Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Μάχη» για την εκλογή νέου ανώτατου δικαστή - O θάνατος της Ginsburg αλλάζει τα δεδομένα των εκλογών (3/11)

ΗΠΑ: «Μάχη» για την εκλογή νέου ανώτατου δικαστή - O θάνατος της Ginsburg αλλάζει τα δεδομένα των εκλογών (3/11)
Το κενό που δημιουργήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο της Ruth Bader Ginsburg, έχει αναχθεί σε βασικό ζήτημα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου
Σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ ανάγεται η επιλογή νέου δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά τον θάνατο της εμβληματικής Ruth Bader Ginsburg, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα εν όψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να εκτιμά ότι η αλλαγή ατζέντας ευνοεί τον πρόεδρο Trump.
Η προεκλογική ομάδα του Αμερικανού προέδρου Donald Trump έχει ήδη αρχίσει να πουλά μπλουζάκια με το σύνθημα “Fill that Seat” (Καλύψτε την έδρα), ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τονίζει την ικανότητά του να επιλέγει δικαστικούς που στηρίζουν «το κράτος δικαίου» για το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αντίθετα οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι η επιλογή ακόμη ενός συντηρητικού δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και του δικαιώματος στην περίθαλψη.
Το κενό που δημιουργήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο την Παρασκευή της Ruth Bader Ginsburg, έχει αναχθεί σε βασικό ζήτημα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς η προοπτική να υπάρχει πλειοψηφία 6-3 υπέρ των συντηρητικών δικαστών ηλεκτρίζει τους ψηφοφόρους, την ώρα που το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ είναι ήδη πολωμένο.
«Θα καλέσουμε τον αμερικανικό λαό να πολεμήσει μαζί μας, τονίζοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις που θα έχει ένα δικαστήριο γεμάτο ιδεολόγους της δεξιάς», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Μέριλαντ, Chris Van Hollen.
Ένας υπεύθυνος για την προεκλογική στρατηγική των Δημοκρατικών στην κρίσιμη πολιτεία Ουισκόνσιν σχολίασε ότι το κεντρικό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους θα είναι πως ό,τι και να γίνει με την έδρα της Ginsburg, θα πρέπει να επιλέξουν τους Δημοκρατικούς αν θέλουν να προστατεύσουν το Obamacare, το πρόγραμμα παροχής περίθαλψης και υγείας που υιοθετήθηκε επί προεδρίας Barack Obama.  
Μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα αρχίσει να εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο η προσφυγή των Ρεπουμπλικάνων εναντίον του Obamacare, με στόχο να ακυρωθούν κάποια άρθρα του νόμου, ανάμεσά τους και αυτά που προβλέπουν την παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε άτομα με προϋπάρχουσες ασθένειες.
Εθελοντές των Δημοκρατικών πέρασαν το Σαββατοκύριακο στα τηλέφωνα προσπαθώντας να πείσουν ψηφοφόρους να επιστρέψουν τα λευκά ψηφοδέλτια που έχουν ζητήσει προκειμένου να ψηφίσουν μέσω επιστολής στις προεδρικές εκλογές και να τα αντικαταστήσουν με αυτά των υποψήφιων του κόμματος.
Παράλληλα μετά τον θάνατο της RBG οι δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος προσέφεραν περισσότερα από 100 εκ. δολάρια σε υποψήφιούς του.

Ευνοεί τον Trump η αλλαγή ατζέντας


Από την πλευρά τους σύμβουλοι του Trump εμφανίζονται ικανοποιημένοι που, έστω και προσωρινά, έχει αλλάξει το βασικό θέμα συζήτησης ενόψει των προεδρικών εκλογών, με τους ψηφοφόρους να έχουν επικεντρωθεί στο ζήτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου και όχι στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, σύμφωνα με πηγές εντός και εκτός Λευκού Οίκου.
«Ο Trump θα προτιμούσε να αποτελεί επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας το Ανώτατο Δικαστήριο, αντί οι εκλογές να αποτελέσουν δημοψήφισμα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την covid-19”, δήλωσε ο Alex Conant., Ρεπουμπλικάνος αρμόδιος για τη χάραξη στρατηγικής του κόμματος.
Η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή έστειλε χθες Δευτέρα βασικά θέματα συζήτησης προς τους αξιωματούχους του κόμματος στις διάφορες πολιτείες, τα οποία έχουν στόχο κυρίως την ευαγγελική και συντηρητική βάση που ψηφίζει Trump.
Σε αυτά αναφερόταν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος “έχει υποχρέωση να γεμίσει τη θέση” και ότι οι δικαστές που θα προτείνει “θα τηρήσουν το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου”.
Στο μεταξύ δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που δημοσιεύθηκε την Κυριακή έδειξε ότι το 62% των Αμερικανών επιθυμεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών να ορίσει τον νέο δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Έως το τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις Trump


Την Παρασκευή ή το Σάββατο θα δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του ανθρώπου που θα αντικαταστήσει την εκλιπούσα δικαστή Ruth Bader Ginsburg ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης τη Δευτέρα το πρωί, ο πρόεδρος Trump είπε ότι ο κατάλογος των πιθανών υποψηφίων για το Ανώτατο Δικαστήριο περιέχει κάτω από πέντε ονόματα.
«Θα ανακοινώσω το όνομα του αντικαταστάτη την Παρασκευή ή το Σάββατο και μετά θα ξεκινήσει η δουλειά», είπε ο Trump.
Ο Trump το Σαββατοκύριακο είπε ότι σχεδίαζε να ορίσει έναν υποψήφιο κάποια στιγμή αυτήν την εβδομάδα.
Είπε δε ότι θα διορίσει μια γυναίκα.
Δύο γυναίκες δικαστές από το Εφετείο των ΗΠΑ βρίσκονται ψηλά στην λίστα των υποψηφίων του Προέδρου Donald Trump ώστε να καλύψουν την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο, που προέκυψε με αφορμή τον θάνατο της Ruth Bader Ginsburg, αναφέρει το Reuters.
Η Barbara Lagoa, με καταγωγή από την Κούβα και η Amy Coney Barrett, μια συντηρητική καθολική, είναι μεταξύ των κορυφαίων προτιμήσεων του προέδρου των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν οι εν λόγω πηγές.
Και οι δύο γυναίκες διορίστηκαν στις τρέχουσες θέσεις τους από τον ίδιο τον Trump.
H Lagoa, 52 ετών, πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα, διορίστηκε από τον Trump στο 11ο Εφετείο, πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η Barrett, μια παντρεμένη 48χρονη μητέρα επτά παιδιών, ήταν επιμελήτρια στη Νομική Σχολή της Notre Dame στην Ιντιάνα προτού την διορίσει ο Trump στο Σικάγο το 2017.
Η υποψηφιότητα της Barrett πιθανότατα να είναι πιο αμφιλεγόμενη καθώς οι ισχυρές συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις δέχτηκαν έντονη κριτική από τις ομάδες δικαιωμάτων σχετικά με το θέμα της άμβλωσης.
Σημειώνεται ότι ακόμα και αν ο Trump χάσει τις εκλογές, μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς επισήμως ο διορισμός του νέου προέδρου δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τις 20 Ιανουαρίου 2021.
Για να εγκριθεί ο διορισμός της νέας δικαστή (η οποία όλα δείχνουν πως θα είναι γυναίκα), απαιτείται απλή πλειοψηφία από τη Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι (53-45), ωστόσο ήδη έχουν καταγραφεί δύο διαρροές. 
Η Αμερικανίδα γερουσιαστής Lisa Murkowski δήλωσε  ότι είναι αντίθετη με την διεξαγωγή ψηφοφορίας για τον διορισμό δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Είναι η δεύτερη γερουσιαστής που εκφράζει δημόσια την αντίθεσή της στα σχέδια του προέδρου Donald Trump να πληρώσει την κενή θέση στον ανώτατο δικαστικό θεσμό των ΗΠΑ που δημιουργήθηκε από τον θάνατο της Ruth Bader Ginsburg.
«Δεν υποστήριξα την εξέταση διορισμού οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές του 2016 για την πλήρωση του κενού που δημιουργήθηκε από τον θάνατο του δικαστή Scalia », δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Lisa Murkowski , σύμφωνα με το Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης.
«Τώρα βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στις εκλογές του 2020 - λιγότερο από δύο μήνες - και πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο ίδιος κανόνας».
Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Susan Collins δήλωσε επίσης ότι δεν θα υποστηρίξει την διαδικασία για την αντικατάσταση της δικαστού Ginsburg πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Δεν αποκλείεται στους διαφωνούντες να προστεθεί και ο γερουσιαστής της Γιούτα Mitt Romney, o οποίος ωστόσο δέχεται πιέσεις να ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης