Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Ποιο στοιχείο του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση προβληματίζει την Ελλάδα

AFP: Ποιο στοιχείο του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση προβληματίζει την Ελλάδα
Τι προβλέπει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση
Συγκρατημένη ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του  συστήματος χορήγησης ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη (23/9), συστήνει περισσότερους ελέγχους, περισσότερους επαναπατρισμούς καθώς και την εξάλειψη της ποσόστωσης για τους πρόσφυγες.
Η νέα μεταναστευτική πολιτική αποσκοπεί στο να αφήσει πίσω τον διχασμό μεταξύ των κρατών-μελών αλλά εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις.
Το σχέδιο της ΕΕ είναι καλά νέα για τη συντηρητική κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία εφαρμόζει μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το μόνο προβληματικό στοιχείο στο σχέδιο από την πλευρά της Ελλάδας είναι να εγκαταλείψει την αναδιανομή των αιτούντων άσυλο βάσει των ποσοστώσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ - ένα σχέδιο που ξεκίνησε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, αλλά το οποίο βασίστηκε στην αντίθεση πολλών κρατών - μελών.
Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης επανέλαβε εκκλήσεις για «ισορροπημένη πολιτική ασύλου» και τόνισε «την ανάγκη να μοιράζονται τις ευθύνες με δίκαιο τρόπο».

«Αρκετά είναι αρκετά»

Η Ελλάδα, όπως η Ιταλία και η Ισπανία είναι χώρες στο νότιο άκρο της ΕΕ, που αποτελούν ένα από τα συχνότερα σημεία άφιξης μεταναστευτικών ροών.
Η γεωγραφία τους τις καθιστούν έναν ανυποχώρητο υπερασπιστή της ιδέας ότι οι αιτούντες άσυλο - που φτάνουν σχεδόν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου από τη γειτονική Τουρκία - πρέπει να κατανέμονται δίκαια.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε εδώ και καιρό να διαχειριστεί τον υπερπληθυσμό σε χώρους συγκέντρωσης μεταναστών στα πέντε νησιά που πλήττονται περισσότερο από τις αφίξεις, ειδικά από τότε που το κέντρο της Μόριας στη Λέσβο κάηκε στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.
Οι μισοί από τους 24.000 μετανάστες που έχουν μεταφερθεί σε άλλο χώρο παραμένουν στη Λέσβο.
Οι αρχές έσπευσαν να δημιουργήσουν έναν προσωρινό χώρο για όσους έμειναν χωρίς καταφύγιο από τη φωτιά, αλλά μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ήδη εξοργιστεί με τις συνθήκες εκεί.
Η Ελλάδα έχει ήδη μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα από τις αρχές του 2020, αλλά τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης παραμένουν υπό έντονη πίεση.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης