Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Το 2ο κύμα της πανδημίας απειλεί την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Capital Economics: Το 2ο κύμα της πανδημίας απειλεί την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Καθοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρωζώνη
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνης, προειδοποιεί η CapitalEconomics.
Προς το παρόν, οι αναλυτές δεν αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους, ωστόσο επιφυλάσσονται για τις επόμενες ημέρες, καθώς η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων αποτελεί καθοδικό κίνδυνο.
«O αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρωζώνη, εξακολούθησε να αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες και αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γερμανίας, έχουν επηρεαστεί ελάχιστα μέχρι στιγμής και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται νοσοκομειακή θεραπεία εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός.
Αλλά όπως έχουμε δει, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα», τονίζουν οι αναλυτές.
Όπως εξηγούν, από τις αρχές Ιουλίου, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη ζώνη του ευρώ έχει ανακάμψει ραγδαία και τώρα «τρέχει» με υψηλότερο ρυθμό από ό, τι στον αποκορύφωμα του πρώτου κύματος. (Βλ. Διάγραμμα 1.
Αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι πολύ μεγαλύτερες από ό, τι στο πρώτο κύμα.
Ο μέσος όρος των επτά ημερών των νέων λοιμώξεων ανά εκατομμύριο στον πληθυσμό στην Ισπανία και τη Γαλλία είναι πλέον πάνω από το υψηλό του Μαρτίου / Απριλίου. Αντίθετα, υπήρξε μόνο μια πολύ μικρή αύξηση των κρουσμάτωνστη Γερμανία και την Ιταλία. (Βλ. Διάγραμμα 2).
Μόνο ένα μέρος της αύξησης από τον Ιούλιο μπορεί να αποδοθεί στη διενέργεια περισσότερων τεστ.
Οι καθημερινές δοκιμές ανά χίλια άτομα έχουν αυξηθεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία (βλ. Διάγραμμα 3) αλλά όχι τόσο στον αριθμό των νέων περιπτώσεων.
Για παράδειγμα, από τις αρχές Ιουλίου έως την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των ημερήσιων τεστ στη Γαλλία τετραπλαστιάστηκε, ενώ ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά δεκαπέντε φορές.
Καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται παραμένει πολύ χαμηλότερος από ό, τι κατά το πρώτο κύμα. (Βλ. Διάγραμμα 5)
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας παρέμεινε μέχρι στιγμής πολύ χαμηλός, σε σύγκριση με την αιχμή του Απριλίου, τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γερμανία (Βλ. Διάγραμμα 6)
Αυτό με τη σειρά του οφείλεται εν μέρει στο ότι ο ιός συνέχισε να συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε νεότερα (και επομένως λιγότερο ευάλωτα) άτομα.
Στη Γαλλία, το 45% των νέων περιπτώσεων αφορούσε άτομα ηλικίας τουλάχιστον 60 ετών κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος.
Αυτό το ποσοστό έχει υποχωρήσει πλέον στο 14%. (Βλέπε Διάγραμμα 7)
Η νέα εξάπλωση του κορωνοϊού είναι βέβαιο ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το εάν αυστηροποιούνται οι περιορισμοί των κυβερνήσεων.
Σε τελική ανάλυση, οι έρευνες δείχνουν ότι στις περισσότερες χώρες ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού φοβάται μήπως προσβληθεί από τον ιό. (Βλ. Διάγραμμα 8) και τυχόν νέοι κανονισμοί θα επηρεάσουν περαιτέρω την ανάκαμψη.
Πράγματι, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους δείκτες PMI τον Σεπτέμβριο υποδηλώνουν ότι ακόμη τα μετριοπαθή περιοριστικά μέτρα που έχουν επανεισαχθεί μέχρι τώρα ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, ιδίως στη Γαλλία.
Ενώ είναι πιθανό ότι το δεύτερο κύμα θα περάσει σύντομα, όπως φαίνεται να έχει γίνει σε ορισμένες άλλες χώρες, έχει ήδη διαρκέσει περισσότερο στην Ισπανία και τη Γαλλία από ό, τι στην Ιαπωνία, για παράδειγμα.
«Φαίνεται πιο πιθανό ότι η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις σε σκληρότερη δράση, η οποία με τη σειρά της θα απειλούσε να καθυστερήσει την οικονομική ανάκαμψη», εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics.
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης