Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H ατζέντα των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας - Τουρκίας - Πιθανή ημερομηνία έναρξης αρχές Οκτωβρίου 2020 - Έτοιμος για διάλογο ο Erdogan

H ατζέντα των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας - Τουρκίας - Πιθανή ημερομηνία έναρξης αρχές Οκτωβρίου 2020 - Έτοιμος για διάλογο ο Erdogan
Ελληνοτουρκικά: Θετικές οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών

(Συνεχές upd) Οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν μάλλον 5-9 Οκτωβρίου με πολύ συγκεκριμένη ατζέντα τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά που αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά και το καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η Τουρκία είναι πιθανό να βάλει και άλλα θέματα όπως έγινε και στους προηγούμενους γύρους των διερευνητικών.
Σε καμία περίπτωση δεν τα συζητάει η Ελλάδα. Στα προαναφερθέντα δύο αναμένεται αν θα βρεθεί η χρυσή τομή.
Τα πρόσωπα που θα πάρουν την ευθύνη και το βάρος των συζητήσεων είναι από την Ελληνική πλευρά ο κ. Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επι τιμή και ο κ. Ecihyes Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά της Άγκυρα.
Τα πρόσωπα κλειδιά για τον διάλογο που ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες είναι η κ. Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού και ο εκπρόσωπος του κου Erdogan, I. Kalin.
Η Άγκυρα έχει χαμηλώσει τους τόνους καθώς προσπαθεί αφενός να αποφύγει ενδεχόμενες κυρώσεις για την στάση της και αφετέρου να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με την ΕΕ, καθώς αντιλαμβάνεται πως ενδεχόμενες κυρώσεις θα είχαν πραγματικά πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας του που κλονίζεται μέρα με την μέρα.
Μόνο θετικά σχόλια και αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη συγκέντρωσε η επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Τόσο το State Department, όσο και το ΝΑΤΟ, ο ρόλος των οποίων είναι καθοριστικός στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, χαιρέτισαν τις εξελίξεις και αναφέρθηκαν σε ευκαιρία αποκλιμάκωσης της έντασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Κομισιόν von der Layen, η οποία είχε συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο T. Erdogan.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρθηκε σε θετικό βήμα.
«Η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής του ΕΛΚ.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, ωστόσο, ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τηλεδιάσκεψη von der Leyen - Erdogan - Έτοιμος για διάλογο ο Τούρκος πρόεδρος - Ελλάδα και Κύπρος υπεύθυνες για την ένταση

Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είχε το απόγευμα 23/9 ο Τούρκος πρόεδρος T. Erdogan, με αντικείμενο τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Erdogan κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για την ένταση στην περιοχή, λέγοντας ότι αγνοούνται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Ο Erdogan, υποστήριξε ότι η Τουρκία υποστήριζε τον διάλογο από την αρχή και είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ελπίζοντας, όπως ανέφερε, ότι η ευκαιρία για διπλωματία δεν θα χαθεί για άλλη μία φορά.
Ο Τούρκος πρόεδρος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν επίσης τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και άλλα περιφερειακά θέματα.
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ήταν προγραμματισμένη για αύριο και μεθαύριο, με κεντρικό θέμα την Τουρκία, αναβλήθηκε λόγω του ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου C.. Michell μπήκε σε καραντίνα αφότου ένας αξιωματικός ασφαλείας βγήκε θετικός στον κορωνοϊό,
Η συνάντηση μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί τελικώς στις 1-2 Οκτωβρίου.

Επικοινωνία Stoltenberg με Erdogan - Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο

Eπικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan είχε  ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Stoltenberg στο Τwitter, οι δύο άνδρες συζήτησαν «για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή περιστατικών και ατυχημάτων».
Ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προσέθεσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα διαλόγου».
Image

Πιθανή η επικοινωνία Μητσοτάκη – Erdogan πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αναβλήθηκε για τις αρχές Οκτωβρίου άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ.Πέτσας χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας και υποστήριξε πως «όλα είναι στο τραπέζι», ακόμα και το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Erdogan.
Πάντως ο κ.Πέτσας τόνισε ότι θεωρεί δεδομένη την απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
«Το ζήτημα είναι, πως θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία  δεν συμμορφωθεί γιατί η Ευρώπη δεν μας έχει συνηθίσει στις γρήγορες διαδικασίες», τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κύπρο και τον Πρόεδρο της Νίκο Αναστασιάδη.
Για επικείμενη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Erdogan κάνει λόγο και η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Ο αρθρογράφος αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, επισημαίνει: «Ο πρόεδρος Erdogan έδωσε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Κι αυτό ήθελαν να ακούσουν η Merkel και ο Michel».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι διερευνητικές επαφές θα άρχιζαν στις 7 Αυγούστου, ωστόσο η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου πήγε τον διάλογο πίσω.
«Η Merkel αν και σοκαρίστηκε, καθώς περίμενε ότι θα ανακοινώνονταν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε ρωτήσει τότε τον Πρόεδρο Erdogan αν θα συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο.
Κι ο Erdogan της είχε απαντήσει "αν είναι χωρίς προϋποθέσεις, γιατί όχι; Εγώ θα μιλήσω μαζί του», ανοίγοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου.
Η συνομιλία ωστόσο που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, αναμένεται να γίνει τώρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Image



Το Βερολίνο χαιρετίζει την έναρξη των διερευνητικών επαφών

Την απόφαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ τους, χαιρέτισε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «θετικό δείγμα», που κατά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά (θα βοηθήσει) και ώστε να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν πολύ σύντομα εκ νέου τις λεγόμενες διερευνητικές συνομιλίες.
Είναι ένα πολύ θετικό σήμα ότι και οι δύο πλευρές έχουν την βούληση να βρουν μια λύση για τα επίμαχα ζητήματα -σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο- με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert, επισημαίνοντας ότι πάγια θέση του Βερολίνου ήταν και παραμένει ότι ο δρόμος προς μια μόνιμη λύση για τα επίμαχα θέματα στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση και ο διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων «και για αυτό η συμφωνία για επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την διμερή σχέση των δύο εταίρων μας, αλλά και ένα συνολικά καλό νέο για την σταθερότητα στην περιοχή και για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία».
O Seibert τόνισε ακόμη, ότι για την γερμανική κυβέρνηση «είναι τώρα ασφαλώς σημαντικό αυτές οι συνομιλίες να ξεκινήσουν σύντομα και να οικοδομηθεί έτσι περαιτέρω εμπιστοσύνη».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γερμανός εκπρόσωπος περιορίστηκε να σημειώσει ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο χώρες έδειξαν αυτό το θετικό δείγμα, αυτή την προθυμία για συνομιλίες και αυτό στη βάση μιας μεταξύ τους συμφωνίας», καθώς αυτό είναι, όπως είπε, «το πρώτο πραγματικό θετικό δείγμα έπειτα από πολλές εβδομάδες».
«Δεν θα ήθελα να πω τώρα κάτι για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Έχουμε την αίσθηση ότι αυτό (ενν. η απόφαση για συνομιλίες) μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το Συμβούλιο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά (να βοηθήσει) και στο να εκφράσουμε την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το εάν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα είχαν νόημα όσο θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές συνομιλίες», ο Seibert εξήγησε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ωστόσο: «Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουμε το ενδιαφέρον ή συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον για εκτενείς και εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, όπως έχει τονίσει ο ύπατος εκπρόσωπος Josep Borrell.
Η Ευρώπη και η Τουρκία μοιράζονται πολλά συμφέροντα και υπάρχει μεγάλο δυναμικό για σε βάθος συνεργασία - θέματα της οικονομικής συνεργασίας, της περιφερειακής σταθερότητας, της μετανάστευσης- και υπό αυτή την έννοια είναι καλό το γεγονός ότι στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διαβουλευθούμε ακριβώς για αυτές τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης