Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» ο Καναδάς, σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» ο Καναδάς, σταθερό το trend
Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» ο Καναδάς από τη DBRS Morningstar
Σε «ΑΑΑ» -ανώτατη- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Καναδά η DBRS Morningstar, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend).
Όπως αναφέρει ο -καναδικός- οίκος αξιολόγησης, η οικονομία υπέστη τεράστια συρρίκνωση -13,4% σε σύγκριση με τα τέλη του 2019- κατά το α’ εξάμηνο του έτους λόγω του Covid-19 και των συναφών περιορισμών.
Ωστόσο, η οικονομία έφτασε στο ναδίρ τον Απρίλιο και βρίσκεται σε εξέλιξη μια ισχυρή ανάκαμψη.
Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η αγορά εργασίας ανέκαμψε σχεδόν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Επιπλέον, η αγορά κατοικίας διατηρήθηκε σε εξαιρετικά καλά επίπεδα.
Σύμφωνα με την οικονομική προοπτική του ΟΟΣΑ τον Σεπτέμβριο του 2020, το ΑΕΠ του Καναδά αναμένεται να μειωθεί 5,8% το 2020 και στη συνέχεια να μεγεθυνθεί κατά 4% το 2021.
Η ανάκαμψη υποστηρίζεται από εξαιρετικά επίπεδα δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων.
Η τελευταία πρόβλεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έδειξε δημοσιονομικό έλλειμμα 15,9% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2020-2021.
Το μέγεθος αυτού του σοκ παρουσιάζει ορισμένες προκλήσεις.
Ειδικότερα, τα επίπεδα δημόσιου χρέους θα είναι σημαντικά υψηλότερα μετά το σοκ του ιού, που θα μπορούσε να περιορίσει την ευελιξία της πολιτικής στο μέλλον.
Ωστόσο, αυτές οι πιστωτικές προκλήσεις αντισταθμίζονται από τα σημαντικά θεμελιώδη πλεονεκτήματα του Καναδά, συμπεριλαμβανομένων των υγιών μακροοικονομικών πολιτικών πλαισίων, της μεγάλης και διαφοροποιημένης οικονομίας και των ισχυρών κυβερνητικών θεσμών.
Το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους.
Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Ιούνιο ότι το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί από 89% το 2019 σε 109% το 2020.
Το σοκ του Covid-19 επηρέασε αρνητικά τα κέρδη των τραπεζών και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, αλλά το καναδικό τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να αντέξει την πανδημία.
Οι τράπεζες παρουσιάζουν αυξημένες απομειώσεις δανείων, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τομείς που επηρεάζονται άμεσα από το σοκ, ιδίως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, το λιανικό εμπόριο και τη φιλοξενία.
Επιπλέον, τα εκκρεμή δάνεια που καλύπτονται από αναβολή πληρωμών στις έξι μεγάλες καναδικές τράπεζες ανήλθαν σε 264 δισεκ. δολάρια, ή στο 8,5% των συνολικών ακαθάριστων δανείων, το τρίτο τρίμηνο.
Μια βασική ευπάθεια είναι τα υψηλά χρέη των νοικοκυριών.
Ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια και τα τρέχοντα προγράμματα στήριξης του εισοδήματος αναμένεται να υποστηρίξουν τις δαπάνες των νοικοκυριών στο εγγύς μέλλον, το υψηλό απόθεμα χρέους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίστροφη ανάπτυξη στην πάροδο του χρόνου, αναγκάζοντας ορισμένους δανειολήπτες να αποσύρουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και οι νεότεροι εργαζόμενοι φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης