Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis (Κομισιόν) σε Σταϊκούρα: Ο προϋπολογισμός του 2021 να συνταχθεί με σύνεση... - Υπό τακτική αξιολόγηση δαπάνες, έλλειμμα, χρέος

tags :
Dombrovskis (Κομισιόν) σε Σταϊκούρα: Ο προϋπολογισμός του 2021 να συνταχθεί με σύνεση... - Υπό τακτική αξιολόγηση δαπάνες, έλλειμμα, χρέος
Την άνοιξη του 2021, λαμβάνοντας υπόψιν και τα μακροοικονομικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής.
Οδηγίες... σύνταξης του προϋπολογισμού του 2021 έδωσαν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Valdis Dombrovskis και Paolo Gentiloni στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ενόψει της σύνταξής του τον επόμενο μήνα.
Όπως αναφέρουν οι δύο επίτροποι σε επιστολή προς τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, τα κράτη-μέλη πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές που θα στηρίζουν την ανάκαμψη καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, υπενθυμίζοντας ότι η ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει σε ισχύ για το σύνολο του 2021.
"Από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού, έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της αλληλεγγύησης και της ενότητας.
Τρία δίχτυα προστασίας έχουν δημιουργηθεί για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Τα κράτη μέλη έλαβαν τεράστια δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία έχουν βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και την ενίσχυση της ανάκαμψης", αναφέρουν στην επιστολή τους οι δύο επίτροποι.
Όπως συζητήθηκε στο Eurogroup και το Ecofin στις 11/12 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκε η κοινή συναίνεση για το κατάλληλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής το 2021.
Αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων ήταν η Ετήσια Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2021, στην οποία περιλαμβάνονται οι κατευθύνσεις για την προετοιμασία των προϋπολογισμών του 2021.
Με βάση αυτό, τα μέτρα που θα ληφθούν το 2021 θα πρέπει να στηρίζουν την ανάκαμψη το 2021.
Υπό την ανάγκη της μείωσης της υψηλής αβεβαιότητας, τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και σε εκείνο της κοινωνικοοικονομικής συνέπειας των μέτρων, η ρήτρα διαφυγής, θα παραμείνει σε ισχύ και το 2021.
Μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα έρθει και η ώρα να επαναπροσδιοριστούν οι πολιτικές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν θα παρακολουθεί την πορεία του ελλείμματος και του χρέους γενικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των Φθινοπωρινών Προβλέψεων των συστάσεων της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2021.

"Δεδομένου του ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην οικονομική, κοινωνική και δημοσιονομική θέση κάθε κράτους μέλους, τα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι στοχευμένα σε συγκεκριμένα προβλήματα.
Τα μέτρα θα πρέπει να προσωρινά, τα οποία θα παρακολουθούνται.
Επίσης, θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την εξέλιξη της πανδημίας και να στοχεύουν στη βελτίωση των θεμελιωδών της οικονομίας, καθώς και να λαμβάνουν υπόψη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων που σχεδιάζονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.
Η επιστολή καταλήγει στο ότι την άνοιξη του 2021, λαμβάνοντας υπόψιν και τα μακροοικονομικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής.
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης