Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έκλεισε με καλή άνοδο, χωρίς να εντυπωσιάσει

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έκλεισε με καλή άνοδο, χωρίς να εντυπωσιάσει
ΑΓΟΡΑ: Μπορεί να μην ενθουσίασε αλλά τουλάχιστον τερμάτισε το πτωτικό σερί. Και αυτό γιατί θα μπορούσε και καλύτερα, αφού σήμερα ήταν μια καλή μέρα για τις τράπεζες αλλά κυρίως για τις αγορές του εξωτερικού. Δεν είχαν όμως όλες τη διάθεση της Eurobank, η οποία ξεκίνησε δυνατά από το ξεκίνημα. Καλή εικόνα από Viohalco, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ.

Κάποια αποτελέσματα που δημοσιεύονται δίνουν μια προοπτικές σε κάποιες μετοχές, αλλά απουσιάζουν οι επενδυτές που θα μπορούσαν να ζωντανέψουν λίγο το ταμπλό. Χρειάζεται κάτι καλύτερο για να αλλάξει το κλίμα στο ΧΑ. Βλέπουμε πως σε πολλά χαρτιά, οι πωλητές είναι στημένοι… στη γωνία και περιμένουν.

Ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Βλέπει μείωση κερδών και σου λέει λογικό να πέφτουν οι μετοχές. Τι να απαντήσει κάποιος σε αυτό; Μάλιστα το λένε και με στόμφο. Δε κοιτάνε μετρητά, δε κοιτάνε ακίνητα, δε κοιτάνε τι πέρασαν άλλες εταιρείες λόγω της πανδημίας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: 61 εισηγμένες χωρίς τις τράπεζες είχαν δημοσιεύσει λογιστική κατάσταση, την ώρα που γράφονταν οι συγκεκριμένες γραμμές. Οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 21% και η τελική γραμμή έχει γυρίσει σε ζημιά 208 εκατ. ευρώ από κέρδη 632,4 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός των 61 αυτών εταιρειών είναι στα 16,2 δισ. ευρώ και τα EBITDA μειώθηκαν στα 1,98 δισ. ευρώ από 3,11 δισ. ευρώ .

Αν βάλουμε και τις 5 τράπεζες θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα 1,1 δισ. ευρώ στις ζημιές. Η Eurobank έχει κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά. Alpha Bank και Εθνική είχαν κέρδη. Η Alpha αρκετά ανώτερα.

AEGEAN: Λόγω παραλαβής νέων αεροσκαφών και παρά τις μειωμένες πτήσεις τα αεροσκάφη στο φετινό εξάμηνο ήταν κατά 2 περισσότερα από τα αντίστοιχα του περσινού διαστήματος. Τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου καλά με τις ζημιές να είναι υψηλότερες από την καθαρή θέση. Μάλιστα η διοίκηση είπε πως και το τρίτο τρίμηνο θα έχει ζημιές.

Σημειώνεται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους η εταιρεία επαναπροσδιόρισε τους χρόνους παραλαβής και άφιξης των νέων αεροσκαφών Airbus A320/321 neo, διατηρώντας ακέραιο τον αριθμό νέων αεροσκαφών που θα παραλάβει σε 46, αλλά μειώνοντας το ρυθμό άφιξης νέων αεροσκαφών τα έτη 2021 και 2022. Έχει ήδη παραλάβει 5 νέα αεροσκάφη A320 neo, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2021 θα παραλάβει επιπρόσθετα 4 A321 neo.

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Θα λέγαμε πως είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα εξαμήνου. Παρά τη μείωση των πωλήσεων, κράτησε τα EBITDA και μείωσε λίγο την κερδοφορία της στις 690 χιλ. ευρώ από 754 χιλ. ευρώ. Καλές οι ταμειακές ροές και χρησιμοποίησε το ταμείο της για τη μείωση του δανεισμού. Η καθαρή θέση είναι στα 26,7 εκατ. ευρώ. Πάντως δε θα λέγαμε πως η τρέχουσα αποτίμηση την αδικεί.

REVOIL: Καλές οι ταμειακές ροές και πρέπει να σημειωθεί πως οι βασικοί μέτοχοι χρηματοδότησαν με 2 εκατ. ευρώ την εταιρεία για τις τρέχουσες ανάγκες. Με κάθε τρόπο βοηθάνε την εταιρεία. Και στο ταμπλό και επιχειρηματικά.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Μας άρεσαν τα αποτελέσματα καθώς στον κλάδο λιανικών πωλήσεων είναι λίγες αυτές που πέτυχαν αύξηση πωλήσεων. Είχε βέβαια φέτος και τις λευκές συσκευές. Αλλά πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη. Κράτησε και κέρδη και λόγω φορολογίας είναι καλύτερα. Ο καθαρός δανεισμός είναι χαμηλός αν μετρήσουμε και τις μισθώσεις.

Η μετοχή έκανε μία πλαγιοκαθοδική συσσώρευση τους προηγούμενους μήνες και σήμερα έκανε μία ωραία αντίδραση περνώντας πάνω από τον εκθετικό κινητό των 100 ημερών. Ο αντίστοιχος των 200 είναι στα 3 ευρώ και θα θέλαμε να δούμε συνέχιση της κίνησης. Κλείσιμο στα 2,92 ευρώ και στο +5,42%.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Κρατάει τα μετρητά, κρατάει και τα δάνεια. Άσχημα τα αποτελέσματα και θα πρέπει η διοίκηση να δει τι θα κάνει. Είναι η κρίση που επιβαρύνει, αλλά δεν πήγαινε και «μπάλα» πριν…

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχουμε ξαναγράψει και το γράφουμε και πάλι. Οι αγορές ιδίων μετοχών πρέπει να γίνονται με σωστό τρόπο που να μην παραπέμπει σε μάζεμα από κάποιους την προηγούμενη μέρα με σκοπό να τις δώσουν υψηλότερα την επόμενη. Κάθε μέρα ίσα που προλαβαίνει κάποιος να δει την εντολή και αμέσως γίνεται η πράξη.

Γίναμε φουλ θετικοί για τη μετοχή στα 4 ευρώ και πριν κόψει το μέρισμα, εξακολουθούμε να εντοπίζουμε περιθώριο ανόδου, αλλά θα πρέπει να γίνονται οι κινήσεις με ορθολογικό τρόπο. Μας αρέσει να γράφουμε τα πράγματα όπως τα βλέπουμε. Στα 5,05 ευρώ και στο -4,72% με την εταιρεία να αγοράζει πρωί-πρωί στα 5,35 ευρώ.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Σε πρώτη ανάγνωση μας άρεσαν τα αποτελέσματα. Το όφελος από την πώληση της Κ Wind είναι σημαντικό. Στο +7,21% και στα 0,6540 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δυνατή κίνηση προς το τέλος.

MIG: Στο -9%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης