Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Επεμβατικές τεχνικές στη γυναικολογία

tags :
Επεμβατικές τεχνικές στη γυναικολογία
Γράφει ο Ιωάννης Κουτουκός, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Συνεργάτης Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής IVF ΜΗΤΕΡΑ
Η λαπαροσκοπική χειρουργική ως προσέγγιση στη γυναικολογία έχει τεκμηριωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με σύνθετες επεμβάσεις και σταδιακά πήρε τη θέση της ανοιχτής χειρουργικής τόσο σε σύνθετες καλοήθεις όσο και σε ογκολογικές παθήσεις.
Αυτό απαίτησε τη συνεχόμενη εκπαίδευση και τις ικανότητες των γυναικολόγων χειρουργών στη διεκπεραίωση των περιστατικών. Στη σύγχρονη εποχή αποτελεί καθημερινότητα της γυναικολογικής πρακτικής, καθώς μία στις τρεις γυναίκες έχουν ινομυώματα. Ακόμα μία στις επτά γυναίκες έχουν ενδομητρίωση, ενώ περίπου μία στις δέκα γυναίκες έχει κάποιο σύνθετο θέμα χαλάρωσης, ακράτειας, ουρογυναικολογικής φύσεως.
Οι απλές γυναικολογικές επεμβάσεις για την αφαίρεση μικρών ινομυωμάτων και εξωτερικών και για τη χειρουργική αφαίρεση εξωμητρίου κυήσεως στη σάλπιγγα έχουν εξελιχθεί σε σύνθετες επεμβάσεις για την αφαίρεση σύνθετων, μερικές φορές και πάνω από δέκα ινομυωμάτων μεγάλων σε μέγεθος, μερικές φορές πάνω από 15 εκατοστά, με δύσκολη προσπέλαση και εκτεταμένη λαπαροσκοπική χειρουργική συρραφή.
Η ενδομητρίωση, που αποτελεί μια δυσλειτουργική για την καθημερινότητα πάθηση με σοβαρές επιπτώσεις πολλές φορές στη γονιμότητα, αντιμετωπίζεται πλέον μόνο λαπαροσκοπικά σε όλες τις μορφές και τα στάδια, από τα αρχικά έως και την εν τω βάθει ενδομητρίωση, που αποτελεί ως προς την αντιμετώπισή της μία από τις πλέον σύνθετες χειρουργικά παθήσεις.
Η υψηλή ευκρίνεια της λαπαροσκοπικής τεχνικής μαζί με τη λεπτότητα των χειρισμών και την ακρίβεια κινήσεων δίνει πλέον το πλεονέκτημα σε μικροχειρουργικές επεμβάσεις που με το ανοιχτό χειρουργείο δημιουργούν προβλήματα συμφύσεων και χρόνιου πόνου. Η πλαστική μικροχειρουργική των σαλπίγγων έρχεται πάλι στο προσκήνιο και μαζί με τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις αποκατάστασης της γονιμότητας βοηθούν την εξωσωματική γονιμοποίηση, ώστε να έχει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας από ό,τι παλαιότερα.
Η ογκολογική προσέγγιση των γυναικολογικών παθήσεων λαπαροσκοπικά παρέχει τη δυνατότητα του ογκολογικού καθαρισμού και της σταδιοποίησης της νόσου με πολύ μεγάλη ευκρίνεια εικόνας και πολύ μικρό χρόνο ανάρρωσης, καθώς τα περισσότερα περιστατικά παραμένουν μόνο μία μέρα μέσα στο νοσοκομείο, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα του χειρουργείου που θα κάνουν, έχοντας ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και συμφύσεις, και κυρίως μπορούν να ξεκινήσουν τις επικουρικές τους θεραπείες πολύ πιο γρήγορα.
Οι γυναίκες με γυναικολογικά προβλήματα χαλάρωσης του κόλπου και της μήτρας με συνοδό ή όχι ακράτεια ούρων, η αντιμετώπιση γίνεται λαπαροσκοπικά με τη χρήση πλέγματος ή μόνιμων μη απορροφήσιμων ραμμάτων, για να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά τους και στις ερωτικές τους επαφές, χωρίς να υπάρχει επιτακτική ανάγκη αφαίρεσης οργάνων και με πολύ πιο εύκολη επάνοδο στις δραστηριότητές τους σε σχέση με τα υπόλοιπα χειρουργεία του παρελθόντος.
Πέρα όμως από τα ιατρικά πλεονεκτήματα που έχουν οι λαπαροσκοπικές τεχνικές σε οποιοδήποτε σύστημα υγείας, δημόσιο ή ιδιωτικό, έχουν και το πλεονέκτημα της μικρότερης νοσηλείας, της χρήσης λιγότερων φαρμάκων και αντιβιοτικών, αλλά και της γρηγορότερης επιστροφής των ασθενών στην εργασία.
Τα πολύ σημαντικά, λοιπόν, αυτά πλεονεκτήματα έχουν οδηγήσει στο να δημιουργηθεί η εξειδίκευση της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου στη γυναικολογία, έτσι ώστε η πρακτική της να γίνεται σε πολύ υψηλά στάνταρ, ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές των χειρουργείων και αυξάνοντας την ικανοποίηση των ασθενών.
Τα εξειδικευμένα κέντρα και οι ομάδες λαπαροσκοπικής χειρουργικής, με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, αναισθησιολόγους, συνοδές ειδικότητες ουρολόγων, γενικών χειρουργών και ακτινολόγων, λειτουργούν σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία παγκοσμίως. Έτσι και στο ΜΗΤΕΡΑ λειτουργεί ένα πολύ εξειδικευμένο κέντρο λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε στενή συνεργασία με ειδικότητες του Ομίλου ΥΓΕΙΑ. Το κέντρο αυτό έχει πραγματοποιήσει πολύπλοκες και εξειδικευμένες χειρουργικές λαπαροσκοπικές πράξεις και έχει υψηλά ποσοστά λαπαροσκοπικών χειρουργείων ενδομητρίωσης, λαπαροσκοπικής χρήσης πλέγματος σε πρόπτωση και ριζικών ογκολογικών χειρουργείων με πολύ καλά αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης