Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προετοιμάζουν νομοσχέδιο που περιορίζει την θητεία στο Ανώτατο Δικαστήριο στα 18 χρόνια

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προετοιμάζουν νομοσχέδιο που περιορίζει την θητεία στο Ανώτατο Δικαστήριο στα 18 χρόνια
Ο νόμος περί τακτικών διορισμών - είναι ο πρώτος που προσπαθεί να θέσει όρια στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ
Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα παρουσιάσουν ένα νέο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα (Σεπτέμβριος 2020) για τον περιορισμό της θητείας των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στα 18 χρόνια.
Μέχρι τώρα, η θητεία στο δικαστήριο των ΗΠΑ ήταν εφ’ όρου ζωής, ενώ τώρα θα επιχειρηθεί μια νέα προσπάθεια για να περιοριστεί έτσι η κομματική διαμάχη για τις κενές θέσεις και να διατηρηθεί η νομιμότητα του δικαστηρίου.
Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αποκαλύπτει το Reuters, θα επιτρέπει σε κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ να διορίζει δύο δικαστές ανά τετραετή θητεία.
Η πρόταση έρχεται εν μέσω αυξημένων πολιτικών εντάσεων καθώς ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Donald Trump ετοιμάζεται να ανακοινώσει την τρίτη του επιλογή για το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά το θάνατο στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 της αείμνηστης Ruth Bader Ginsburg.
«Θα γλίτωνε τη χώρα από πολύ αγωνία και θα συνιστούσε στη μείωση της έντασης για θέματα του δικαστηρίου. Είναι ένα από τα πρωταρχικά θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ της Καλιφόρνια Ro Khanna, που σκοπεύει να προτείνει την νομοθεσία την Τρίτη 29/09/2020, μαζί με τους εκπροσώπους Joe Kennedy III της Μασαχουσέτης και Don Beyer της Βιρτζίνια.
Εξαιτίας του αυξανόμενου προσδόκιμου ζωής, οι δικαστές υπηρετούν όλο και πιο μακροχρόνιες θητείες, κατά μέσο όρο περισσότερο από 25 χρόνια.
Ο νόμος περί τακτικών διορισμών - είναι ο πρώτος που προσπαθεί να θέσει όρια στο ανώτατο δικαστήριο, σύμφωνα με τον Gabe Roth, τον εκτελεστικό διευθυντή του Fix the Court, μια ομάδα που μάχεται για την δικαστική διαφάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης