Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Νοέμβριο του 2020 η διαχείριση των NPEs στη CEPAL, επιβεβαίωση ΒΝ - Στις 20/10 οι προσφορές για Galaxy 10,6 δισ οι 2 + 2 ενδιαφερόμενοι

Alpha Bank: Νοέμβριο του 2020 η διαχείριση των NPEs στη CEPAL, επιβεβαίωση ΒΝ - Στις 20/10 οι προσφορές για Galaxy 10,6 δισ οι 2 + 2 ενδιαφερόμενοι
Η μεταβίβαση της Δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs της Alpha Bank στην Cepal αποτελεί βασικό στάδιο της μεγάλης συναλλαγής (Project Galaxy) που υλοποιεί η Τράπεζα
Τη δρομολόγηση της διαδικασίας μεταβίβασης (carve-out) της Δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs προς την Εταιρεία Cepal ανακοίνωσε η Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews.gr (δείτε εδώ).
Η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και με στόχο τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), που προήλθαν από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς και του κόστους διατήρησης αυτών.

Η μεταβίβαση της Δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs της Alpha Bank στην Cepal αποτελεί βασικό στάδιο της μεγάλης συναλλαγής (Project Galaxy) που υλοποιεί η Τράπεζα.
Παράλληλα, συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Cepal, του πρώτου servicer που αδειοδοτήθηκε στην Ελληνική αγορά σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4354, και στην ανάδειξή της ως την ισχυρότερη Εταιρεία διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα και εκ των πρωταγωνιστριών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η μεταφορά στην Cepal του Προσωπικού της Τράπεζας, που εντάσσεται στη Δραστηριότητα Διαχείρισης NPEs, θα πραγματοποιηθεί με όλες τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας (Π.Δ. 178) και με πλήρη σεβασμό των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και των λοιπών παροχών που σήμερα απολαμβάνουν.
Επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική της στήριξη προς τους εργαζομένους στον Όμιλο και την αποφασιστικότητά της για την υλοποίηση του Project Galaxy με όρους ασφάλειας και προοπτικής για το Προσωπικό που θα στηρίξει την ανάπτυξη της Cepal, η Διοίκηση της Alpha Bank εκφράζει την ικανοποίησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους του Συλλόγου των Εργαζομένων στην Τράπεζα.
Η μεταβίβαση της Δραστηριότητας Διαχείρισης NPEs αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου 2020.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Alpha bank: Στις 20/10 οι προσφορές για το Galaxy 10,6 δισ οι 2 + 2 ενδιαφερόμενοι – Άμεσα οι ανακοινώσεις για το Carve out


Άμεσα – μεταξύ 28 και 29 Σεπτεμβρίου – η Alpha bank θα ανακοινώσει το carve out δηλαδή την διαδικασία η οποία θα καταλήξει στην απόσχιση και εισφορά των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της Alpha bank σε νέα 100% τραπεζική θυγατρική.
Να σημειωθεί ότι από την μια πλευρά θα είναι η νέα Alpha bank και από την άλλη η CEPAL που θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα.
Το project Galaxy ύψους 10,6 δισεκ. με την ολοκλήρωση του θα απομειώσει τα προβληματικά ανοίγματα στα 8 δισεκ. ευρώ μειώνοντας σημαντικά τα NPEs και βελτιώνοντας τον ισολογισμό.  
Ταυτόχρονα θα μεταφερθούν και περίπου 800 εργαζόμενοι από την Alpha bank στην CEPAL που θα διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια.
CEPAL και τιτλοποίηση Galaxy βρίσκονται στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας με τις δεσμευτικές προσφορές να υποβάλλονται στις 20 Οκτωβρίου 2020.
Οι ενδιαφερόμενοι είναι 4 όπως έχει αναλυθεί και κατά την Alpha bank και οι 4 πιθανότατα θα υποβάλλουν προσφορά.
Με βάση ενδείξεις της αγοράς υπάρχουν ουσιαστικά δύο group για την διαγωνιστική διαδικασία της Alpha bank.
Από την μια Cerverd Credit Management η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία και η Credito Fondiario ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ιταλία που προήλθε από την συνεργασία της Tages Group με την Elliot.
Από την άλλη η Pimco που παραμένει φαβορί και η Davidson Kempner αμερικανικό fund που έχει συμβούλους την Blackrock και την UBS.
To βασικό και πιθανό σενάριο πάντως είναι ότι η Alpha bank θα προχωρήσει επιτυχώς την διαδικασία τιτλοποίησης των 10,6 δισεκ. ευρώ με εκτιμώμενο τίμημα περί τα 350-380 εκατ ευρώ.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί να δημιουργηθεί short list δύο ενδιαφερομένων μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Η διοίκηση Ψάλτη στην Alpha bank - που κινείται με μεγάλη ταχύτητα - έχει θέσει ένα στόχο να έχει κλείσει το deal και να έχει ανακοινωθεί ο τελικός πλειοδότης εντός του Νοεμβρίου 2020.
Η Alpha bank έχει υιοθετήσει το Σχέδιο Ηρακλής καθώς το Galaxy στηρίζεται πάνω σε αυτό τον σχεδιασμό.
Να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση από την Alpha bank του σχεδίου Ηρακλής ήταν αφορμή όλες οι τράπεζες να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης