Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης από Erdogan: Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το Ναυτικό μας για την προστασία της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης από Erdogan: Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το Ναυτικό μας για την προστασία της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Ενισχύουμε τις ναυτικές δυνάμεις μας για να προσταστεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Στη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας»  που προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση αφού η τουρκική στρατηγική είναι προσηλωμένη στον διάλογο με την Αθήνα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, επιμένει ο Tayyip Erdogan προβάλλοντας ταυτόχρονα το «απαιτητικό» πλαίσιο διεκδικήσεων της Άγκυρας.  (1-2/10/2020).
«Ως μία από τις 10 χώρες στον κόσμο που μπορεί να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να συντηρήσει τα δικά της πολεμικά πλοία, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις Ναυτικές Δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε την Γαλάζια Πατρίδα μας, και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στη θάλασσα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή την επέτειο από τη Ναυμαχία της Πρέβεζας (28 Σεπτεμβρίου 1538) και την Ημέρα των Ναυτικών Δυνάμεων, που γιορτάζεται την Κυριακή (27/10) στην Τουρκία.
«Ενισχύουμε τις Ναυτικές μας Δυνάμεις προκειμένου να προστατέψουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας, να διασφαλίσουμε τους φίλους μας και να αποτρέψουμε εκείνους που επιβουλεύονται  τα δικαιώματά μας», συμπλήρωσε ο Erdogan.
Αναφερόμενος στη «ναυτική ανδρεία» της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως είναι από τις  10 χώρες στον κόσμο που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν τα δικά τους πολεμικά πλοία με  δικούς τους πόρους.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar o οποίος είπε πως «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας.
Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

Πέτσας: Όχι σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Εν τω μεταξύ την κατηγορηματική απόρριψη του ενδεχομένου αποστρατιωτικοποίησης των νησιών τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο σταθμό Σκάϊ.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και πως θα γίνουν τα πάντα ώστε να διαφυλαχθεί η κυριαρχία της χώρας μας, και πρόσθεσε η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο στα Δωδεκάνησα, αφού δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη παραχώρησής τους στην Ελλάδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην Κύπρο τόνισε ότι η Ελλάδα είναι συντονισμένη με τη μεγαλόνησο, «σε όλα τα θέματα» ενώ πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για να υπάρξει επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Erdogan «χρειάζεται εμπιστοσύνη και προετοιμασία».
«Αν υπάρξουν αυτά τα δύο δεν αποκλείεται κάποια συνομιλία» είπε ο κ.Πέτσας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης