Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό το Σεπτέμβριο, στους 366 οι νεκροί - Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε χωρίς lock down, αυτοπροστασία ή καραντίνα

Ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό το Σεπτέμβριο, στους 366 οι νεκροί - Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε χωρίς lock down, αυτοπροστασία ή καραντίνα
Διπλασιάστηκαν σε 20 ημέρες οι διασωληνωμένοι
(Συνεχές upd) Έντονη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση και στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με την Αττική να δέχεται το σφοδρό χτύπημα της επιδημίας και να βρίσκεται ένα βήμα πριν το «κόκκινο», μια και αυξάνεται ραγδαία σε ημερήσια βάση τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και των ανθρώπων που υποκύπτουν τελικά από τον ιό.
Την ίδια στιγμή πάντως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.
Την αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί ζήτησε, ως τελευταία προειδοποίηση, αλλά και ως ύστατη προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο του διάγγελμα.
 Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί με βάση τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, ανέφερε «μπροστά στη νέα έξαρση του κοροναϊού έχω την ίδια πίστη ότι θα τα καταφέρουμε», ενώ έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα λέγοντας :«Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα».
 «Στον πόλεμο για την υγεία χρειαζόμαστε σύμμαχο τον πολίτη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Την κρισιμότητα των στιγμών επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι σήμερα έχουν αναφερθεί 8 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό, με το σύνολο τους να ανέρχεται πλέον στους 365.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον Σεπτέμβριο καταγράφεται νέο ρεκόρ στον αριθμό των νεκρών από την επιδημία, καθώς ήδη έχουν αναφερθεί 98 θύματα, όταν το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τον περασμένο Απρίλιο με 91 θύματα.
Αλλά δεν είναι μόνο οι θάνατοι που εντείνουν την ανησυχία των επιστημόνων, είναι και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που δείχνουν την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του Σεπτεμβρίου έως και σήμερα οι διασωληνωμένοι έχουν διπλασιαστεί καθώς ο μήνας άρχισε με 37 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 διασωληνωμένους και πλέον ο αριθμός τους έχει εκτιναχθεί σε 73, τη στιγμή που τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS μια και σε αυτά νοσηλεύονται 615 ασθενείς, εκ των οποίων οι 184 σε ΜΕΘ (στις αρχές του μήνα νοσηλεύονταν 346 ασθενείς).
Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν με αγωνία τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα τελευταία μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα 21/9 είναι ικανά να αναχαιτίσουν την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη και κομβική στιγμή, καθώς εάν δεν επιβραδυνθεί ο ιός τότε θα ακολουθήσουν νέα μέτρα – όπως π.χ. η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – τη στιγμή που παραμένει στο τραπέζι, ακόμα και ως ύστατη λύση, η επιβολή lockdown.
Προς το παρόν όλοι απεύχονται το lockdown αλλά κανείς δεν το αποκλείει, μια και θεωρείται ως η μόνη λύση που θα μπορούσε να περιορίσει την ανεξέλεκτη διασπορά του ιού.

Κορωνοϊός: Στα 342 τα νέα κρούσματα - Εννέα θάνατοι - 68 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 342, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.627 (ημερήσια μεταβολή +2,1%), εκ των οποίων 55,7% άνδρες.
Image
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 366 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Image
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 68 (69,1% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 16627 κρουσμάτων, 2.726 (16,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 6.915 (41,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά
 
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image


Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.246.363 κλινικά δείγματα.
Image
Image


Tο μήνυμα του πρωθυπουργού

«Συμπολίτες μου,
Σας απευθύνομαι και πάλι, σε μία κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία. Γιατί το θεωρώ χρέος μου. Αλλά και έτσι το αισθάνομαι. Και γιατί μπροστά στη νέα έξαρση του κορονοϊού, έχω την ίδια πίστη στις δυνατότητές μας με εκείνη που είχα όταν σας καλούσα στην πρώτη αναμέτρηση μαζί του.
Έχουμε περάσει επτά δύσκολους μήνες.
Η κυβέρνηση, θυμίζω, μάχεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, Οικονομία, αλλά και φυσικές καταστροφές. Ειδικά, όμως, στον πόλεμο για την Υγεία, χρειαζόμαστε όσο πουθενά αλλού σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη.
Αυτό δεν είναι άλλοθι, ούτε αποποίηση ευθύνης. Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις.
Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον.
Ξεκινώ με μία αναντίρρητη αλήθεια: Ο ιός είναι εδώ, είναι παρών.
Δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη.
Όσο, λοιπόν, δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Αλλάζοντας, όμως, σημαντικά την καθημερινότητά μας. Το κάνουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όσους αγαπούμε. Ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τον καθένα. Γιατί αυτό που σε έναν 20άρη είναι ένα απλός πονόλαιμος, μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην Εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα ή τον παππού του.
Σε όλο τον κόσμο η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει. Κράτη όπως η Αμερική, η Ισπανία, η Γαλλία, που θρήνησαν χιλιάδες θύματα στην αρχή, σήμερα βλέπουν τον εφιάλτη να επιστρέφει. Και το δεύτερο κύμα απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τώρα, όμως, είμαστε πιο έτοιμοι.
Ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Και έχουμε διδαχθεί από τα λάθη άλλων χωρών, αλλά και από τα δικά μας. Παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Απ’ την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000 θανάτους η πρώτη και 10.000 το δεύτερο.
Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα. Και αποθέματα υγειονομικών υλικών με ορίζοντα μηνών.
Προσλάβαμε περίπου 6.200 νέους νοσηλευτές και γιατρούς, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Πολλαπλασιάσαμε τα ημερήσια τεστ. Ενώ είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη που διαθέτουμε τα καινούργια rapid test αντιγόνων.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό μας προσωπικό δεν δίνουν την μάχη μόνο με τον κορονοϊό, αλλά και με όλες τις άλλες αρρώστιες ή τα ατυχήματα.
Και επειδή ακούγονται πολλά, σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς. Σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με 50 ακόμη κρεβάτια. Και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες.
Συμπολίτες μου,
Έχω δεσμευτεί να παρουσιάζω την πραγματικότητα ως έχει. Και αυτό θα κάνω και τώρα: Καθώς η απειλή για τη Δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε μία νέα εγρήγορση.
Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική.
Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας.
Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.
Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε «lockdown»; Φυσικά και μπορούμε.
Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε.
Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.
Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. «Lockdown» σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση.
Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Κυρίως, όμως, «lockdown» σημαίνει κοινωνική μεροληψία.
Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά.
Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος.
Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία.
Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι απέναντι στην πανδημία.
Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα.
Ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού.
Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν;
Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους.
Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία.
Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά.
Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα».
Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια.
Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο.
Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο.
Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες.
Γιατί, αντίθετα με κάθε άλλο μέτρο, είναι μία κίνηση πολύ απλή, μας προστατεύει από κάποια στιγμιαία αμέλεια, έναν τυχαίο συγχρωτισμό.
Για να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και αν και οι δύο φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη.
Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια.
Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου.
Από την πρώτη στιγμή τόνισα ότι το σχέδιο της Πολιτείας μπορεί να είναι η πυξίδα. Όμως τον δρόμο τον βαδίζουν οι πολίτες.
Εσείς.
Και σας ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτό.
Η Πολιτεία, από την πλευρά της, δεν θα κρύψει ποτέ τους τομείς όπου μπορεί να γίνει καλύτερη.
Στις συγκοινωνίες, ας πούμε.
Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην Αττική έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία, αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού.
Γι’ αυτό και θεσμοθετήσαμε τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης στην εργασία.
Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια.
Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.
Συμπολίτες μου,
Σας ζητώ να δούμε κατάματα την αλήθεια: Η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ένα εκκρεμές που κινείται από το ένα άκρο του lockdown στο άλλο άκρο της απόλυτης χαλάρωσης.
Υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας.
Μια νέα κανονικότητα, όσο διαρκεί η πανδημία, που λέγεται ελεγχόμενη λειτουργία. Της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας.
Είναι στο χέρι μας να το εντοπίσουμε αυτό το σημείο.
Οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια. Και πρέπει να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορονοϊό, αντί να τον ακολουθούμε.
Με στοχευμένα μέτρα πάντα, όπου χρειάζεται.
Άλλωστε, η παγκόσμια κινητοποίηση για το εμβόλιο δίνει ελπίδες ότι όχι πολύ αργά αυτό θα ανακαλυφθεί.
Μέχρι τότε, η Πολιτεία θα επαγρυπνεί, θα εμπιστεύεται τους ειδικούς, θα δρα με διαφάνεια πάντα και θα ενημερώνει.
Αλλά ας μην κρυβόμαστε: Η εφαρμογή ακόμη και του πιο αποδοτικού μέτρου εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του.
Μαζί θα πετύχουμε και πάλι ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία.
Έχοντας τη θετική εμπειρία της Άνοιξης είμαι σίγουρος για το πρώτο. Ώστε μόλις μπορέσουμε να κατεβάσουμε τις μάσκες, να έχουμε όλοι στο πρόσωπό μας ξανά το χαμόγελο της κοινής εθνικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης.»

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, θα πάρουμε κι άλλα – Ετοιμάζονται 92 νέες κλίνες ΜΕΘ

Τη θέση ότι αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα θα πρέπει να πάρουμε περισσότερα διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος υποστήριξε πως στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Αρκουμανέας είπε ότι δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο lockdown αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών.
«Περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ» είπε ο κ.Αρκουμανέας, επισημαίνοντας ότι η Αττική συγκεντρώνει το 40% με 60% των καθημερινών κρουσμάτων.
«Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις μεγαλουπόλεις για μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων ο μεγάλος αριθμός πληθυσμού και η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» είπε ο κ.Αρκουμανέας, επισημαίνοντας ότι δεν ισχύει ότι τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται σε αλλοδαπούς.
Όπως είπε, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, αναφέροντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες παραδίδονται ακόμη 42 ΜΕΘ και τον Οκτώβριο ακόμη 50 στο νοσοκομείο Σωτηρία, που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής.
Παράλληλα με την ενίσχυση του συστήματος, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους τα λεγόμενα rapid test ενώ έχουν αυξηθεί συνολικά τα διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον κ.Αρκουμανέα, ο μέσος όρος των τεστ που διενεργούνταν τον Μάρτιο ήταν 600 και τώρα ο μέσος όρος είναι στα 12.000 με 13.000, ενώ έχουν φτάσει έως και τις 17.000 σε μία ημέρα.

Βατόπουλος (καθ.Μικροβιολογίας): Στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown στην Αττική

Είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό lockdown στην Αττική υποστήριξε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι δεν είναι μοιραίο και απαραίτητο να γίνει lockdown.
«Εάν καταφέρουμε να συντονιστούμε η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες τότε μπορούμε να το αποτρέψουμε» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του και για τις καταλήψεις στα σχολεία, όπου πιθανότατα οι μαθητές συγχρωτίζονται χωρίς μέτρα προστασίας.
«Καθώς το νόσημα μεταδίδεται με τα σταγονίδια, αν τα παιδιά είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει πρόβλημα» είπε ο κ. Βατόπουλος, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.
Μάλιστα ο κ.Βατόπουλος συνέστησε στους πολίτες να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας μόνο όταν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο, να φορούν πάντα μάσκα, να απολυμαίνουν τα χέρια.
«Οι συνταξιούχοι που έχουν δουλειές στο κέντρο να πηγαίνουν ώρες που έχει λιγότερο κόσμο.
Η μάσκα έχει βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων» είπε ο κ. Βατόπουλος.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου τόνισε πως οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και πολλοί μαζί στο ίδιο σπίτι.
«Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μην συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα» είπε ο κ.Βατόπουλος, υποστηρίζοντας πως και ο συνωστισμός στις καφετέριες είναι επικίνδυνος.

Δερμιτζάκης (καθ.Γενετικής): Ανησυχητική η αύξηση των διασωληνωμένων – Ελλιπείς οι υποδομές

Την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και της μετάδοσης του ιού είναι ότι το Σύστημα Υγείας «δεν είναι στα καλά του» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί.
«Οι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί αλλά οι υποδομές ελλείπεις», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος απαντώντας στις επικρίσεις πως ο αριθμός των 9 ατόμων σε συναθροίσεις δεν συνάδει με την εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τους μαθητές ανά τάξη, τόνισε ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε το κάθε μέτρο με το άλλο και εξήγησε το σκεπτικό των επιστημόνων.
«Σε περιπτώσεις με συνωστισμούς όπως είναι τα λεωφορεία ή τα 25 παιδιά ανά τάξη, ορίζονται κάποια έξτρα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προστασία.
Σε κάθε δραστηριότητα δηλαδή, γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ίδιας της ύπαρξης της δραστηριότητας και της δυνατότητας εφαρμογής των μέτρων.
Προφανώς θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε η δυνατότητα να είναι στην τάξη και τρία μόνο παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, αναφέροντας ότι εάν μια δραστηριότητα είναι πολύ επικίνδυνη, υπάρχει η δυνατότητα να τη σταματήσουμε, «αλλά δεν σταματάμε τα πάντα».

Σαρηγιάννης: Δεν έχουμε τηρήσει πραγματικά σχεδόν κανένα μέτρο

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε μιλώντας και αυτός στο ΣΚΑΪ ότι η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να αναχαιτιστεί η επιδημία, αν και υπογράμμισε ότι δεν έχει τηρηθεί πραγματικά σε μεγάλο βαθμό σχεδόν κανένα μέτρο.
Εκτίμησε ότι πιθανώς θα χρειαστεί και η λήψη πρόσθετων μέτρων από το τέλος Οκτωβρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αύξηση της τηλεργασίας, που θα έχει ορατές επιπτώσεις και στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στην χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους λέγοντας πως μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση των κρουσμάτων.

Μόλις στο 30% οι ελεύθερες κλίνες στις ΜΕΘ

Η σύσκεψη που έγινε εκτάκτως χθες 23/9  στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δείχνει την κρισιμότητα του συγκεκριμένου πεδίου.
Αμέσως μόλις έστειλαν σήμα συναγερμού οι νοσοκομειακοί γιατροί για τη μείωση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και δυσλειτουργία στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι αρμόδιοι συγκάλεσαν την σύσκεψη με τη συμμετοχή και της προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, και διευθύντριας ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασίας Κοτανίδου.
Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ έχει εκτιναχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, την 1η Σεπτεμβρίου ήταν κατειλημμένες 43 κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τον αριθμό των κλινών – και συνεπώς των ασθενών- να έχει ανέλθει σήμερα σε 85.
Ο διπλασιασμός των ασθενών στις ΜΕΘ αποδεικνύει τη σφοδρότητα του επιδημικού κύματος που προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ωστόσο δείχνει και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό αυξάνονται βάσει των αναγκών.
Από τις συνολικές κλίνες ΜΕΘ δεσμεύονται κλίνες για κορωνοϊό, με παράλληλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων για τις οποίες είναι αναγκαία η νοσηλεία στην Εντατική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%, αναφέρει η επιστημονική εταιρία.

Συναγερμός με 13 κρούσματα στο Άγιο Όρος - Αντιδράσεις για lockdown

Σε συναγερμό βρίσκεται το Άγιο Όρος ύστερα από τα 13 κρούσματα στις μονές του Αγίου Παύλου και Χιλανδαρίου, όπως και σε σκήτη της Πρόβατας.
Χθες το βράδυ αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά την ολοκλήρωση των τεστ σε σκήτες, κελιά και στην Αθωνιάδα Σχολή, τη στιγμή που η Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από την Ιερά Κοινότητα, επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών από μονή σε μονή.
Υπενθυμίζεται ότι 8 κρούσματαεντοπίστηκαν στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου, ένα σε σκήτη της Πρόβατας, ενώ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα.
Ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.
 
Στους 365 οι θάνατοι - 73 διασωληνωμένοι

Στους 365 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού ενώ προβληματισμός επικρατεί για το διπλασιασμό των διασωληνωμένων από τις αρχές του μήνα.
Τις τελευταίες ώρες κατέληξαν επτά ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.
Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, άφησε την τελευταία του πνοή ένας άντρας 67 ετών, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Επίσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ απεβίωσε ένας 68χρονος με υποκείμενα νοσήματα.
Παράλληλα, στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, υπέκυψε ένας 84χρονος άντρας, με υποκείμενα νοσήματα.
Στο νοσοκομείο της Καβάλας έφυγε από τη ζωή, ένας 76χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ενώ μια γυναίκα 86 ετών πέθανε στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Την ίδια ώρα, εξέπνευσε μια γυναίκα 74 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ στο νοσοκομείο Λάρισας απεβίωσε ένας 63χρονος.
Τελευταίο θύμα είναι ένας 60χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο «Αττικόν».
Κατά την χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, έγινε γνωστό ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 358, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 16.286 (ημερήσια μεταβολή +2,2%), εκ των οποίων 55,8% άνδρες.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 73 (72,6% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Από το σύνολο των 16.286 κρουσμάτων, 2.696 (16,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 6.808 (41,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.233.229 κλινικά δείγματα.

Αυτόφωρο και ποινική δικογραφία για τους αρνητές της μάσκας - Παρέμβαση εισαγγελέα

Αυτόφωρη διαδικασία και σχηματισμό ποινικής δικογραφίας για τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή» παραγγέλνει με εγκύκλιο του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.
Παράλληλα, ζητάει οι εισαγγελικές αρχές να επαγρυπνούν για όσους διαπράττουν  το αδίκημα της τέλεσης σε ανυπακοή και μέσω διαδικτύου.

H εγκύκλιος του Αρείου Πάγου

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο του Αρείου Πάγου αναφέρονται τα εξής:
«Με τις  υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην  κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε  διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας).
Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης,  εγρήγορσης,  συνεχούς ενδιαφέροντος και  κατά νόμο παρέμβασης  των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας  για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές  ενέργειες.
Με αφορμή, μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως  επιμένουν να εμφανίζονται,  προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”) και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε  σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες.
Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης” για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2).
Η λήψη του μέτρου  αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).
Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”.
Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183).
Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80).
Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από 21/9

Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
-Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
-Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες .

Με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
-Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
-Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
-Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα:
-Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
-Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
-Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης