Τουρκικά «πυρά» κατά της Σακελλαροπούλου - Oktay: Αστεία, μάταιη προπαγάνδα και πρόκληση όσα είπε για την Κύπρο

Τουρκικά «πυρά» κατά της Σακελλαροπούλου - Oktay: Αστεία, μάταιη προπαγάνδα και πρόκληση όσα είπε για την Κύπρο
Ενοχλημένη η Τουρκία για τις δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Κύπρο
Στο στόχαστρο της Τουρκίας μπήκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την επίσκεψη της στην Κύπρο.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, εξέφρασε την ενόχληση της Τουρκίας για την επίσκεψη και τις δηλώσεις της κ. Σακελλαροπούλου στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τη Sabah και το euronews.com, δήλωσε: «η λύση στο Κυπριακό εξαρτάται από την επιστροφή της Ελλάδας στην πραγματικότητα αποκηρύσσοντας τη Μεγάλη Ιδέα.
Σε αυτή την περίπτωση όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας περί "τουρκικής εισβολής" είναι μια αστεία, μάταιη προπαγάνδα και πρόκληση».
Παράλληλα επεσήμανε ότι «θα είναι προς το συμφέρον όλης της χώρας αν η Πρόεδρος της Ελλάδας υιοθετήσει τον λόγο της ειρήνης και του διαλόγου αντί του πολέμου».
Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε στις δηλώσεις της ότι «η εμπρηστική ρητορική της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ένταση που δεν στρέφεται βέβαια μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπονομεύει ανοικτά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Σύμφωνα με την ίδια, το Κυπριακό συνιστά ένα μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα και ο ΟΗΕ είναι το πεδίο, για την Ελλάδα και την Κύπρο, της διαπραγμάτευσης και επίλυσης του.
Αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θεωρούμε πως είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, με αποφυγή νέων τουρκικών παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η προσήλωση όλων στον συμφωνημένο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η κατάργηση του πλήρως αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και η απομάκρυνση του κατοχικού στρατού είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την επίλυση.
Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε τουρκικά τετελεσμένα και να συναινέσουμε σε διχοτομικές λύσεις αποδοχής και νομιμοποίησης των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS