Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor’s για Ευρωζώνη: Στο 7,4% η πτώση του ΑΕΠ για το 2020 - Αβέβαιο το μέλλον αν δεν εγκριθεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Standard and Poor’s για Ευρωζώνη: Στο 7,4% η πτώση του ΑΕΠ για το 2020 - Αβέβαιο το μέλλον αν δεν εγκριθεί εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Η ανάκαμψη των τραπεζικών συστημάτων σε επίπεδα προ COVID-19 θα είναι αργή, αβέβαιη και εξαιρετικά μεταβλητή μεταξύ τομέων και γεωγραφικών περιοχών
Άμεσο πλήγμα στην εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη της Ευρώπης θα σημείωνε ένα δεύτερο κύμα lockdown, εκτιμά με έκθεση της η S&P Global.
“Προβλέπουμε πτώση του ΑΕΠ κατά 7,4% αυτό το έτος (2020) και ανάκαμψη κατά 6,1% το επόμενο έτος”, αναφέρει η S&P Global Ratings.
Σε ανάλυση της με τον τίτλο: "Η Ευρωζώνη αναρρώνει από τον COVID-19" προειδοποιεί ότι μια επιστροφή των lockdowns στην Ευρώπη, θα είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.
Παρά την ταχύτερη - από το αναμενόμενο -  ανάκαμψη της από το πρώτο lockdown ως επιβληθέν μέτρο μείωσης του ρυθμού εξάπλωσης του COVID-19, το επόμενο διάστημα της ανάκαμψης ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο, προβλέπει η S&P Global Ratings.
“Χαμηλώνουμε παράλληλα ελαφρώς τις εκτιμήσεις μας για την ανεργία, η οποία προβλέπουμε ότι θα κορυφωθεί στο 9,1% το 2021”, αναφέρει η οικονομολόγος του οίκου, Marion Amiot.
Η ρευστότητα, η συμπεριφορά των νοικοκυριών και η ζήτηση θα είναι κρίσιμα στοιχεία που θα καθορίσουν την ευρωπαϊκή οικονομία για αυτή την μεταβατική περίοδο, όπου σημειώνεται ωστόσο ότι μπορούν να σημειωθούν πολλά ευτράπελα.

Η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει άμεσα σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Στην ίδια ανάλυση, ο οίκος εκτιμά ότι με τις χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν, δεν αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής άμεσα, αναφορικά με τα επιτόκια ή τον ισολογισμό.
Η S&P σημειώνει επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν σε καθοδική τροχιά.

Οι ζημιές στις επιχειρήσεις από ένα 2ο lockdown θα καθυστερήσουν περαιτέρω την ανάκαμψη τους

Την ίδια στιγμή, οι ζημιές των επιχειρήσεων από ένα υποθετικό δεύτερο lockdown θα απαιτούσαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αναπληρωθούν σε σύγκριση με το πρώτο lockdown.

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν ισχυρό πλήγμα για βρετανικές επιχειρήσεις

Οι οίκος προειδοποιεί παράλληλα ότι ένα σκληρό Brexit θα ενίσχυε τις προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τις μικρές, ανοικτές οικονομίες που διατηρούν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον τονίζει ότι έγκριση ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τη νόσο για ήταν ένα θετικό βήμα για να μπορέσει να αναθεωρήσει θετικά τις προβλέψεις της.

Αβεβαιότητα στις παγκόσμιες τράπεζες - Αργή η ανάκαμψη

Αξίζει να αναφερθεί ότι η S&P Global σε έκθεση της για την παγκόσμια οικονομία που δημοσίευσε στις 23/09/2020 ανέφερε επίσης:
«Δεν περιμένουμε ανάκαμψη σε πολλές τράπεζες παγκοσμίως στα επίπεδα πριν από το COVID-19 έως το 2023».
«Ο COVID-19 και η επιρροή από τις τιμές πετρελαίου το 2020 έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις παγκόσμιες τράπεζες».
«Έχουμε ήδη αναθεωρήσει επί τα χείρω τις οικονομικές ή βιομηχανικές τάσεις που στηρίζουν την οικονομική ισχύ πολλών τραπεζικών συστημάτων παγκοσμίως.
Αυτή η τάση πρέπει να διατηρηθεί»
«Ακόμα και για τις λιγότερο επηρεασμένες τράπεζες παγκοσμίως, η ανάκαμψη στα επίπεδα πριν από το COVID-19 θα είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2022»
«Ο λόγος γίνεται για την Κίνα, τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα και τη Σαουδική Αραβία. Οι κίνδυνοι παραμένουν σταθερά σε αρνητικό επίπεδο»
« Η ανάκαμψη για ορισμένες άλλες τράπεζες πιθανότατα θα είναι πολύ πιο μακριά»
«Για την Ινδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική, η ανάκαμψη στα επίπεδα πριν από το COVID-19 ενδέχεται να μην φτάσει μετά το 2023»
Το πλήγμα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως ήταν σαφώς αρνητικό.

Βασικά σημεία από την ανάλυση:

•    Η ανάκαμψη των τραπεζικών συστημάτων σε επίπεδα προ COVID-19 θα είναι αργή, αβέβαιη και εξαιρετικά μεταβλητή μεταξύ τομέων και γεωγραφικών περιοχών.
•    Πολλά  τραπεζικά συστήματα ενδέχεται να μην ανακάμψουν έως το 2023, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας και της Ρωσίας.
•    Η Κίνα, ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα και η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων που ενδέχεται να ανακάμψουν πρώτα - έως το τέλος του 2022.
•    Ινδία, Μεξικό και Νότια Αφρική είναι μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων που θα ανακάμψουν πιο αργά στα επίπεδα του 2019 - πιθανώς μετά το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης