό των κόκκινων δανείων.
Τα κόκκινα δάνεια εξαιτίας της πανδημίας αναδιαμορφώνουν την τακτική των εποπτών για τον τρόπο διαχείρισης.
Η συνολική ομπρέλα που κατ' αρχήν προσέφεραν οι θεσμοί παύει να υπάρχει από τις 30 Σεπτεμβρίου όπως καθοριστικά δήλωσε η ΕΒΑ και στη θέση της εισέρχεται η πρωτοβουλία των ίδιων των τραπεζών.
Είναι οι ίδιες οι τράπεζες που αποφασίζουν κατά περίπτωση για τους πελάτες τους.
Είναι τελικώς τα πιστωτικά ιδρύματα που υπό τη δική τους ευθύνη θα κρίνουν ποια δάνεια θα θέσουν σε αργία, αν θα τα θέσουν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει αυτό. Και είναι τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα που φέροντας ακέραια την ευθύνη για τις παραπάνω αποφάσεις θα λάβουν και τις σχετικές προβλέψεις μειωτικές των κεφαλαίων τους.
Ετσι από το τέλος του μήνα και μετά τη λήξη και αυτής της άσκησης αλλάζουν πολλά σε σχέση με τον τρόπο που θα διαχειριστούν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια.
Οι τράπεζες συγχρόνως προετοιμάζονται για τα stress tests τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αν δεν πάρουν αναβολή.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης