Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένοπλη σύρραξη Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για το Nagorno Karabakh - Τουλάχιστον 45 νεκροί - Τουρκία και Ρωσία σε επαφή

Ένοπλη σύρραξη Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για το Nagorno Karabakh - Τουλάχιστον 45 νεκροί - Τουρκία και Ρωσία σε επαφή
Οι δύο πρώην Σοβιετικές χώρες, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διεκδικούν από τη δεκαετία του 1990 την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ
(Upd)  Οι μάχες κλιμακώθηκαν απότομα σήμερα 28/9 μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του ορεινού θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που ελέγχεται από τους Αρμένιους, και τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την δεύτερη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων.
Οι δύο πλευρές σφυροκοπούν η μία την άλλη, με πυραύλους και πυροβολικό, στη χειρότερη έκρηξη βίας αυτής της σύρραξης που κρατά σχεδόν 30 χρόνια.
Οποιαδήποτε ενέργεια προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο θα μπορούσε να σύρει στη σύγκρουση τις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, τη Ρωσία και την Τουρκία.
Η Μόσχα έχει συνάψει αμυντική συμμαχία με την Αρμενία, η οποία παρέχει υποστήριξη ζωτικής σημασίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αποτελεί τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Άγκυρα στηρίζει τους δικούς της «συγγενείς», τους τουρκογενείς Αζέρους.
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1990.
Οι μάχες διεξάγονται σε όλα τα τμήματα του μετώπου», είπε η A. Vartanian\, υψηλόβαθμη αναλύτρια του Crisis Group για την περιοχή του Νότιου Καυκάσου.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε ότι 27 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις μάχες με τις αζέρικες δυνάμεις σήμερα και άλλοι 31 χθες Κυριακή, μετά την επίθεση που λέει ότι δέχτηκε από το Αζερμπαϊτζάν.
Οι τραυματίες είναι περίπου 200. 'Οι τοπικές αρχές πάντως υποστηρίζουν ότι ανέκτησαν σήμερα κάποια από τα εδάφη που είχαν χάσει χθες.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι δύο Αζέροι πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα και άλλοι πέντε χθες, ενώ 30 τραυματίστηκαν.
Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για τυχόν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Φόβος ολοκληρωτικού πολέμου

Η Vartanian είπε ότι η χρήση πυραύλων και πυροβολικού θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο τους αμάχους και σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δυσκολότερο να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με διπλωματικά μέσα.
«Αν υπάρξουν μαζικές απώλειες (σ.σ. αμάχων) θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστούν οι μάχες και σίγουρα θα βλέπαμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την πιθανή παρέμβαση της Τουρκίας ή της Ρωσίας ή και των δύο», εξήγησε.
Η Ρωσία έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan ζήτησε να αποχωρήσει αμέσως η Αρμενία από τα εδάφη των Αζέρων που έχει καταλάβει, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για να τερματιστεί η κρίση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η Άντζελα Φρανγκιάν, σκηνοθέτιδα που ζει στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε ότι οι κάτοικοι έχουν σπεύσει στα καταφύγια και ότι ακούγονται συνεχώς βομβαρδισμοί.
Όλα τα καταστήματα έκλεισαν και σχεδόν κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους.

Η τουρκική υποστήριξη

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας νωρίτερα καταδίκασε την «στρατιωτική επίθεση με όλα τα μέσα» που λέει ότι εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στον ορεινό θύλακα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Άννα Ναγνταλιάν είπε ότι Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων και ότι η Τουρκία παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά αεροπλάνα στο Αζερμπαϊτζάν.
Το Μπακού διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς ενώ από την Τουρκία δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση.
Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Erdogan, έχουν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν τους Αζέρους.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, του A. Eviazov, σύμφωνα με τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν καταλάβει πολλά στρατηγικής σημασίας υψώματα κοντά στο χωριό Ταλίς, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο Eviazov είπε επίσης ότι κοντά στο Ταλίς σκοτώθηκε ο Λέρνικ Βαρντανιάν, ο διοικητής του αερομεταφερόμενου αρμένικου τάγματος επίθεσης, όμως η Αρμενία έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση».
Δύο Σύροι αντάρτες, μέλη ενόπλων ομάδων που στηρίζονται από την Τουρκία στη βόρεια Συρία, είπαν στο πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι στέλνονται εκεί ως απόσπασμα, για να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν, σε συντονισμό με την Άγκυρα. Το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες από άλλη πηγή.
 
Συνεχίζεται η ένταση

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan δήλωσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 πως το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε σε οικισμούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κάλεσε τον πληθυσμό της διαφιλονικούμενης περιοχής να σπεύσει στα καταφύγια.
Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε μερική επιστράτευση, με τον Αζέρο πρόεδρο να υπογράφει το σχετικό διάταγμα.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ενώ στην Αρμενία έχει ανακοινωθεί γενική επιστράτευση από χθες.
Παράλληλα το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ένα μέρος της χώρας, κυρίως στην πρωτεύουσα Μπακού.
Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ του στρατού του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, που υποστηρίζεται από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με σημερινούς απολογισμούς, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται προκαλώντας ανησυχία για έναν ανοικτό πόλεμο μεταξύ του Μπακού και του Γερεβάν.
Όλες οι περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις - Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιράν, ΕΕ -, με εξαίρεση την Τουρκία, σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο – Καραμπάχ ανακοίνωσε τον θάνατο 32 στρατιωτικών από χθες το πρωί όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στην αποσχισθείσα περιοχή όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.
Η περιοχή είναι εκτός του ελέγχου του Αζερμπαϊτζάν από τον πόλεμο που ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων.
Πέντε Αζέροι άμαχοι και δύο Αρμένιοι του Ναγκόρνο- Καραμπάχ επίσης σκοτώθηκαν.
Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά έξι Αζέροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 19 έχουν τραυματιστεί.
Ο απολογισμός όμως ενδέχεται να είναι βαρύτερος με τις δύο πλευρές να αναφέρουν ότι κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στον αντίπαλό τους και μεγάλες απώλειες, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις καταστροφές που επέφεραν.
Το Μπακού ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 550 στρατιώτες του εχθρού και το Γερεβάν περισσότερους από 200.
Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο- Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατός του ανέκτησε τις θέσεις που είχε χάσει χθες, όμως το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την κατάκτηση νέων περιοχών.

Κρεμλίνο: Βρισκόμαστε σε επαφή με την Τουρκία για τις εξελίξεις στο Nagorno-Karabakh

Η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται σε συνεχή επαφή για την κατάσταση στο κατεχόμενο από την Αρμενία, Nagorno-Karabakh, δήλωσε το Κρεμλίνο τη Δευτέρα.
Προτρέποντας το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην επικράτεια, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι οι μάχες προκαλούν σοβαρές ανησυχίες στη Μόσχα.
Συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ότι η σύγκρουση έπρεπε να επιλυθεί μέσω διπλωματίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Ρώσους και Αζέρους ομολόγους του την Κυριακή για την κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η Μόσχα διαθέτει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην Αρμενία, συμπεριλαμβανομένης της βάσης χερσαίων δυνάμεων κοντά στη βορειοδυτική πόλη Gyumri και της αεροπορικής δύναμης που αναπτύσσει κοντά στην πρωτεύουσα, Ερεβάν.
Η Τουρκία έχει συνταχθεί με το Μπακού και προειδοποίησε το Ερεβάν να σταματήσει αμέσως την εχθρότητα προς το Αζερμπαϊτζάν.

Κομισιόν: «Απαράδεκτη» οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η κλιμάκωση των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι «πολύ ανησυχητική» και οποιαδήποτε ανάμιξη είναι «απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.
«Καμιά ανάμιξη δεν είναι αποδεκτή» στη σύγκρουση αυτή και «η κλιμάκωση είναι πολύ ανησυχητική, διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Peter Stano στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ο ύπατος εκπρόσωπος συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και θέλει να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε παράγοντα είναι σε θέση να συμβάλει για να τερματισθούν οι συγκρούσεις», διευκρίνισε.
Ο εκπρόσωπος του Borrell δήλωσε πως έλαβε γνώση των κατηγοριών περί ανάμιξης «συριακών πολιτοφυλακών» προσκείμενων στην Τουρκία και «άλλων δυνάμεων» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όμως «δεν έχουμε δει γεγονότα για να δικαιολογήσουμε ή να υποστηρίξουμε αυτές τις κατηγορίες».
Οι εντάσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία θα είναι ένα από τα θέματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν για τον τρόπο που θα συνεχίσουν με την Τουρκία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Borrell.
«Δεν θέλω να προδικάσω το περιεχόμενο των συζητήσεων, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκφράσουμε άποψη σχετικά με τις εντάσεις», δήλωσε.

Εrdogan: Η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί από τα αζερινά εδάφη

Εξάλλου ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη, πως η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από αζερινά εδάφη που κατέχει και πως είναι καιρός να τερματισθεί η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η αποσχισθείσα από το Αζερμπαϊτζάν περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα πως άλλοι 28 στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε μάχες με τις αζερινές δυνάμεις, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών μεταξύ των στρατιωτών της σε 59.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει δώσει καμιά πληροφορία σχετικά με τις δικές του απώλειες.
Στο μεταξύ, η Αρμενία προσέφυγε σήμερα επειγόντως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζητώντας την επιβολή προσωρινών μέτρων στο Αζερμπαϊτζάν, έγινε γνωστό από το δικαστήριο.
«Το δικαστήριο έλαβε το πρωί αίτημα της Αρμενίας για προσωρινά μέτρα, το οποίο εξετάζεται», δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΔΔΑ χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που ζητήθηκαν.
Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον δικαστικό κλάδο του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει έδρα το Στρασβούργο, έγινε βάσει του άρθρου 39 του κανονισμού του, που του επιτρέπει να λαμβάνει επείγοντα μέτρα όταν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης.

Παγκόσμια ανησυχία, κατάπαυση πυρός ζητούν Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ - Στηρίζει τους Αζέρους ο Erdogan

Οι συγκρούσεις, οι πιο αιματηρές από το 2016, προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία, με τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ – τις τρεις χώρες που μεσολαβούν για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ομάδα του Μινσκ-- να ζητούν κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan, κατηγόρησε τον ιστορικό εχθρό του ότι “κήρυξε πόλεμο στον αρμένικο λαό”, ενώ ο Ilhan Aliyef,  απάντησε ότι “θα νικήσει”.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στηρίζει το Μπακού, ενώ το Γερεβάν και το Ναγκόρνο- Καραμπάχ κατηγόρησαν την Άγκυρα για στρατιωτική και πολιτική παρέμβαση, καταγγέλλοντας ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή μισθοφόροι και εξοπλισμός από την Τουρκία.
“Η Τουρκία πολεμά εναντίον του Ναγκόρνο- Καραμπάχ (…) Υπάρχουν τουρκικά ελικόπτερα, F-16 και μισθοφορικά στρατεύματα από διάφορες χώρες”, κατήγγειλε ο Arayik V. Harutyunyan, πρόεδρος της αποσχιθείσας περιοχής χθες το βράδυ.
Η Μόσχα, που έχει φιλικές σχέσεις και με τις δύο χώρες, ζήτησε χθες τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μέσω του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin.
Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Ένας ανοικτός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών προκαλεί ανησυχία για σοβαρή αποσταθεροποίηση της περιοχής, κυρίως αν η Τουρκία και η Ρωσία, που έχουν διαφορετικά συμφέροντα στον νότιο Καύκασο, παρέμβουν στη σύγκρουση.
Οι δύο πρώην Σοβιετικές χώρες, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διεκδικούν από τη δεκαετία του 1990 την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ  η οποία κατοικείται κυρίως  από Αρμένιους αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από το 1994 ως μέρος του δεύτερου.
Τους τελευταίους μήνες το κλίμα έγινε και πάλι εχθρικό ανάμεσα στις δύο χώρες με  αποτέλεσμα πολλές μεθοριακές συγκρούσεις..
Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν την ανεξαρτησία του θυλάκου στη διάρκεια σύγκρουσης που ξέσπασε το 1991, ενώ η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε.

Η Αρμενία προειδοποιεί για εμπλοκή της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή στη νέα σύγκρουση σχεδιάζει να εμπλακεί και η Τουρκία η οποία είναι φιλικά διακείμενη στους Αζέρους του Αζερμπαϊτζάν
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Pashinyan προειδοποιεί για το ενδεχόμενο τουρκικής εμπλοκής στην σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν
Η Τουρκία, σύμμαχος των Αζέρων, είχε νωρίτερα επικρίνει έντονα την Αρμενία λέγοντας ότι το Ερεβάν (πρωτεύουσα της Αρμενίας) ήταν εμπόδιο στην ειρήνη και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την υποστήριξή του στο Μπακού (πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν).
Ο Pashinyan τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Νότιο Καύκασο και τις γειτονικές περιοχές.

Η Αρμενία πολύ κοντά στην αναγνώριση του Nagorno Karabakh

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan προχώρησε σε έναν πολιτικό ελιγμό, εν μέσω ένοπλων συγκρούσεων της χώρας του με το Αζερμπαιτζάν, λέγοντας πως εξετάζει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
"Ναι, θα έπρεπε να εξετάσουμε το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Αρτσάχ (σ.σ. όπως αυτοαποκαλείται από το 2017 η μη διεθνώς αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ). Αυτό το θέμα είναι στην ατζέντα μας. Πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Εξετάζουμε όλα τα σενάρια των πιθανών εξελίξεων", είπε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.
Ο Pashinyan  είπε ότι ένοπλες συγκρούσεις αναφέρονται κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής. "Τόσο εμείς όσο και ο εχθρός μας έχουμε σοβαρές απώλειες", πρόσθεσε.
Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κλιμακώθηκε νωρίτερα σήμερα, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι οι θέσεις του δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από την Αρμενία. Το Γερεβάν από την πλευρά του λέει ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ενορχήστρωσε μια επίθεση εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι ορισμένες κοινότητες της περιοχής αυτής, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητικού κέντρου του, του Στεπανακέρτ, βομβαρδίστηκαν.
Και οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι έχουν απώλειες, όχι μόνο στρατιωτών αλλά και αμάχων. Έχουν επίσης κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

Nagorno Karabakh: Χάθηκαν εδάφη

Ο ηγέτης του Nagorno Karabakh, Ara Harutiunian, επιβεβαίωσε απόψε ότι ο αποσχισθείς θύλακας έχασε κάποιες θέσεις του, στις συγκρούσεις με τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρόεδρος της περιοχής πρόσθεσε ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, τόσο μεταξύ των αμάχων όσο και μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού.

Putin: Να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες

Η ραγδαία κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανησυχεί ιδιαίτερα το Κρεμλίνο δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin στον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.
 Η πρωτοβουλία για την επικοινωνία, έγινε από την πλευρά της Αρμενίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας να επικεντρώνεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Καυκάσου.
"Η ρωσική πλευρά εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις ένοπλες συγκρούσεις ευρείας κλίμακας.
Σημειώθηκε ότι είναι σημαντικό τώρα να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και να σταματήσουν οι εχθροπραξίες" αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Επείγουσα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός  από τον ΓΓ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres απηύθυνε έκκληση απόψε (27/9/2020) στο Αζερμπαϊτζάν και στους αυτονομιστές του Nagorno Karabakh, που στηρίζονται από την Αρμενία, «να σταματήσουν αμέσως τις μάχες» στη διαφιλονικούμενη περιοχή.
Ο Guterres ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν, χωρίς καθυστέρηση, στο τραπέζι ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, ανέφερε ο εκπρόσωπός του,.
O Guterres σκοπεύει να μιλήσει τόσο με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev όσο και με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας  Nikol Pashinyan.
«Ο γενικός γραμματέας είναι πολύ ανήσυχος για την πρόσφατη επανάληψη των εχθροπραξιών» και «καταδικάζει την προσφυγή στη βία», πρόσθεσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στηρίζει την Ομάδα του Μινσκ, δηλαδή τη μεσολαβητική προσπάθεια της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ και προέτρεψε τις αντίπαλες πλευρές «να συνεργαστούν στενά» με αυτές τις χώρες για να ξαναρχίσει ο διάλογος χωρίς προϋποθέσεις.

Τερματισμό των εχθροπραξιών ζητούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την Κυριακή (27/9/2020) την αυξανόμενη βία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και κάλεσαν και τις δύο πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του τονίζει ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να τερματίσουν αμέσως τη βία, καθώς και τυχόν πολεμική ρητορική ή άλλες ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ένταση, όπως αναφέρει το Reuters.
Επισημαίνει δε ότι οποιαδήποτε συμμετοχή στην κλιμακούμενη βία από τρίτες χώρες δεν «βοηθά καθόλου» στην εκτόνωση της έντασης.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Αζέρου ΥΠΕΞ με τον Lavrov

Ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή του Καυκάσου είναι καθοριστικός εξου και οι διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες των υπουργών Εξωτερικών  Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Sergei Lavrov.
Ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών Jeyhun Bayramov ενημέρωσε τον Lavrov, για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπογραμμίζοντας ότι "στις 27 Σεπτεμβρίου ο αρμενικός στρατός παραβίασε κατάφωρα την εκεχειρία και βομβάρδισε θέσεις του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος της γραμμής επαφής, με βαρέα όπλα, οβίδες όλμων και πυροβολικό".
Ο Lavrov, τηρώντας ίσες αποστάσεις "εξέφρασε την ανησυχία του για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και επισήμανε ότι είναι σημαντικό να επανέλθει η κατάπαυση του πυρός".

Παρέμβαση της Τουρκίας

Παρέμβαση στο θέμα έκανε σήμερα και η Τουρκία δια στόματος του υπουργού Άμυνας Hulusi Akar ο οποίος καταδίκασε την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν λέγοντας ότι αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη στην περιοχή του Καυκάσου.
Τόνισε δε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει «την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας η οποία θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο» και ζήτησε από την Αρμενία να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική επιχείρηση προκαλώντας ανάφλεξη στην περιοχή.
Ο πρόεδρος Erdogan  σε μήνυμα του στο twitter είπε χαρακτηριστικά ότι «ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα» και επέκρινε τη διεθνή κοινότητα που δεν «αντέδρασε με επαρκή τρόπο, όπως έπρεπε» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «επιθετικότητα» της Αρμενίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Alieyev, ενώ απευθυνόμενος στο λαό της Αρμενίας, του ζήτησε να αναλάβει το μέλλον του εναντίον μιας «ηγεσίας που τον σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τον χρησιμοποιούν σαν μαριονέτα».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov για το ζήτημα της «αρμενικής επιθετικότητας», όπως είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Η απάντηση της Αρμενίας

Η παρέμβαση της Τουρκίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αρμενίας με τον  πρωθυπουργό της Nicola Pashinian να καλεί τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στη διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.
Όπως είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός "η συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον νότιο Καύκασο και τις γειτονικές περιοχές" ενώ επέμεινε ότι το Αζερμπαϊτζάν «κήρυξε τον πόλεμο» στον λαό της Αρμενίας.
«Το απολυταρχικό καθεστώς (του Αζερμπαϊτζάν) κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στον λαό της Αρμενίας», δήλωσε ο Pashinian, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασής του, εκτιμώντας πως το Μπακού και το Ερεβάν βρίσκονται στα πρόθυρα ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» που θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες» και θα επεκταθεί εκτός του Καυκάσου.
Να σημειωθεί ότι από το πρωί, η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Nagorno-Karabakh), η οποία υποστηρίζεται από την Αρμενία, κύρηξε στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση.
«Κήρυξα στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση για τους άνω των 18 ετών», δήλωσε ο ηγέτης του Καραμπάχ, ο Arayik Harutyunan, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου.

Συριακό Παρατηρητήριο: Σύροι μαχητές στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν

Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μαχητές από τη Συρία πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων στις συγκρούσεις στον θύλακα του Nagorno Karabakh εξετάζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμερνίας.
Σύμβουλος του Αζέρου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, απέρριψε αυτήν την πληροφορία χαρακτηρίζοντάς την «ανοησία».
Η πληροφορία αυτή προέρχεται από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας από την αρχή του πολέμου, το 2011.
Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μία κρίση 30 ετών

Τι συμβαίνει στον Καύκασο

Στις 13 Φεβρουαρίου 1988 οι Αρμένιοι άρχισαν να διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ υπέρ της ενοποίησης με τη Δημοκρατία της Αρμενίας.
Έξι μέρες αργότερα έγιναν μαζικές πορείες στο Γερεβάν.
Στις 22 Φεβρουαρίου του 1988 μια μεγάλη ομάδα Αζέρων βάδισε από το Agdam κατά του αρμενικού πληθυσμού στην πόλη Askeran.
Μεγάλος αριθμός προσφύγων εγκατέλειψε τις εστίες του από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς άρχισε βία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών των αντίστοιχων χωρών.
Στις 10 Δεκεμβρίου 1991, σε ένα δημοψήφισμα που μποϊκόταραν οι ντόπιοι Αζέροι, οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενέκριναν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους και ένας πλήρους κλίμακας πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με το τελευταίο να λαμβάνει υποστήριξη από την Αρμενία.
Τα σύνορα από την κατάπαυση του πυρός το 1994 διατηρούνται έως σήμερα.
Παρά την κατάπαυση του πυρός οι θάνατοι λόγω ένοπλων συγκρούσεων συνεχίστηκαν. Στις 25 Ιανουαρίου 2005, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) υιοθέτησε το ψήφισμα PACE 1416, το οποίο καταδίκασε την εθνοκάθαρση εναντίον των Αζέρων.Τα σύνορα που προέκυψαν μετά την κατάπαυση του πυρός το 1994 έχουν παραμείνει ανέγγιχτα έως σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης