Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ελβετοί είπαν συνστριπτικά «όχι» στην απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης πολιτών με την ΕΕ

Οι Ελβετοί είπαν συνστριπτικά «όχι» στην απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης πολιτών με την ΕΕ
Το 68% των 2,1 εκατομμυρίων αλλοδαπών που ζουν στην Ελβετία είναι πολίτες της ΕΕ
Οι Ελβετοί απέρριψαν συντριπτικά με 63% την προσπάθεια του δεξιού κόμματος SVP (Swiss People's Party) να καταργήσει το ισχύον σύμφωνο για την κυκλοφορία πολιτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελβετία.
Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) έθεσε σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του να καταργήσει τη συμφωνία με την ΕΕ ώστε να μην επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση ευρωπαίων πολιτών προς τη χώρα, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά τους ξένους που αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Ελβετία.
Το SVP, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, έχει προσπαθήσει να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης, υιοθετώντας την ρητορική και τα  επιχειρήματα που υποστήριξαν οι πολιτικοί υπέρ του Brexit πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα όπου νεαροί αλλοδαποί αντικαθιστούν τους ηλικιωμένους Ελβετούς.
Η αντιπολίτευση ωστόσο αναφέρει ότι η προσπάθεια αυτή θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις  καθώς μεγάλο μέρος των εξειδικευμένων εργαζομένων είναι ξένοι ενώ θα τορπιλίσει την πρόσβαση Ελβετίας που δεν είναι μέλος της ΕΕ στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελβετίας, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία της ΕΕ γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τη μετακίνηση του 68% των 2,1 εκατομμυρίων αλλοδαπών που ζουν στην Ελβετία, σύμφωνα με την καταγραφή του 2019 και είναι πολίτες της ΕΕ.
Η Ελβετία, Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).
Με το σύμφωνο αυτό επιτρέπεται στους Ελβετούς πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ, ενώ περισσότεροι από 450.000 από αυτούς ζουν σε χώρες της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης