Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόγραμμα Γέφυρα - Έρχεται «Μίνι» παράταση

Πρόγραμμα Γέφυρα - Έρχεται «Μίνι» παράταση
Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα»
Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα» που αποτελεί και το όχημα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι να ισχύσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας.
Τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία, μπορούν να πάρουν εννιάμηνη επιδότηση των δανείων τους για τη πρώτη κατοικία. Η επιδότηση καθορίζεται βάσει περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και βάσει των ημερών καθυστέρησης. Για να πάρει βέβαια κάποιος την επιδότηση θα πρέπει αρχικά να γίνει άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου του.

«Μίνι» παράταση

Μετά και το έντονο ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το πρόγραμμα , πρόθεση της κυβέρνησης είναι δοθεί παράταση .Οι τεχνοκράτες βέβαια των Βρυξελλών φρενάρουν μέχρι στιγμής την απόφαση….με αποτέλεσμα το οικονομικό επιτελείο μάλλον να προσανατολίζεται έστω σε μια ολιγοήμερη παράταση.

Οι δικαιούχοι

Στο «Γέφυρα» μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα, που έχουν, είτε τα ίδια, είτε ο σύζυγος, ή εξαρτώμενο μέλος αποδεδειγμένα πληγεί και ενταχθεί στα ληφθέντα μέτρα στο πλαίσιο του COVID-19. Πληγέντες θεωρούνται:
α) εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση, ή των οποίων ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός, των μηνών Μαρτίου και Απριλίου του 2020, παρουσίασε μείωση, σε σχέση με τον αντίστοιχο των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2020,
β) ελεύθεροι επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση, ή των οποίων τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου του 2020 παρουσίασαν μείωση ίση ή μεγαλύτερη του 20%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2019, όπως αυτό προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α.
γ) άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι, στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση.
δ) φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα.
ε) εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιριών, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή έχουν λάβει ενίσχυση, και σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα τηρούμενα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.
στ) δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, και οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν παρουσιάσει μείωση εισοδημάτων λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Το ποσό της επιδότησης

Περισσότερο ωφελούμενοι οι «πράσινοι» δανειολήπτες καθώς η συνεισφορά του Δημοσίου ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο. Στη συνέχεια η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο κατεβαίνει στο 70%.
Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο . Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%.
Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, , για το πρώτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 30%.

Στον «πάγο» οι πλειστηριασμοί για τους ευάλωτους δανειολήπτες

Ενώ οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα» έχουν ξεπεράσει τις 115.000 ,στον πάγο βρίσκονται αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 31/12/2020 οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για ευάλωτα νοικοκυριά όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Το θέμα όμως είναι πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η περίμετρος των δανειοληπτών που τελικά θα γλιτώσουν τον πλειστηριασμό καθώς για να χαρακτηριστεί κάποιος “ευάλωτος” θα πρέπει να έχει ατομικό εισόδημα έως 7.000 ευρώ.


Αθανασία Ακρίβου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης