Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη της Lademann & Associates: Η Google αυξάνει την ισχύ της στην αγορά της ΕΕ παρά την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία

tags :
Μελέτη της Lademann & Associates: Η Google αυξάνει την ισχύ της στην αγορά της ΕΕ παρά την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία
Ο τεχνολογικός «γίγαντας» έχει εδραιώσει την κυριαρχία του και τις υπηρεσίες σύγκρισης online τιμών
Η Google, ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας με μητρική την Alphabet Inc, αύξησε το μερίδιο της αγορά τα τελευταία τρία χρόνια από τότε που οι αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ την εξανάγκασαν να σταματήσει να ευνοεί τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών για online αγορές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.
Αφού κατέβαλε το τεράστιο πρόστιμο ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) πριν από τρία χρόνια το οποίο επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εν λόγω παράβαση, η Google στη συνέχεια εξαναγκάστηκε να επιτρέψει στους ανταγωνιστές της να υποβάλλουν προσφορές για διαφημιστικό χώρο στην κορυφή μιας σελίδας αναζήτησης προκειμένου να διοχετεύσουν επισκεψιμότητα στις δικές τους ιστοσελίδες.
Ωστόσο, οι ανταγωνιστές της δήλωσαν ότι η πρόταση ήταν αναποτελεσματική και έκτοτε προέτρεψαν την διευθύντρια της Κομισίον για την αντιμονοπωλιακή πολιτική Margrethe Vestager να επιβάλει κυρώσεις στην Google για μη συμμόρφωση με την απόφαση της.
Η τελευταία μελέτη που διενήργησε η εταιρεία συμβούλων Lademann & Associates αφορούσε την υπηρεσία σύγκρισης on line τιμών της Axel Springer, Idealo, της βρετανικής εταιρείας Kelkoo, της γαλλικής LeGuide και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 21 ευρωπαϊκές χώρες.
"Η (πρακτική της Google) ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της στις εθνικές αγορές στις υπηρεσίες σύγκρισης on line τιμών ενώ έχει εδραιώσει την κυριαρχία της στις γενικές υπηρεσίες αναζήτησης», δήλωσε ο Thomas Hoppner, συγγραφέας της έρευνας.
«Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Επιτροπή επέβαλε τη ‘‘λάθος’' θεραπεία. Αυτό Αλλά στο γεγονός ότι ο μηχανισμός με τον οποίο η Google επέλεξε να συμμορφωθεί δεν… αντιστοιχεί στην επιβληθείσα θεραπεία», δήλωσε.
Η θεραπεία
Ο Hoppner κάλεσε την Επιτροπή είτε να αναγκάσει την Google να βρει μια πιο αποτελεσματική λύση όσον αφορά τις υπηρεσίες σύγκρισης online τιμών είτε να την προειδοποιήσει για παραβίαση των κανονισμών και την ενδεχόμενη επιβολή προστίμου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα στοιχεία της αγοράς προκειμένου να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της πρότασης της Google όσον αφορά την αποφυγή μονοπωλιακών καταστάσεων.
Η Google από την πλευρά της απάντησε ότι τα στοιχεία στη μελέτη αγνοούν τα γεγονότα της αγοράς αλλά και το σκεπτικό της Επιτροπής όσον αφορά την απόφαση που ελήφθη.
«Το ‘‘φάρμακο’' λειτούργησε με επιτυχία για τρία χρόνια, δημιουργώντας δισεκατομμύρια ‘‘κλικ’' για περισσότερες από 600 υπηρεσίες σύγκρισης τιμών για online αγορές και υπόκειται σε εντατική παρακολούθηση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης