Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε αδιέξοδο η Τουρκία μετά την ιστορική ειρήνη στη Λιβύη και η ισορροπία ΗΠΑ – Ρωσίας

Σε αδιέξοδο η Τουρκία μετά την ιστορική ειρήνη στη Λιβύη και η ισορροπία ΗΠΑ – Ρωσίας
Η ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ σημαίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα της Τουρκίας και ό, τι έχει επιτύχει στη Λιβύη
Η πρωτοβουλία του Ahmed Maiteeq μπορεί να αλλάξει τη Λιβύη για πάντα.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Khalifa Haftar ανακοίνωσε την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών στη Λιβύη.
Ο στρατηγός, του οποίου ο στρατός ελέγχει τα ανατολικά και νότια μέρη της χώρας, εξήγησε την απόφασή του ανησυχώντας για την ευημερία των πολιτών.
Ο Haftar τόνισε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου της Λιβύης μετά από μήνες αναστολής ήταν η συμμόρφωση με μέτρα που εγγυώνται τη δίκαιη κατανομή των εσόδων και τη μη χρήση τους για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τον Haftar, Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο προεδρεύει της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, ο Ahmed Maiteeq εξέδωσε δήλωση σχετικά με την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του LNA, ξεκίνησε εσωτερικός διάλογος στη Λιβύη, με τη συμμετοχή του Ahmed Maiteeq από την πλευρά της Τρίπολης.
Η εξαγωγή πετρελαίου της Λιβύης εμποδίστηκε από εκπροσώπους φυλών της Ανατολής και του Νότου τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη, και κατηγόρησε τον Haftar ότι στο έδαφος που ελέγχει άφησε τις φυλές να μπλοκάρουν τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου.
Ο Haftar και το LNA υποστηρίζουν μια εναλλακτική κυβέρνηση στο Τομπρούκ, η οποία στηρίζει τη νομιμότητά της στην υποστήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR) και του Προέδρου της, Aguila Saleh.
Το LNA και οι δυνάμεις που υποστηρίζουν το GNA βρίσκονται τώρα σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου.
Το LNA υποστηρίζεται από τη Γαλλία, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, ενώ η GNA - από την Τουρκία, το Κατάρ και την Ιταλία.
Πλέον όμως, οι Αμερικανοί έρχονται σε επαφή και με τις δύο πλευρές, καθώς και με τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα κατηγορείται από την Ουάσινγκτον για έμμεση στρατιωτική υποστήριξη των δυνάμεων του Haftar.
Τον τελευταίο μήνα, ωστόσο, ορισμένοι ξένοι παράγοντες, κυρίως η Τουρκία και η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ, έχουν αναλάβει διάφορες ειρηνικές πρωτοβουλίες.

Ιστορική συμφωνία

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τους Haftar και Ahmed Maiteeq μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική.
Νωρίτερα, παρά τις πιέσεις από έξω, δεν ήταν δυνατό να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου.
Τώρα, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ ότι το καθεστώς «βίας» είχε σταματήσει, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει σε περιοχές και λιμάνια όπου πιστεύεται ότι ένοπλοι άνδρες εμποδίζουν την παραγωγή.
Η οικονομία της Λιβύης βασίζεται εξ ολοκλήρου στην παραγωγή πετρελαίου.
Το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή εισοδήματος.
Σύμφωνα με το NOC από τις 15 Σεπτεμβρίου, οι απώλειες του προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της διακοπής της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη έφτασαν τα 9,8 δισ. δολάρια.
Η επανάληψη της παραγωγής σημαίνει την επιστροφή αυτών των εσόδων, υπό την προϋπόθεση ότι διανέμονται δίκαια.
Το γεγονός είναι ότι μόνο η εθνική εταιρεία πετρελαίου - NOC - μπορεί να πουλήσει Λιβυκό πετρέλαιο.
Τα έσοδα μέσω της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης κατανεμήθηκαν μεταξύ των θεσμικών οργάνων όλων των μερών της χώρας, ανεξάρτητα από το ποια στρατιωτική μονάδα ή κυβέρνηση ελέγχει αυτήν την περιοχή.
Ωστόσο, στα ανατολικά και νότια της Λιβύης υπήρχε πάντοτε υπόνοια ότι οι ομάδες πολιτοφυλακής που ελέγχουν την Τρίπολη παίρνουν το μερίδιο του εισοδήματος.
Έτσι, το μπλοκάρισμα των τερματικών δεν ήταν μόνο μια πράξη πίεσης στο GNA από τον Haftar.
Δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα των φυλών στην ανατολική και νότια Λιβύη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρόλο που υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για αυτό το ζήτημα στο παρελθόν, ήταν δύσκολο να επιτευχθεί λύση: ήταν απαραίτητο να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των θέσεων όλων των εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών κύκλων και των τοπικών ηγετών, και όχι μόνο των βασικών πολιτικών παραγόντων.

Ο Ahmed Maiteeq ως ο νέος κύριος παίκτης στη Λιβύη;

Στις 18 Σεπτεμβρίου ο Maiteeq ανακοίνωσε στο Twitter του ότι μια κοινή τεχνική επιτροπή θα διαχειριζόταν τη διανομή των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης.
Τα κύρια καθήκοντα της μεικτής τεχνικής επιτροπής θα είναι να διαμορφωθεί ένας προϋπολογισμός που να είναι δίκαιος από την άποψη των δύο πλευρών και να επιβλέπει την εκτέλεση των συμφωνημένων δαπανών.
Η επιτροπή θα εκτελέσει τα καθήκοντά της έως ότου εκλεγεί μια νέα ενοποιημένη κυβέρνηση της Λιβύης.
Στην πραγματικότητα, αυτή η επιτροπή θα δημιουργήσει ένα σταθερό κανάλι επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στη Λιβύη, δημιουργώντας μια ισχυρή οικονομική βάση για την ενοποίηση της χώρας.
Τα στρατιωτικά και δημοτικά συμβούλια της Zawiya και οι τοπικοί σεΐχηδες υποστήριξαν τις ρυθμίσεις.
Η επανάληψη των εξαγωγών πετρελαίου μέσω αυτού του λιμανιού στη δυτική Λιβύη τους υπόσχεται άμεσα οφέλη.
Την ίδια ώρα, ο Ahmed Maiteeq, ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης πάντα απολάμβανε την εικόνα ενός αποφασισμένου και αποτελεσματικού ανθρώπου με σχέσεις στις επιχειρήσεις και στο εξωτερικό, αναζητώντας διπλωματική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Προηγουμένως, είχε κάνει περισσότερες από μία φορές διπλωματικές αποστολές σε διάφορα μέρη του κόσμου, από την Ουάσιγκτον έως τη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα τον Ιούνιο του 2020, ο Maiteeq προέβλεψε μείωση της έντασης της σύγκρουσης.
Και αυτή έγινε.
Παρά τη μαχητική ρητορική και από τις δύο πλευρές, δεν υπήρξε ένταση όπως εκείνες της Sirte ή της αεροπορικής βάσης Al-Jufra.
Επιπλέον, την ίδια στιγμή τα αντιτιθέμενα Λιβυκά κόμματα συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις της στρατιωτικής επιτροπής (5 + 5) για ανακωχή σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ κατά τις διαπραγματεύσεις στις 23 Φεβρουαρίου.
Για συνομιλίες με το LNA και την κυβέρνηση στο Τομπρούκ, ο Ahmed Maiteeq είναι η ιδανική προσωπικότητα.
Είναι αναπληρωτής του Προεδρικού Συμβουλίου, ένας πολύ σεβαστός αξιωματούχος.
Ταυτόχρονα, οι αντίπαλοι δεν μπορούν να τον αποκαλέσουν μαχητικό ηγέτη ή ισλαμιστή.
Σε αντίθεση με τον ισχυρό υπουργό Εσωτερικών Fathi Bashagha ή τον επικεφαλής του κρατικού συμβουλίου της Λιβύης Khaled al-Mishri, δεν έχει εις βάρος του κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου ή για την υποστήριξη τέτοιων εγκλημάτων.
Πριν από λίγο καιρό, την παραμονή της ανακοίνωσης για την έναρξη της εξαγωγής πετρελαίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu πραγματοποίησε παραγωγική συνάντηση στην Άγκυρα στις 15 Σεπτεμβρίου με τον Ahmed Maiteeq.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με τον Maiteeq για την επίσκεψη.
Δεδομένων των πρόσφατων δηλώσεων του επικεφαλής του GNA Fayez al-Sarraj σχετικά με την επιθυμία του να παραιτηθεί, ο Ahmed Maiteeq θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τον αντικαθιστά στην επικεφαλής της επίσκεψης του GNA, Maiteeq, θα πρέπει να θεωρηθεί ως απόπειρα να κερδίσει υποστήριξη για την Άγκυρα, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στις υποθέσεις της Λιβύης.
Το υψηλό επίπεδο διαπραγματεύσεων μπορεί να υποδηλώνει ότι η Maiteeq έχει λάβει τέτοια υποστήριξη.
Την ίδια ώρα, τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας έναν από τους εμπειρογνώμονες, ονόμασαν τον Maiteeq «τον επόμενο πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ στη Λιβύη»
Έτσι, ο Ahmed Maiteeq έχει την ευκαιρία να γίνει «ο σωτήρας» της Λιβύης, θέτοντας τη χώρα στο δρόμο της ειρηνικής διευθέτησης και ευημερίας, επιλύοντας την κρίση εξαγωγών πετρελαίου.
Οι συνομιλίες του με τον Haftar είναι μια εξαιρετική κίνηση δημοσίων σχέσεων, αποδεικνύοντας στον Λιβυκό λαό και την παγκόσμια κοινότητα τις ειρηνευτικές του προθέσεις.

Επιθέσεις παγκοσμιοποιητών

Ωστόσο, υπήρχαν εκείνοι που αντιτάχθηκαν στη συμφωνία που υπεγράφη από τους εκπροσώπους του Ahmed Maiteeq και του Haftar.
Το "Ean Libya" αναφέρει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Ahmed Maiteeq και Khalifa Haftar σχετικά με την επανάληψη της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη.
Προφανώς, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία, η οποία γίνεται αντιληπτή αρνητικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Fayez al-Sarraj, απέρριψε τη συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με τον ανώτερο βοηθό του, θέτει υπό αμφισβήτηση την αποκατάσταση της παραγωγής.
Ένας ανώτερος στρατηγός, ο Osama al-Juwaili, διοικητής της Δυτικής Στρατιωτικής Ζώνης, μίλησε επίσης κατά της συμφωνίας.
Η ετοιμότητα να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης της Λιβύης, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του Khalifa Haftar, εκφράστηκε από τον πληρεξούσιο υπουργό άμυνας στην κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας Salah Eddine al-Namrush στις 20 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το LibyanNews, σεΐχηδες και πολλοί πολίτες έφτασαν στη Sirte για τη συνάντηση εκπροσώπων της ανατολικής κυβέρνησης της χώρας και των αρχών της Τρίπολης.
Ωστόσο, ο προγραμματισμένος διάλογος διακόπηκε από την πολιτοφυλακή που ελέγχεται από το al-Mishri.

Γραμμή του τερματισμού

Στις 21 Αυγούστου, τα αντιμαχόμενα μέρη στη σύγκρουση της Λιβύης εξέδωσαν δηλώσεις σχετικά με την παύση των εχθροπραξιών.
Η συμφωνία απαιτεί την επεξεργασία διαφόρων προϋποθέσεων για τη διατήρηση της ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων των προϋποθέσεων για τη μεταβατική περίοδο πριν από τις εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο του 2021.
Υποτίθεται ότι θα εκλεγεί μία μόνο κυβέρνηση στη Λιβύη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, αρχίζουν σοβαροί εσωτερικοί πολιτικοί μετασχηματισμοί στα ανατολικά και δυτικά μέρη της Λιβύης.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση που εδρεύει στο Τομπρούκ παραιτήθηκε.
Γι’ αυτό και αναμένονται μεγάλης κλίμακας αλλαγές στο GNA.
Με πολλούς τρόπους, η αντίσταση στη συμφωνία του Maiteeq από άλλα στελέχη του GNA οφείλεται στις δικές τους φιλοδοξίες και φοβούνται ότι αν πετύχει, θα είναι ο κύριος και μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του ηγέτη της χώρας.
Ωστόσο, στην πορεία, γίνονται μαριονέτες των ΗΠΑ, που δεν ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τόσο τη ρωσική όσο και την τουρκική επιρροή στη χώρα.
Οι ίδιες οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενεργήσουν ως σωτήρες της Λιβύης ξεκινώντας διαπραγματεύσεις.
Προηγουμένως, η αμερικανική πρεσβεία είχε προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τον Haftar για να συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, προφανώς σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της.
Αλλά τώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν τίποτα.
Είναι απίθανο η Άγκυρα να μην γνώριζε τη συμφωνία Maiteeq-Haftar για το πετρέλαιο, δεδομένου ότι ήταν σε συνεχή επαφή με τον Maiteeq και συμμετείχε σε στρατιωτικό και διπλωματικό διάλογο με τη Μόσχα για τη Λιβύη.
Ταυτόχρονα, η ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ σημαίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα της Τουρκίας και ό, τι έχει επιτύχει στη Λιβύη.
Δεδομένης της επιρροής του ισραηλινού λόμπι στην πολιτική της τρέχουσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, τυχόν πρωτοβουλίες των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση της Λιβύης θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία στην Άγκυρα.
Οι προσπάθειες να σαμποτάρουν τη συμφωνία πετρελαίου της Mateeq θα ενισχύσουν μόνο τις ΗΠΑ, οι οποίες ενδιαφέρονται για την Ανατολική Μεσόγειο και είναι αντίθετες με τις τουρκικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης