Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Ρελάνς σε Trump με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060

Κίνα: Ρελάνς σε Trump με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2060
Έκπληξη η  «πράσινη» ατζέντα του Κινέζου προέδρου Xi Jinping για την κλιματική αλλαγή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών 
Η Κίνα θα επιδιώξει να προσεγγίσει την κορυφή των εκπομπών αερίου του θεσμοκηπίου πριν από το 2030 και να «ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα» ως προς την εκπομπή αερίων ρύπων έως το 2060, συμφωνα με τον πρόεδρο Xi Jinping.
Ο Κινέζος πρόεδρος περιέγραψε τα σχετικά βήματα της χώρας του κατα την ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Η ανακοίνωση θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, υπεύθυνη για το 28% περίπου των σχετικών ρύπων.
Καθώς οι παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα "πάγωσαν" και η φετινή διάσκεψη της COP26 αναβλήθηκε για το 2021, υπήρξε μικρή αισιοδοξία για πρόοδο στο θέμα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κίνας έκανε την έκπληξη με μια τολμηρή δήλωση σχετικά με τα σχέδια της χώρας του για την αντιμετώπιση των εκπομπών CO2.
Κάλεσε μάλιστα, όλες τις χώρες να επιτύχουν "πράσινη" ανάκαμψη για την παγκόσμια οικονομία μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Μέχρι τώρα η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα αυξάνει τις εκπομπές της έως το 2030, αλλά απέφυγε να δεσμευτεί σε έναν μακροπρόθεσμο στόχο.
Οι αέριοι ρύποι απο την Κίνα συνέχισαν να αυξάνονται το 2018 και το 2019, ακόμη και όταν πολλά κράτη δεσμεύτηκαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.
Ενώ κατα τη διάρκεια της πανδημίας την άνοιξη οι εκπομπές αερίων ρύπων μειώθηκαν κατά 25%, μέχρι τον Ιούνιο αυξήθηκαν εκ νέου καθώς αποκατασταθηκαν τα επίπεδα της βιομηχανικής παραγωγής

Γεωπολιτικοί σκοποί

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Κινέζος ηγέτης εκμεταλλεύεται σε αυτή τη συγκυρία με τη δήλωσή του αυτή την απροθυμία των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της κλιματική αλλαγής.
"Η δέσμευση του Xi Jinping για το κλίμα στον ΟΗΕ, λίγα λεπτά μετά την ομιλία του προέδρου Donald Trump, είναι σαφώς μια τολμηρή και καλά υπολογισμένη κίνηση", δήλωσε ο Li Shuo, ειδικός στην κινεζική κλιματική πολιτική από την Greenpeace Asia.
"Αποδεικνύει το συνεπές ενδιαφέρον του Xi να αξιοποιήσει την ατζέντα της κλιματικής αλλαγής για γεωπολιτικούς σκοπούς", συμπληρώνει.
"Η Κίνα δεν είναι απλώς ο μεγαλυτερος ρυπαντής στον κόσμο, αλλά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και η μεγαλυτερη αγορά", δήλωσε Richard Black, επικεφαλής της Ομάδας Τεκμηρίωσης για την Ενέργεια και το Κλίμα (ECIU), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. 
Η ανακοίνωση είναι επίσης σημαντική και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας οι ηγέτες ζήτησαν πρόσφατα από τον πρόεδρο Xi να κάνει ακριβώς αυτό το βήμα ως μέρος μιας κοινής στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, δείχνοντας ότι οι διεθνείς κινήσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής παραμένουν ζωντανές -παρά τις προσπάθειες των Trump και Bolsonaro- ενόψει της σύσκεψης του COP26 το επόμενο έτος στη Γλασκόβη".
Να σημειωθεί ότι η μετάβαση σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθαρή αύξηση στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα ανθρωπογενούς διαστηριότητας παραγωγής προϊόντων ή υπηρεσιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης