Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετία: Δημοψήφισμα για την κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων με την EE

Ελβετία: Δημοψήφισμα για την κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων με την EE
Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν την απόρριψη της πρωτοβουλίας με ποσοστό κοντά στο 65%
Να ψηφίσουν σχετικά με την κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλούνται σήμερα, Κυριακή 27/9, οι Ελβετοί.
Πρόκειται για πρόταση της Δημοκρατικής Ένωσης του Κέντρου (UDC, λαϊκιστική δεξιά), που χρειάζεται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων και η πλειοψηφία των 26 ελβετικών καντονιών.
Η πρωτοβουλία της UDC, η οποία εκτιμά ότι η Ελβετία «υφίσταται ανεξέλεγκτη και τεράστια μετανάστευση» και πως «οι θέσεις εργασίας απειλούνται», έχει στόχο την ακύρωση της Συμφωνίας για την Ελεύθερη Κυκλοφορία Προσώπων (ALCP) που υπογράφηκε το 1999 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πλειοψηφία των ελβετών ψηφοφόρων, οι οποίοι καλούνται να ψηφίζουν μέσα στον χρόνο πολλές φορές σε δημοψηφίσματα, έχουν ψηφίσει δι' αλληλογραφίας στις δύο ή τρεις εβδομάδες που προηγήθηκαν της ημέρας του δημοψηφίσματος, όμως τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν την Κυριακή 27/9 ανοικτά από τις 10:00 έως τις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 έως 13:00 ώρα Ελλάδας).
Σημειώνεται ότι αρχικά το δημοψήφισμα αυτό επρόκειτο να διεξαχθεί τον Μάιο, αλλά η κυβέρνηση ανέβαλε την ψηφοφορία λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και εμπόδισαν τα κόμματα να κάνουν προεκλογική εκστρατεία.
Πάντως, οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν την απόρριψη της πρωτοβουλίας με ποσοστό σχεδόν 65%.
Σε περίπτωση που η πρωτοβουλία εγκριθεί, οι συνέπειές της θα θέσουν σε κίνδυνο το σύνολο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ.
Στο μεταξύ, κυβέρνηση, κοινοβούλιο, συνδικάτα, εργοδότες, κόμματα έχουν ζητήσει από τους Ελβετούς πολίτες να δημιουργήσουν ένα μέτωπο απέναντι στη λαϊκιστική δεξιά, υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ παραμένει ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ελβετίας και ότι ολόκληροι τομείς της οικονομίας της, κυρίως στις μεθοριακές περιφέρειες, εξαρτώνται από το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από έξι χρόνια, οι Ελβετοί είχαν εγκρίνει με μικρή πλειοψηφία, μια πρώτη πρωτοβουλία της UDC που επανέφερε τις ποσοστώσεις στους μετανάστες, κυρίως τους Ευρωπαίους.
Ωστόσο, υπό τον φόβο για αντίποινα της ΕΕ, η Βέρνη είχε «μαλακώσει» το κείμενο της εφαρμογής της πρωτοβουλίας, αφού  αυτό που υιοθετήθηκε το 2016 από το κοινοβούλιο προκρίνει τους ελβετούς πολίτες για τις προσλήψεις και καθιερώνει επιπλέον τυπικές απαιτήσεις για τους εργοδότες που έχουν την έδρα τους στην Ελβετία και θέλουν να φέρουν ευρωπαίους εργζομένους.
Επίσης, το 1992, οι Ελβετοί είχαν  ψηφίσει «όχι» στην είσοδο της χώρας τους στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, μια συμφωνία που είχε υπογραφεί από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, του προγόνου της ΕΕ, και τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.
Από τότε η Βέρνη και οι Βρυξέλλες έχουν υπογράψει πολλές διμερείς συμφωνίες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης