Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδική αντίδραση με χαμηλό τζίρο – Τα αποτελέσματα δείχνουν τις στρεβλώσεις

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ανοδική αντίδραση με χαμηλό τζίρο – Τα αποτελέσματα δείχνουν τις στρεβλώσεις
ΑΓΟΡΑ: Πέρα από το τι θα κάνει σήμερα η αγορά μετά από 5 πτωτικές συνεδριάσεις, αυτό που προβληματίζει τη στήλη είναι οι μεγάλοι πωλητές σε συγκεκριμένες μετοχές, μικρές και μεγάλες. Κάποιοι επενδυτές και κυρίως ξένοι, φεύγουν από παντού. Ρευστοποιούν μεγάλες θέσεις. Σε κάποιες λόγω εμπορευσιμότητας δεν είναι εύκολο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πτώση.

Την ίδια ώρα ανακοινώνονται αποτελέσματα εταιρειών των οποίων οι αποτιμήσεις είναι τέτοιες που συμφέρει το μέτοχο να ρευστοποιήσει απαιτήσεις, αποθέματα και κάποια περιουσιακά στοιχεία και να χαρίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτές είναι μεγάλες στρεβλώσεις, αλλά δεν υπάρχουν επενδυτές για να αλλάξουν την εικόνα.

Στα πρώτα λεπτά ο γενικός δείκτης καταγράφει άνοδο αλλά με χαμηλό τζίρο. Θα χρειαστούν περισσότεροι αγοραστές για να κάνουν τη διαφορά. Πρέπει να βοηθήσουν οι τράπεζες, αλλά και τα βαριά χαρτιά του FTSE 25 που εδώ και καιρό δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τα χαμηλά τους.

COCA COLA: Η άνοδος του ΧΑ θα ήταν καλύτερη αν δεν υποχωρούσε σχεδόν 2%. Χαμηλός ο όγκος στο άνοιγμα, αλλά έχει καλές εντολές πώλησης.

ΕΥΑΘ: Πωλητές έχει η συγκεκριμένη μετοχή όπως και πολλές άλλες, καθώς οι επενδυτές και κυρίως αυτοί του εξωτερικού αποχωρούν. Τι πουλάνε όμως, έχουν καταλάβει; Η συγκεκριμένη έχει αποτίμηση 138 εκατ. ευρώ και καθαρό ταμείο, δηλαδή χωρίς δανεικά, 84 εκατ. ευρώ.

Αγοράζοντας επομένως κάποιος τη μετοχή την αγοράζει σε αποτίμηση 54 εκατ. ευρώ. Σε αυτή λοιπόν την αποτίμηση υπολογίζει κάποιος κέρδη εξαμήνου, 4,8 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ. Ναι, είναι μειωμένα αλλά με τα κέρδη εξαμήνου παίζει ήδη με χαμηλό p/e. Τα ίδια κεφάλαια στα 178,3 εκατ. ευρώ. Σημειώστε πως υπάρχουν απαιτήσεις περίπου 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή μαζί με το ταμείο είναι περισσότερα από την αποτίμηση. Τι να λέμε τώρα! Η μετοχή υποχωρεί στο άνοιγμα 1,5%.

AS COMPANY: Μεγάλο αριθμό μετοχών πουλάει και εδώ κάποιος επενδυτής και είναι κοντά ή και πάνω από 200 χιλ. τεμάχια. Τι πουλάει ο άνθρωπος, ξέρει; Μάλλον όχι. Πουλάει μία μετοχή με αποτίμηση 23 εκατ. ευρώ η οποία έχει ταμείο 15,9 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις όλες μαζί είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή καθαρό ταμείο 12,2 εκατ. ευρώ.

Στο εξάμηνο είχε απαιτήσεις 8,5 εκατ. ευρώ και με δεδομένο ότι έχει ισχυρούς πελάτες δεν αναμένονται επισφάλειες. Είχε και αποθέματα 4,3 εκατ. ευρώ αλλά και πάγια 4,9 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια από 12,2 εκατ. ευρώ υπολογίζουμε 6 εκατ. ευρώ να πάρει αν εκποιήσει αποθέματα και πάγια και 7 από απαιτήσεις. Σύνολο 13 εκατ. ευρώ πολύ συντηρητικά αλλά και πάλι πάνω από την αποτίμηση.

Και τι μένει; Η επιχειρηματική δραστηριότητα όλη τσάμπα. Τι να λέμε τώρα… Αυτά με «μπακαλίστικους» υπολογισμούς και χωρίς να χρειάζεται κάποιος να εμβαθύνει στη λογιστική κατάσταση.

REVOIL: Παρά τη μείωση των πωλήσεων στα 299,5 εκατ. ευρώ από 348,32 εκατ. ευρώ τα EBITDA έμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 5,38 εκατ. ευρώ από 5,35 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 1,79 εκατ. ευρώ από 1,62 εκατ. ευρώ. Έχει μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης οι οποίες θα λείψουν στο δεύτερο εξάμηνο. Ανοδικά η μετοχή στο ξεκίνημα.

ΕΥΔΑΠ: 457,1 εκατ. ευρώ ταμείο με αποτίμηση 708 εκατ. ευρώ. Πολύ καλές λειτουργικές ταμειακές ροές, μηδενικός τραπεζικός δανεισμός, ενισχυμένες πωλήσεις στα 158,2 εκατ. ευρώ από 151,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 14,3 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA μειώθηκαν στα 36,7 εκατ. ευρώ από 46,9 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως έχει γίνει πρόβλεψη επισφάλειας πελατών 17,2 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν στα 14,3 εκατ. ευρώ από 25,1 εκατ. ευρώ.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην προσυνεδρίαση συνολικά η πλευρά των πωλητών είχε 3 εντολές. Με 1.700 τεμάχια πήγαινε στα 6,85 ευρώ και στο +27%.

ΚΕΚΡΟΨ: Συνεχίζονται τα πάνω-κάτω. Στο ξεκίνημα και σχετικά εύκολα, δηλαδή με όγκο ούτε 3 χιλ. τεμάχια η μετοχή πήγε στα 2,33 ευρώ και στο +7,5%.

ΔΕΗ: Ξεχωρίζει στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με άνοδο άνω του 2% και καλό όγκο συναλλαγών.

Γιώργος Κατικάς 
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης