Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα εγκαίνια του ανανεωμένου αρχαιολογικού χώρου του Καβειρίου στη Λήμνο η Μενδώνη

Στα εγκαίνια του ανανεωμένου αρχαιολογικού χώρου του Καβειρίου στη Λήμνο η Μενδώνη
Στη Λήμνο πέφτει από τον ουρανό ο Ήφαιστος, ο οποίος διδάσκει τους ντόπιους την τέχνη των μετάλλων
Το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Καβειρίου στη Λήμνο εγκαινίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Όπως ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός "η τελευταία επίσκεψή μου στον χώρο -ως γενική γραμματέας- μαζί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού ήταν τον Οκτώβριο του 2013. Τότε διαπιστώσαμε τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία εμφάνιζε ο χώρος. Ένα τμήμα των ανδήρων ήταν έτοιμα να καταρρεύσουν.
Τότε ζήτησα από τις υπηρεσίες να συνταχθούν οι αναγκαίες μελέτες, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση του χώρου.
Το 2014 εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ οι πρώτες μελέτες για τον χώρο, ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 καταθέσαμε το οικείο τεχνικό δελτίο, στην τότε περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και νυν γενική γραμματέα του υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χριστιάνα Καλογήρου. Τελικά το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου-ΕΣΠΑ 2014-2020, το 2016.
Ο νυν έφορος Αρχαιοτήτων, Παύλος Τριανταφυλλίδης, ανέλαβε την Εφορεία Λέσβου, τον Οκτώβριο του 2014.
Η επιλογή του δεν ήταν τυχαία. Τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο είχαν και έχουν ανάγκη από ανθρώπους αφιερωμένους και αφοσιωμένους στη δουλειά τους και επιστήμονες, οι οποίοι κατέχουν την επιστήμη τόσο, όσο να μπορούν να την καθιστούν προσιτή στον απλό πολίτη".

Η μοναδική ιστορία του αρχαιιολογικού χώρου
Στη συνέχεια η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε: "Είμαστε στη Λήμνο, σε ένα νησί με χιλιάδες αναφορές στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Το νησί παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, ιστορικό και γεωπολιτικό, όχι μόνον για τον αρχαίο άνθρωπο, αλλά και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λήμνος βρίσκεται πάνω στον πλου από τον Ελλήσποντο προς τον νότο.
Η Λήμνος, η Λέσβος, η Σκύρος, δηλαδή η Πολιόχνη, η Θερμή και το Παλαμάρι είναι οι τρεις μεγάλοι οικισμοί της πρώιμης εποχής του Χαλκού. Μιλάμε, δηλαδή για δύο, τρεις χιλιετίες π.Χ., στις οποίες αναπτύσσεται ένας εξαιρετικά μεγάλος πολιτισμός.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη Λήμνο τα πολύ πρόσφατα ευρήματα της ανασκαφής του ΑΠΘ τεκμαίρουν την ανθρώπινη παρουσία στο 10.000 π.Χ. Στη Λήμνο υπάρχουν τα παλαιότερα ευρήματα που έχουμε στον ελλαδικό χώρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι προϊστορικοί οικισμοί στη Μύρινα, στη Πολιόχνη, στο Κουκονήσι αναπτύσσουν αυτήν την προηγμένη τέχνη και συγχρόνως την υψηλή τεχνολογία.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη Λήμνο πέφτει από τον ουρανό ο Ήφαιστος, ο οποίος διδάσκει τους ντόπιους την τέχνη των μετάλλων που σηματοδοτούν μια άλλη εποχή. Αυτά τεκμαίρονται αρχαιολογικά σε τούτον τον τόπο. Γι' αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική η επένδυση, η οποία γίνεται στους αρχαιολογικούς χώρους, σε έργα πολιτισμού, που οδηγούν στην αυτογνωσία μας".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, με το έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Καβειρίου, όχι μόνον αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες του χώρου, αλλά ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος προστατεύεται από τη φθορά του χρόνου.
Στον αρχαιολογικό χώρο παρέχονται, πλέον, αναβαθμισμένες υπηρεσίες για ΑμεΑ, όπως ειδικό ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, χώροι υγιεινής και ενημερωτική πινακίδα αφής και ήχου για άτομα με μειωμένη όραση, με επισήμανση της κατεύθυνσης.
Δημιουργήθηκαν χώροι στάσης επισκεπτών, οργανώθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα (για νηπιαγωγείο, Α'-Γ τάξεις Δημοτικού, Δ'-ΣΤ' τάξεις Δημοτικού), ενώ στη διάθεση όλων των επισκεπτών βρίσκεται ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια στην ελληνική, αγγλική και Braille), καθώς και φορτιστές για φόρτιση κινητών τηλεφώνων κάθε τύπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης