Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα ευθύνεται για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο αλλά και για το αδιέξοδο στην Κύπρο

Erdogan στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα ευθύνεται για την ένταση στην Αν. Μεσόγειο αλλά και για το αδιέξοδο στην Κύπρο
Η Ελλάδα είναι η χώρα που πρέπει να επωμιστεί το βάρος διαφόρων αρνητικών εξελίξεων ανέφερε ο Erdogan
Πίσω από την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν χώρες που ενεργούν με την λογική ότι ο νικητής τα παίρνει όλα.
Μάταια βήματα για τον αποκλεισμό της Τουρκίας δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας ανέφερε ο Erdogan.
Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν νόμιμα συμφέροντα:
Υπάρχουν χώρες που αγνοούν τις θέσεις της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων.
Αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα στην περιοχή, είναι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς μονομερή βήματα που έχουν υπάρξει από το 2003 έχουν περιπλέξει την κατάσταση.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που πρέπει να επωμιστεί το βάρος διαφόρων αρνητικών εξελίξεων ανέφερε ο Erdogan.
Από την άλλη πλευρά, αγνοώντας την Τουρκία όσον αφορά τους φυσικούς πόρους στην περιοχή δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε από την λογική ούτε από το διεθνές δίκαιο.
Προτεραιότητά μας είναι η επίλυση των διαφορών με έναν ειλικρινή διάλογο, βάσει το διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο, θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχτούμε ποτέ καμία επιβολή, παρενόχληση ή επίθεση προς την αντίθετη κατεύθυνση ανέφερε ο Erdogan.
 Εδώ θα ήθελα να επαναλάβω το αίτημά μας για την την καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε να διεξαχθεί μια περιφερειακή διάσκεψη στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.
Ένας από τους λόγους της κρίσης στην περιοχή ήταν η αποτυχία εξεύρεσης δίκαιης, ολοκληρωμένης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται χωρίς παύση από το 1968, ο Erdogan τόνισε ότι το μόνο εμπόδιο για τη λύση είναι η ασυμβίβαστη, άδικη, προσέγγιση της ελληνικής πλευράς. Παρά τις διεθνείς συμφωνίες, η ελληνική πλευρά στοχεύει να μετατρέψει τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα στη δική τους πατρίδα ή ακόμη και να τους εξαλείψει εντελώς από το νησί.
Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό.
Η λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή του γεγονότος ότι ο Τουρκοκύπριος λαός είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού.
Θα υποστηρίξουμε κάθε λύση που θα εγγυηθεί μόνιμα την ασφάλεια του Τουρκοκυπριακού λαού και τα ιστορικά και πολιτικά τους δικαιώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης