Citigroup: Χειρότερη της αρχικής εκτίμησης, στο -9%, η ύφεση της Ελλάδας το 2020 - Πέριξ του 3,9% η ανάκαμψη το 2021

Citigroup: Χειρότερη της αρχικής εκτίμησης, στο -9%, η ύφεση της Ελλάδας το 2020 - Πέριξ του 3,9% η ανάκαμψη το 2021
Η Citigroup εκτιμά ότι το τρίτο τρίμηνο η ελληνική ανάκαμψη θα είναι πιο αδύναμη σε σχέση με άλλες οικονομίες, εξαιτίας της μεγάλης επίδρασης του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ
Επί τα χείρω αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Citigroup το 2020, καθώς πλέον εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει το 9%, από 7% που εκτιμούσε προηγουμένως.
Για το 2021 εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα ανέλθει πέριξ του 3,9%.
Ειδικότερα, στην τελευταία 170σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο «Global Economic Outlook & Strategy» (παγκόσμιες προοπτικές και στρατηγική), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Citigroup διαπιστώνει το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η ελληνική οικονομία παρά τον επιτυχή έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.
Όπως αναφέρει, αν και υπήρξε χαμηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, το αυστηρό lockdown και η κατάρρευση του τουρισμού προκάλεσαν ένα σοβαρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2020 της τάξεως του 15%.
Για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να υπάρχει ανάκαμψη, ωστόσο αυτή θα είναι πιο αδύναμη σε σχέση με άλλες οικονομίες, εξαιτίας της μεγάλης επίδρασης του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ.
Η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, περίπου το 20% του ΑΕΠ της, με πολλούς κλάδους να συνδέονται άμεσα και έμμεσα με αυτόν, αυξάνει την αρνητική επίδραση που έχει η πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία.
Και αυτή η επίδραση εντοπίζεται κυρίως στη θερινή περίοδο, κατά την οποία ο τουρισμός συμβάλει περισσότερο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο τουρισμός συμβάλει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες της Ευρωζώνης στο ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, περίπου 8,2% του ΑΕΠ το 2019.
Έτσι, με τις αφίξεις των τουριστών να είναι πολύ χαμηλές, η Ελλάδα θα υποφέρει μία περίοδο χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους και ίσως και μέχρι τους πρώτους μήνες του 2021.
Υπό αυτά τα δεδομένα η Citigroup εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9%, ενώ το 2021 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 3,9%.
Image
Πάντως η Citigroup εκτιμά ότι η χώρα έχει δημοσιονομικά περιθώρια, παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους.
Η Ελλάδα (μαζί με άλλες περιφερειακές οικονομίες της ΕΕ) θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ωφελημένων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Εκτιμά επίσης ότι η ικανότητα της Ελλάδας να απορροφήσει τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν πολύ πιο ισχυρή (σε σχέση με την Ιταλία ή την Ισπανία) εξαιτίας:
(i) ήδη η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερους δείκτες απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ανακάμψει η οικονομία από τις διασώσεις της προηγούμενης δεκαετίας
(ii) Τα μικρότερα απόλυτα ποσά είναι ευκολότερα στην κατανομή / εκταμίευση
Σύμφωνα με τη Citigroup τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσουν το ελληνικό ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο (2022-2024).
Μάλιστα υπενθυμίζει ότι με το φιλοεπενδυτικό συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ανέλαβε την εξουσία το 2019 έχει μειωθεί ο πολιτικός κίνδυνος την επόμενη διετία, ενώ οι σχέσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχουν βελτιωθεί σημαντικά..
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία η οποία παρέχεται στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.
Βέβαια, όπως επισημαίνει η Citigroup, η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει αδύναμη.
Τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ενίσχυση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλοι παράγοντες, όπως το δημογραφικό και οι χαμηλοί ρυθμοί αποταμίευσης δεν θα ανακόπτουν αυτή τη δυναμική.
Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και τη μεγάλη υποτίμηση που συνέβη την προηγούμενη δεκαετία, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Οι εγχώριες αποταμιεύσεις δεν επαρκούν ακόμη ώστε να καλύψουν το επενδυτικό κενό στη χώρα, δεδομένου του ότι οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 65% από το 2007.
Image
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS