Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαστικό θρίλερ για τη λειτουργία του TikTok στις ΗΠΑ

tags :
Δικαστικό θρίλερ για τη λειτουργία του TikTok στις ΗΠΑ
Περιφερειακό δικαστήριο ανέστειλε την απαγόρευση Trump
Το TikTok έλαβε την τελευταία στιγμή δικαστική προστασία την Κυριακή (27/9) σε τοπικό δικαστήριο της Ουάσιγκτον από την εκτελεστική εντολή προέδρου Trump με βάση την οποία το «κατέβασμα» της υπηρεσίας στις ΗΠΑ θα ήταν παράνομο.
Η εν λόγω εκτελεστική πράξη, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα, θα αποτελούσε το πρώτο βήμα προς την πλήρη απαγόρευση του TikTok εντός των ΗΠΑ.
Η υλοποίησή της θα σήμαινε ότι η Apple και η Google θα έπρεπε να καταργήσουν την υπηρεσία από τα αντίστοιχα καταστήματα εφαρμογών τους, εντούτοις δεν θα εμπόδιζε τους υπάρχοντες χρήστες να συνεχίσουν να διαθέτουν πρόσβαση σε αυτήν.
Ο περιφερειακός δικαστής, Carl Nichols, επέτρεψε με μία προκαταρκτική απόφαση που ζητήθηκε από τη μητρική της TikTok, ByteDance, να παραμείνει διαθέσιμη η εφαρμογή στη χώρα.
O Nichols αρνήθηκε «επί του παρόντος» να αποκλείσει ένα δεύτερο σύνολο περιορισμών που ζήτησε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 12 Νοεμβρίου, και θα απαγορεύει σε οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία να παρέχει υπηρεσίες στην TikTok.
Το Υπουργείο Εμπορίου υπογράμμισε σε δήλωση του ότι «θα συμμορφωθεί με την απόφαση και έχει λάβει άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή».
Ο δικηγόρος της εταιρείας John Hall είπε ότι η απαγόρευση θα ήταν «τιμωρητική» και θα έκλεινε ένα δημόσιο φόρουμ που θα χρησιμοποιείται από δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς.
Σε ένα κείμενο που κατατέθηκε πριν από την ακρόαση, οι δικηγόροι της TikTok δήλωσαν ότι η απαγόρευση ήταν «αυθαίρετη» και «θα υπονόμευε την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών», αποκλείοντας ενημερώσεις και διορθώσεις στην εφαρμογή.
Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι η απαγόρευση ήταν περιττή επίσης επειδή είχαν ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της TikTok αλλά και για την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνικής ασφάλειας που έθεσε η κυβέρνηση Trump.
Να σημειωθεί ότι 100 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το TikTok τουλάχιστον μία φορά το μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία, και οι μισοί από αυτούς το χρησιμοποιούν καθημερινά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εφαρμογή έχει «κατέβει» περίπου 2 δισεκατομμύρια φορές, τοποθετώντας την στο ίδιο επίπεδο δημοφηλίας με το Facebook, το Instagram, το Snapchat και το YouTube. Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες υπηρεσίες, η μητρική εταιρεία της TikTok δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Η ByteDance έχει συσταθεί στα νησιά Κέιμαν και εδρεύει στο Πεκίνο.
Οι δικηγόροι του αμερικανικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι ο πρόεδρος είχε δικαίωμα να λάβει μέτρα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και η απαγόρευση ήταν απαραίτητη λόγω των δεσμών τηε TikTok με την κινεζική κυβέρνηση μέσω της ByteDance. Μια κυβερνητική ανακοίνωση χαρακτήρισε την ByteDance «μεγάφωνο» του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.
H ByteDance ανακοίνωσε στις 20 Σεπτεμβρίου ότι είχε συνάψει μια προκαταρκτική συμφωνία ώστε η Walmart και η Oracle να αποκτήσουν μερίδια σε μια νέα εταιρεία, την TikTok Global, η οποία θα ελέγχει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, αφού ο πρόεδρος Trump δήλωσε ότι έδωσε στη συμφωνία την «ευλογία του».
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της συμφωνίας και ώστε να επιλυθούν οι ενστάσεις που τίθενται εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης