Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Le Drian (Γάλλος ΥΠΕΞ): Η Τουρκία έχει γίνει ειδήμων της στρατηγικής του τετελεσμένου γεγονότος

Le Drian (Γάλλος ΥΠΕΞ): Η Τουρκία έχει γίνει ειδήμων της στρατηγικής του τετελεσμένου γεγονότος
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως ίσως οι συζητήσεις Ελλάδας και Τουρκίας βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός
Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian.
«Η ζώνη αυτή αποτελεί επί δεκαετίες αντικείμενο προστριβών σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου.
Οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί εξαιτίας της ανακάλυψης κοιτασμάτων αερίου, γεγονός που ώθησε την Τουρκία να επιχειρήσει γεωτρήσεις σε περιοχές εκτός της κυριαρχίας της.
Δύο είναι οι αρχές που πρέπει να επικρατήσουν: Η ευρωπαϊκή κυριαρχία, και άρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και η θέληση για διάλογο.
Υπήρξε εξομάλυνση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες, και ίσως οι συζητήσεις βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.
 Παράλληλα, απαιτούνται αποσαφηνίσεις από την Τουρκία για πολλά ακόμη θέματα, όπως για τη Λιβύη, για την κατάσταση στο Ιράκ, στη Συρία…
Πρέπει να επικοινωνούμε, οι προσβολές δεν αποτελούν λύση. Η πρόσφατη συνομιλία του προέδρου Erdogan με τον πρόεδρο Macron επέτρεψε το άνοιγμα των απαραίτητων διαύλων επικοινωνίας», απάντησε ερωτηθείς αν ενδέχεται κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Κληθείς να εκτιμήσει το ποιοι είναι οι στόχοι του Erdogan, απάντησε πως, «η Τουρκία έχει γίνει ειδήμων της στρατηγικής του τετελεσμένου γεγονότος και της επιβεβαίωσης ισχύος.
Ίσως πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται σκοπιμότητες εσωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές οι συγκρουσιακές καταστάσεις δεν είναι αποδεκτές».
«Φοβάστε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού φαινομένου από την πλευρά της Τουρκίας;», ερωτηθήκε και απάντησε πως «Υπήρξαν δηλώσεις σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά προς το παρόν δεν ισχύει κάτι τέτοιο».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης