Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αφροαμερικανοί, Ισπανόφωνοι και οι λιγότερο μορφωμένοι ωφελήθηκαν από την οικονομική πολιτική του Trump

tags :
Fed: Αφροαμερικανοί, Ισπανόφωνοι και οι λιγότερο μορφωμένοι ωφελήθηκαν από την οικονομική πολιτική του Trump
Σταθερά υψηλές οι εισοδηματικές ανισότητες, σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ
Οι εισοδηματικές ανισότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες αμβλύνθηκαν οριακά κατά τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Trump καθώς από τη μέση αύξηση του ωρομισθίου και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας ωφελήθηκαν οικογένειες με μικρά εισοδήματα και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.
Οι οικονομικές ανισότητες καταγράφονται σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, με το κορυφαίο 10% των οικογενειών που ανήκει στην οικονομική ελίτ να κατέχει περίπου το 71% του συνολικού πλούτου το 2019, ίδια επίδοση με το 2016, σύμφωνα με την Fed στην τελευταία Έρευνα για την Κατανάλωση που διενεργείται κάθε τρία χρόνια.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Fed κατά την ίδια περίοδο καταγράφεται αναλογικά μεγαλύτερη αύξηση των εισοδημάτων για τις οικογένειες των αφροαμερικανών και ισπανόφωνων με τη μέση καθαρή αξία του εισοδήματος για τις οικογένειες των πρώτων να αυξάνεται 33% και για τις οικογένειες των ισπανοφώνων να αυξάνεται κατά 65% ενώ καταγράφεται αύξηση μόλις 3% για τις λευκές οικογένειες αντιστοίχως.
Ωστόσο, το χάσμα σε απόλυτα μεγέθη παρέμεινε ευρύ: το μέσο εισόδημα για τις λευκές οικογένειες διαμορφώθηκε στα 188.200 δολάρια, σχεδόν 8 φορές υψηλότερο από το μέσο εισόδημα 24.100 δολαρίων για τους μαύρους και πενταπλάσιο αυτού των ισπανόφωνων οικογενειών που διαμορφώθηκε στα 36.100 δολάρια.
Τα δεδομένα από την έρευνα για τα εισοδήματα των καταναλωτών προσφέρουν μια αξιόπιστη εικόνα για τον τρόπο κατανομής του εισοδήματος, των περιουσιακών στοιχείων και του χρέους σε ολόκληρο τον πληθυσμό, και σε αυτήν την περίπτωση πώς τα οφέλη από μία δεκαετία δημοσιονομικής επέκτασης άρχισαν να μετακυλίονται στα συνήθως λιγότερο ευνοημένα στρώματα του πληθυσμού.
Αν και δεν σημειώθηκε ώθηση από την πορεία των μετοχών, η περίοδος χαρακτηρίστηκε επίσης από την αύξηση του ποσοστού ιδιοκτησίας κατοικιών και την αύξηση των εμπορικών τιμών των κατοικιών, γεγονός που βοήθησε τις λιγότερο εύπορες οικογένειες να ενισχύσουν την καθαρή αξία των εισοδημάτων τους ή άλλως την αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων μείον οποιοδήποτε χρέος.
Σύμφωνα με την έρευνα της Fed, τα εισοδήματα αυξήθηκαν ταχύτερα για τους μη λευκούς που διαθέτουν μικρότερο πλούτο και δεν έχουν σπουδάσει στο κολέγιο. Η συνολική πτώση του μέσου εισοδήματος, ανέφερε η Fed, οφείλεται στην μείωση στα υψηλότερα εισοδήματα, τα οποία είναι εξαρτημένα από τα εταιρικά κέρδη και την πορεία των χαρτοφυλακίων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης