Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βολές Γεροβασίλη σε ΝΔ: Είστε μεταρρυθμιστικά ανίκανοι, διαχειριστικά ύποπτοι και μας οδηγείτε σε κρίση ασφάλειας

Βολές Γεροβασίλη σε ΝΔ: Είστε μεταρρυθμιστικά ανίκανοι, διαχειριστικά ύποπτοι και μας οδηγείτε σε κρίση ασφάλειας
Ομιλία της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Άρτας κας Γεροβασίλη, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής
«Είστε μεταρρυθμιστικά ανίκανοι, διαχειριστικά ύποπτοι και μας οδηγείτε ολοταχώς σε κρίση ασφάλειας», καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης σε ομιλία της η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ακολουθεί η ομιλία της:

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Σήμερα η χώρα βρίσκεται εν μέσω πολλαπλών κρίσεων λόγω της κυβερνητικής ανεπάρκειας.
Στην οικονομία, στα εθνικά, στη δημόσια υγεία.
Και βέβαια οι φυσικές καταστροφές με τον τραγικό απολογισμό του Μεσογειακού κυκλώνα.
Η σκέψη μας είναι με τους συμπολίτες μας.
Δεν είναι τώρα η ώρα για αναζήτηση ευθυνών, όσο οι πληγέντες μετρούν τις πληγές τους και ενώ ακόμη απεγκλωβίζονται πολίτες.
Τί γίνεται, όμως, με τις ευθύνες για το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η χώρα τους τελευταίους 14 μήνες από τις φυσικές καταστροφές;
Τί γίνεται με τις ευθύνες για τους τουλάχιστον 22 νεκρούς συνολικά και πάνω από 100 τραυματίες από φυσικές καταστροφές στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019, τον Νοέμβριο του 2019 και στην Εύβοια μόλις τον περασμένο Αύγουστο;
Κοιτάξτε, εγώ δεν θα κάνω τον δικαστή.
Αλλά είστε Κυβέρνηση εδώ και 14 μήνες.
Μας οδηγήσατε σε κρίση ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.
Αναλογιστείτε, τί έχετε κάνει, τί έχετε πει.Αναλογιστείτε τις δηλώσεις των Υπουργών σας και του Πρωθυπουργού επί ημερών μας.
Για να μην θυμηθώ άλλες δηλώσεις, π.χ. ενός κάποιου κουΣυνολάκη που έλεγε ότι θα εκκένωνε το Μάτι σε 30 λεπτά αλλά για τις καταστροφές τώρα λέει ότι ήταν «η κακιά στιγμή».Κι ενώ ξέρατε ήδη την Παρασκευή ότι ο Ιανός έρχεται, τί μέτρα πήρατε;
Απλά εξαγγείλατε ότι θα φτιάξετε περιφερειακά κέντρα συντονισμού πολιτικής προστασίας το 2022!
Μέχρι τότε θα είμαστε στο έλεος «των καιρικών επιθέσεων», όπως τις λέτε.
Το 112,που εμείς σας παραδώσαμε στο στάδιο τελικών δοκιμών, λειτουργεί πού και πού, λίγο πριν ή λίγο μετά τις καταστροφές, εκεί που επίκεινται ή και εντελώς αλλού.
Και όχι απαραίτητα για τις πλημμύρες γιατί, όπως είπε η Κυβέρνηση, το 112 προκαλεί και «πανικό».. Μέχρι τότε η πολιτική προστασία είναι στο έλεος του Θεού, χειροφιλώντας εν μέσω πανδημίας τοπικό ιερωμένο.
Άλλοι Υπουργοί κοινωνούν. Προφανώς, οι Υπουργοί μας υποδεικνύουν ποια είναι η λύση: ο Θεός Βοηθός!
Έρχομαι στο νομοσχέδιο.
Αν μπορούσα να βάλω ένα τίτλο θα έλεγα: «Μεταρρυθμιστική Ανικανότητα στο Top Μεταρρυθμιστικό Υπουργείο».
Μου έκανε εντύπωση ο εισηγητής σας, ξέρετε, πουείπε διθυραμβικά: «Τέλος στην μαύρη ελληνική πραγματικότητα».
Δεν άκουσε άραγε τον κ. Υπουργό λίγα λεπτά πριν που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο περίφημος «Κώδικάς» του δεν είναι Κώδικας;
Γιατί αναγκαστήκατε, μετά το ράπισμα από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να παραδεχτείτε ότι ο περίφημος «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης» που φέρατε, δεν είναι «κώδικας» κατά το Σύνταγμα.
Ίσως βέβαια να μην έχετε αρκετούς μετακλητούς, ειδικούς συμβούλους και άλλους άριστους ή εμπειρία για να μπορείτε έστω να νομοθετείτε σωστά..
Αποτέλεσμα;
Να καταρρεύσει το αφήγημά σας και να συρθείτετελικά στην ορθή νομοθέτηση, παρότι ο εισηγητής μας ο κος Κάτσης και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, απ’ την πρώτη συνεδρίαση στην Επιτροπή κατήγγειλαν την πρακτική σας.
Μετά από αυτό, κι αφού δεν είναι κώδικας αλλά νομοσχέδιο, πώς επανανομοθετείτε τα νομοθετημένα, δηλαδή τον ν. 3979/2011, τον 3861/2010 για τη Διαύγεια, τον ν. 4591/2019 που έχει ήδη ενσωματώσει ευρωπαϊκή Οδηγία;Τα ψηφιακά οργανογράμματα, η ψηφιακή αποτύπωση του Δημοσίου, η ηλεκτρονική αξιολόγηση των Δημοσίων υπαλλήλων, το κυβερνητικό νέφος, το G-Cloud, όλα αυτά έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ.
Επιμένετε, μάλιστα,ότι εσείς φέρατε την ψηφιακή επανάσταση στο Δημόσιο.
Στ’ αλήθεια είναι ψηφιακή επανάσταση ότι στοιβάξατε σε ένα site τις ψηφιακές υπηρεσίες που ούτως ή άλλως, ήδη παρείχε το Δημόσιο;
Ή ότι για μια ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση υποχρεώσατε τους πολίτες να ταυτοποιούνται μέσω Τραπέζης και web-banking, αντί με την ταυτότητά τους ή έστω μέσω taxis;!
Το Κράτος όμως έχει συνέχεια.
Καλείστε να μην σταματήσετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου που ξεκίνησε με εμβληματικά έργα του ΣΥΡΙΖΑ.
Παραδείγματος χάριν το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), για τη διασύνδεση ηλεκτρονικά 21.000 φορέων, την παροχή 150.000 απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών σε δημόσιους λειτουργούς και την εξοικονόμηση 380 εκατ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.
Η σύμβαση για το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, σας θυμίζω, υπεγράφη τον Μάιο του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί.
Γιατί καθυστερεί η Κυβέρνηση;
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο Δημόσιο εν μέσω της πανδημίας.
Και βέβαια όλα αυτά πατάνε στο εμβληματικό έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» το οποίο κινδύνεψε με ευθύνη των κυβερνήσεών σας προ του 2015 να ματαιωθεί και να μείνει χωρίς χρηματοδότηση. Σήμερα θα είχαν παραλύσει οι τηλεπικοινωνίες του Δημοσίου και όλο το Δημόσιο θα κατέρρεε εν μέσω πανδημίας, αν δεν είχαμε βρει λύση τότε.
Σε στενή συνεργασία με το ΝΣΚ εξασφαλίσαμε τη διάσωση του έργου, και την κατοχυρώσαμε με νομοθετική πρωτοβουλία, επί θητείας μου στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Έτσι,δρομολογήθηκε η λειτουργία του «τηλεπικοινωνιακού δικτύου» για όλο το Ελληνικό Δημόσιο, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες μειωμένου κόστους για πάνω από 34.000 κτίρια του Δημοσίου.
Κι ενώ αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί, τί το καινούργιο νομοθετείτε; Νομοθετείτε τον Προσωπικό Αριθμό Πολίτη – τον οποίο θα έχετε και στις νέες ταυτότητες. Βέβαια τον νομοθετείτε ενώ ΑΚΟΜΗ δεν έχετε καταλήξει αν θα εμπεριέχει τον ΑΦΜ ή όχι.
Δημιουργείτε πρόβλημα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με κίνδυνο να μην ανεβαίνουν κρίσιμα στοιχεία των Αναδόχων.
Ταυτόχρονα, τάζετε ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, ενώ ακόμη ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες εκκρεμεί.
Αλήθεια, πού βρίσκεται ο διαγωνισμός αυτός;
Κοιτάξτε,μόλις μια βδομάδα μετά τις εκλογές ακυρώσατε έναν καθόλα άρτιο διαγωνισμό, χωρίς ενστάσεις, που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ και τον επαναπροκηρύξατε.
Βάλατε φωτογραφικούς όρους και υπονομεύσατε τον ανταγωνισμό και πράγματι, όπως είχαμε προειδοποιήσει, οι τελικές προσφορές είναι ελάχιστες.
Κυρίως,όμως,καταφέρατε να εκθέσετε την Χώρα στις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Ξέρετε πολύ καλά ότι μέσα στο 2021 έπρεπε να έχουν αναβαθμιστείοι προδιαγραφές των εγγράφων ασφαλείας.
Στη βάση αυτή αξιολογείται η θέση της Χώρας στον παγκόσμιο χάρτη για την ασφάλεια μεταφορών και επιβαινόντων.
Ξέρετε, επίσης, ότι από αυτό εξαρτάται το πρόγραμμα visa-waiver με τις ΗΠΑ. Εσείς όμως, εδώ και ένα χρόνο δεν κάνετε τίποτα!
Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας για όλα αυτά τα μεγαλόπνοα, όπως και τη διαχείριση του δικτύου 5g, δυστυχώς δεν μπορούμε να σας εμπιστευτούμε.
Η Νέα Δημοκρατία δεν φημίζεται άλλωστε για την καλύτερη διαχείριση, εκτός βέβαια κι αν πρόκειται για απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και φίλους…
Με δυο λόγια: Είστε μεταρρυθμιστικά ανίκανοι, διαχειριστικά ύποπτοι και μας οδηγείτε ολοταχώς σε κρίση ασφάλειας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης