Τελευταία Νέα
Διεθνή

FinCEN: Ξέπλυμα 930 εκατ. δολαρίων και για την σουηδική τράπεζα SEB

FinCEN: Ξέπλυμα 930 εκατ. δολαρίων και για την σουηδική τράπεζα SEB
Περίπου 57 πελάτες της SEB φέρονται να εμπλέκονται σε ύποπτη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σύμφωνα με το Reuters περίπου 57 πελάτες της SEB, κυρίως από τα κράτη της Βαλτικής, φέρονται να εμφανίζουν κλασικά χαρακτηριστικά ύποπτης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σύμφωνα με το Reuters
Η σουηδική τράπεζα Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), ενδέχεται να έχει εμπλακεί σε ξέπλυμα περίπου 930 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του εσθονικού υποκαταστήματός της από το 2007 έως το 2016, σύμφωνα με την σουηδική τηλεόραση SVT.
Η τηλεοπτική εκπομπή Uppdrag Granskning αναφέρθηκε στο λεγόμενο «διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο» από διαρροές της Fincen, όπου προκύπτουν αρκετά στοιχεία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, περίπου 57 πελάτες της SEB, κυρίως από κράτη της Βαλτικής, φέρονται να εμφανίζουν κλασικά χαρακτηριστικά ύποπτης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με το Reuters.
Μεταξύ των ύποπτων πελατών φαίνεται πως είναι ορισμένοι που συνδέονται με διεφθαρμένους Ρώσους πολιτικούς και το οργανωμένο έγκλημα ανέφερε στα στοιχεία της, η αμερικανική υπηρεσία Καταπολέμησης του Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN).
Οι 2.500 φάκελοι που διέρρευσαν φέρεται να δείχνουν ότι αρκετές παγκόσμιες τράπεζες κίνησαν μεγάλα ποσά παράνομων κεφαλαίων, παρά τις ανησυχίες και το κόκκινο καμπανάκι σχετικά με την προέλευση των χρημάτων.
Σε απάντηση στις διαρροές, η SEB δήλωσε ότι οι ύποπτες αναφορές δραστηριοτήτων είναι υλικό πληροφοριών της αστυνομίας για το οποίο δεν επιτρέπεται να σχολιάζουν οι τράπεζες και είναι παράνομο για μια τράπεζα να σχολιάζει μεμονωμένους πελάτες.
Πάντως, οι αποκαλύψεις- μαμούθ των αποκαλούμενων FinCEN Files, εμπιστευτικών εγγράφων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών που δημοσιοποίησε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και αναφέρονται σε αμφιλεγόμενες συναλλαγές μεγάλων τραπεζών, όπως η Deutsche Bank, η JP Morgan, η Barclays, αλλά και η τουρκική Aktif Bank προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης