Αυστρία: Η κυβέρνηση θέλει να επιστρέψει στο Σύμφωνο Σταθερότητας μετά την πανδημία

Αυστρία: Η κυβέρνηση θέλει να επιστρέψει στο Σύμφωνο Σταθερότητας μετά την πανδημία
Η Αυστρία απορρίπτει τη μόνιμη κατάργηση των κανόνων για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Gernot Blümel και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Karoline Edtstadler, σε σημερινές δηλώσεις τους στη Βιέννη, απορρίπτουν τη μόνιμη κατάργηση των κανόνων για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και οι υπουργοί - που προέρχονται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Sebastian Kurz, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού του με τους Πράσινους - ζήτησαν την επανεισαγωγή των κανόνων της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Νωρίτερα, ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υφυπουργός για θέματα Ευρώπης Clement Beaune είχε ζητήσει την αναθεώρηση των κανόνων του προϋπολογισμού.
Λόγω της ύφεσης, μεσούσης της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναστείλει προσωρινά τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το συνολικό χρέος των χωρών της ΕΕ.
Μέχρι τότε, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης όριζε ότι τα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της ΕΕ δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 3% της οικονομικής παραγωγής, ενώ για το συνολικό χρέος ίσχυε ως ανώτατο όριο το 60% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
«Όταν τελειώσει η κρίση, αυτές οι εξαιρέσεις πρέπει επίσης να έχουν τελειώσει. Είμαστε αντίθετοι στην πλήρη κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας», τονίζει στις σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Gernot Blümel.
Από την πλευρά της, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Karoline Edtstadler θεωρεί ότι η προσωρινή αναστολή των κανόνων για τον προϋπολογισμό και η βοήθεια στην οικονομία ήταν σωστές, «ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι μόνο προσωρινό μέτρο λόγω της κρίσης και όχι είσοδος σε μία μόνιμη Ένωση Χρέους».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS