Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα zombies επιστρέφουν - Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ζήτημα αφερεγγυότητας για άλλη μία φορά

Τα zombies επιστρέφουν - Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ζήτημα αφερεγγυότητας για άλλη μία φορά
Παρότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, οι εταιρικές πτωχεύσεις έχoυν μειωθεί
Παρότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, οι εταιρικές πτωχεύσεις σε ολόκληρη την ήπειρο έχoυν μειωθεί απότομα, καθώς οι μεταβιβαστικές πληρωμές και η προσωρινή χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου περί αφερεγγυότητας διατηρούν πολλές εταιρείες εν ζωή.
Κατά το α’ εξάμηνο του 2020, χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ισπανία, είδαν τις πτωχεύσεις να μειώνονται κατά περίπου 20-40% από έτος σε έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Όμως, καθώς η Γηραιά Ήπειρος εφαρμόζει νέους περιορισμούς για τον έλεγχο μιας νέας αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, το ερώτημα για τις κυβερνήσεις είναι το εξής:
Θα διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με κίνδυνο, όμως, τη δημιουργία μιας γενιάς εταιρειών «ζόμπι», με χρέη, χωρίς πραγματικό μέλλον.
Προς το παρόν, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται πως πιστεύουν ότι αξίζει το ρίσκο.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σημειώθηκε πτώση 6,2% στις καταγγελίες αφερεγγυότητας κατά το α’ εξάμηνο, λόγω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.
Αντίθετα, οι υποθέσεις πτώχευσης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 26%, σύμφωνα με την εταιρεία νομικών υπηρεσιών Epiq Systems Inc.
Τώρα, το Βερολίνο σκοπεύει να δώσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες σε προβληματικές εταιρείες.
Πολλοί επικριτές αυτής της πολιτικής επιμένουν πως «η μισή αφερεγγυότητα είναι απόδειξη το κράτος έχει κάνει περισσότερα από αρκετά και τώρα κινδυνεύει να εμποδίσει αυτό που οι οικονομικοί φιλελεύθεροι χαιρετίζουν ως «δημιουργική καταστροφή» - όρος που διαδόθηκε στη δεκαετία του 1940 από τον Αυστριακό οικονομολόγο Joseph Schumpeter, για να περιγράψει τον θάνατο μη βιώσιμων εταιρειών και την αντικατάστασή τους από δυναμικούς νεοεισερχόμενους «παίκτες».
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να μάθουμε πώς να διακρίνουμε τα zombies –γενικά, είναι εταιρείες που αδυνατούν να καλύψουν τις πληρωμές τόκων τους– από υγιείς εταιρείες που αντιμετώπισαν προσωρινά προβλήματα λόγω κορωνοϊού.
Ο Jan-Marco Luczak, νομικός και εκπρόσωπος των καταναλωτών για το συντηρητικό CDU / CSU της Angela Merkel, δήλωσε ότι ήταν «καλό και σωστό» ότι η κυβέρνηση βοήθησε τις επιχειρήσεις γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις.
Αλλά είναι επίσης σαφές ότι δεν πρέπει να απενεργοποιήσουμε μόνιμα τη διαδικασία αυτοκαθαρισμού της αγοράς.
Οι εταιρείες που δεν είναι υγιείς και δεν έχουν οικονομικές προοπτικές, ανεξάρτητα από την πανδημική κρίση πρέπει να βγουν εκτός αγοράς».
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας επιβεβαιώνει ότι η πτώση των πτωχεύσεων διευκολύνθηκε από τα κυβερνητικά μέτρα, δεδομένου του μορατορίου στις πληρωμές έως τα τέλη Σεπτεμβρίου – πήρε παράταση έως τις αρχές του έτους.
Ένα νέο σχέδιο μεταρρύθμισης, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021, προβλέπει την παράταση της προθεσμίας για να μη κηρυχθούν αφερέγγυες σε έξι από τρεις εβδομάδες, ενώ παράλληλα τους δίνει την ευκαιρία να καταγγείλουν επαχθείς συμβάσεις.
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Ινστιτούτου Δημόσιων Ελεγκτών του IDW, το οποίο καλεί την κυβέρνηση να πιέσει τις αγωνιζόμενες εταιρείες να αναδιαρθρώσουν νωρίτερα, και όχι όταν αντιμετωπίζουν μια πραγματική απειλή αθέτησης πληρωμών.
Reuters Graphic

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης