Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Έχουμε πολλά περιθώρια ελιγμών - Δεν είναι απραίτητο ότι θα ακολοθήσουμε τη Fed

tags :
Villeroy (ΕΚΤ): Έχουμε πολλά περιθώρια ελιγμών - Δεν είναι απραίτητο ότι θα ακολοθήσουμε τη Fed
Ο Francois Villeroy de Galhau διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ έχει πολλά περιθώρια ελιγμών για να παρέμβει για τη στήριξη της οικονομίας
Για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να παρέμβαση για τη στήριξη της οικονομίας διαβεβαίωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau.
«Ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει στο σημείο που θέλουμε» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα μας να δράσουμε όσο χρειάζεται αλλά και για τη δυνατότητα μας να δράσουμε».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ έχει άφθονο χώρο για ελιγμούς.
«Η ΕΚΤ έχει ελεύθερα τα χέρια της για μελλοντική δράση» είπε ο Villeroy και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τα βήματα της Fed.
Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Villeroy υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κοιτάξει τη διατύπωση του στόχου της στο πλαίσιο της επανεξέτασης του πλαισίου για την πολιτική της.
Ο στόχος της ΕΚΤ σήμερα είναι να κατευθύνει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα σε ένα επίπεδο «κάτω, αλλά κοντά στο 2%», όμως δεν τον έχει επιτύχει επί χρόνια παρά τις μαζικές ενέσεις νομισματικής στήριξης στην οικονομία για την αύξηση των τιμών.
Ο Villeroy τόνισε ότι ο στόχος αυτός είναι «συμμετρικός», με την έννοια ότι δεν αποτελεί οροφή -όπως μερικές φορές φαίνεται- και ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανεχθεί την υπέρβασή του για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς να συσφίξει την πολιτική της.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει επιβεβαιώσει συχνά τη δέσμευσή του στη συμμετρία…
Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσουμε αν η σημερινή διατύπωση δημιουργεί αμφιβολία γι' αυτό», είπε σε διαδικτυακή ομιλία του σε συνέδριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης