Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron (Γαλλία): Η στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράν έχει αποτύχει. Ισχύει η συμφωνία του 2015

Macron (Γαλλία): Η στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράν έχει αποτύχει. Ισχύει η συμφωνία του 2015
Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη Λιβύη εξήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Γάλλος Πρόεδρος.
Η εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης προς το Ιράν εκ μέρους των ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχει αποτύχει, διαπίστωσε σήμερα (22/9) ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Με αυτήν του τη δήλωση απέρριψε τις προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, μολονότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκαταλείψει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015.
«Η στρατηγική μέγιστης πίεσης, που συνεχίζεται εδώ και αρκετά χρόνια, μέχρι στιγμής δεν στάθηκε δυνατό να τερματίσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν ή να διασφαλίσει ότι δεν θα καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», είπε στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Macron.
«Για τον λόγο αυτό η Γαλλία, μαζί με τους Γερμανούς και Βρετανούς εταίρους της, θα συνεχίσει να ζητά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του 2015 και δεν θα δεχτεί τις παραβιάσεις εκ μέρους του Ιράν», πρόσθεσε.
Τη Δευτέρα οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν και σε άλλους που εμπλέκονται στο πυρηνικό και εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι όλες οι κυρώσεις που είχαν αρθεί το 2015 ισχύουν εκ νέου. Ωστόσο δεν έχουν την ίδια άποψη οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία), ούτε η Ρωσία και η Κίνα, που είναι συμβαλλόμενες χώρες στη Συνθήκη του 2015.

Συμβούλιο Ασφαλείας

O Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει την προσέγγιση που ακολούθησε η κυβέρνηση Trump. «Δεν θα συμβιβαστούμε σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του μηχανισμού (κυρώσεων) αφού οι ΗΠΑ, αποχωρώντας από τη Συμφωνία, δεν είναι σε θέση να τον ενεργοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά.
«Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ακεραιότητα των αποφάσεών του και θα ενέτεινε τον κίνδυνο να επιδεινωθούν οι εντάσεις στην περιοχή», εκτίμησε.
Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης, ο E. Macron υπογράμμισε ότι επιθυμεί να εμπλακούν όλοι οι γείτονες της χώρας προκειμένου να βοηθήσουν στην εξεύρεση μιας λύσης. «Αυτή είναι η πρωτοβουλία την οποία η Γαλλία θέλει να αναλάβει τις επόμενες εβδομάδες, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών: να συγκεντρώσουμε όλες τις γειτονικές χώρες για να βοηθήσουν στην εξεύρεση μιας λύσης», είπε, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες που θέλει να εμπλακούν σε αυτές τις συνομιλίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης