Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Όχι σε αύξηση των επιτοκίων μέχρι o πληθωρισμός να φτάσει τουλάχιστον στο 2%

Fed: Όχι σε αύξηση των επιτοκίων μέχρι o πληθωρισμός να φτάσει τουλάχιστον στο 2%
Ίσως σε τρία χρόνια η οικονομική ανάκαμψη της ΗΠΑ, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed "δεν πρόκειται καν να αρχίσουν να σκέφτονται" μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει τουλάχιστον στο 2%, ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida στις 23 Σεπτεμβρίου 2020.
Το συγκεκριμένα σχόλια αποσκοπούν στην ενίσχυση της κατανόησης του κοινού αναφορικά με τη νέα προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την νομισματική της πολιτική.
"Οι τιμές θα κινηθούν στο τρέχον επίπεδο, το οποίο είναι βασικά στο μηδέν, έως ότου ο πραγματικός πληθωρισμός (PCE) φτάσει το 2%", δήλωσε ο Clarida στο Bloomberg.
"Θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε τα ποσοστά σε άλλο επίπεδο πέρα από αυτό. Αλλά δεν πρόκειται καν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση, περιμένουμε, μέχρι να παρατηρήσουμε πραγματικά τον πληθωρισμό ... ίσο με 2%. πρόσθεσε ο ίδιος.
Επίσης θέλουμε να είναι οι δείκτες της αγοράς εργασίας να είναι συνεπής με τη μέγιστη απασχόληση (...) συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Σημειώνεται πως η Fed μείωσε τα επιτόκια δανεισμού σχεδόν στο μηδέν τον Μάρτιο του 2020 και έλαβε περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία.
Ο Richard Clarida εκτιμά ότι με περαιτέρω κυβερνητική βοήθεια από το Κογκρέσο και τα βήματα που έχει ήδη χαράξει η Fed, η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανακάμψει από την τρέχουσα κατάσταση - όπου κυριαρχούν ανεργία και αδύναμη ζήτηση - "ίσως σε τρία χρόνια".
Για να βοηθήσει τη διαδικασία αυτή, η Fed στα τέλη Αυγούστου 2020 αναθεώρησε την προσέγγισή της στη νομισματική πολιτική για να δεσμευτεί σε χαμηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
Ο R. Clarida υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση: Τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν έως ότου οι αγορές εργασίας ανακάμψουν πλήρως και οι τιμές φτάσουν στον στόχο της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης