Τελευταία Νέα
Speculator

Φυλακή 30 μήνες με μερική αναστολή, στον άρχοντα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων Ντίνο Ντέρη

tags :
Φυλακή 30 μήνες με μερική αναστολή, στον άρχοντα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων Ντίνο Ντέρη
Η πολύκροτη πρώτη δίκη στην Ελβετία για το σκάνδαλο Valcke (FIFA) και οι καυτές αποκαλύψεις για τις δωροδοκίες
Oι πρώτες καμπάνες στο ποδόσφαιρο φαίνεται να ηχούν επί ευρωπαϊκού εδάφους έχοντας και χρώμα γαλανόλευκης.
Η ελβετική εισαγγελία ζήτησε την φυλάκιση τριών ετών με μερική αναστολή εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), Jérôme Valcke, και είκοσι οκτώ μηνών με μερική αναστολή κατά του προέδρου της BeIN Media και της Paris Saint Germain, κ. Nasser Al-Khelaïfi.
Οι κατηγορίες σχετίζονται με τη δράση τους για αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων που αφορούν τα μελλοντικά Παγκόσμια Κύπελλα 2026 και 2030 και κατηγορούνται για επιδεινούμενη αθέμιτη διαχείριση.
Αυτές είναι οι πρώτες προτεινόμενες ποινές φυλάκισης που φαίνεται να ζητούνται από τον εισαγγελέα επί ευρωπαϊκού εδάφους στα πολλαπλά σκάνδαλα που επηρεάζουν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, μετά την καταδίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετών πρώην ποδοσφαιρικών παραγόντων της Νότιας Αμερικής.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde αναφέρεται μεταξύ άλλων:
Αυτή η δίκη ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου της Μπελιντζόνα.
Eκτός από τους Jérôme Valcke και  του Nasser Al-Khelaïfi, κατηγορούμενος είναι και ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας Ντίνος Ντέρης.
Η ελβετική δικαιοσύνη κατηγορεί τον κ. Valcke ότι έλαβε, μέσω μιας εταιρείας της οποίας ήταν ο μοναδικός πραγματικός δικαιούχος, 1,25 εκατομμύρια ευρώ από τον κ. Ντέρη, ως "αμοιβή" για τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ελβετικής Συνομοσπονδίας ζήτησε 30 μήνες φυλάκιση, με μερική αναστολή ποινής, εναντίον του κ. Ντέρη, ο οποίος κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία και δεν εμφανίστηκε ενώπιον του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου επικαλούμενος λόγους υγείας.
Σύμφωνα με ποινικές διαδικασίες στην Ελβετία από το 2017, ο κ. Al-Khelaïfi διώχθηκε για "επιδεινούμενη ηθική αυτουργία" και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και πέντε χρόνια φυλάκισης.
Όσο για τον κ. Valcke, πρώην νούμερο 2 της FIFA, καλείται να απαντήσει σε κατηγορίες για "επαναλαμβανόμενη αθέμιτη διαχείριση", "πλαστογράφηση σε τίτλους" και "επαναλαμβανόμενη παθητική διαφθορά".
Ο κ. Ντέρης κατηγορείται κυρίως  για «επαναλαμβανόμενη ενεργητική διαφθορά. "

"Φιλική συμφωνία" μεταξύ της FIFA και του κ. Al-Khelaïfi
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ελβετικής Συνομοσπονδίας (MPC) κατηγορεί τον κ. Valcke, υπό την ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέα της FIFA, ότι έλαβε από τον κ. Al-Khelaïfi οφέλη αξίας μεταξύ 1,4 και 2,3 εκατομμύρια ευρώ,  και την «αποκλειστική χρήση της Villa Bianca», στη Σαρδηνία, από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2015.
Για τους ανακριτές, το έκανε «σε αντάλλαγμα» προκειμένου να δώσει στα κανάλια του Κατάρ Al-Jazeera και BeIN Media τα δικαιώματα προβολής στα μέσα ενημερωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2026 και του 2030.
Ο εισαγγελέας κατηγορεί τον κ. Valcke για το ότι δεν έχει δηλώσει όλα τα παραπάνω προνόμια στη FIFA και επειδή προκάλεσε ζημιά στην ομοσπονδία.
Εκπρόσωπος της εισαγγελίας στη δίκη, ο εισαγγελέας Joël Pahud εκτιμά ότι ο κ. Al-Khelaïfi, «φάρος του ποδοσφαίρου», ενήργησε «με το δέλεαρ του κέρδους». Υπογράμμισε την «περιφρόνηση για δικαιοσύνη» που επέδειξε ο ισχυρός άνδρας της Paris Saint Germain.
Ο Jérôme Valcke, πρώην νούμερο 2 της FIFA, πρέπει να απαντήσει σε κατηγορίες για "επαναλαμβανόμενη  επιδεινούμενη αθέμιτη διαχείριση", "ψευδείς τίτλους" και "επαναλαμβανόμενες παθητικές δωροδοκίες. "
Ο Al-Khelaïfi και ο Valcke επωφελήθηκαν από τη μερική κατάθεση της διαδικασίας εναντίον τους για "διαφθορά" αφού η FIFA ενημέρωσε  την εισαγγελία στα τέλη Ιανουαρίου ότι βρήκαν έναν "φιλικό διακανονισμό" και μια οικονομική ρύθμιση - οι όροι των οποίων παραμένουν μυστικοί - με τον πρόεδρο της PSG και έτσι απέσυρε την καταγγελία στην οποία είχε προχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2016.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες  πληροφορίες, η απόφαση πρέπει κατ' αρχήν να εκδοθεί  στις 30 Οκτωβρίου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης