Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan έτοιμος για διερευνητικές επαφές με Ελλάδα, μετά την τηλεδιάσκεψη με Merkel, Michel - Πετά το μπαλάκι στην Ελλάδα για αποκλιμάκωση

O Erdogan έτοιμος για διερευνητικές επαφές με Ελλάδα, μετά την τηλεδιάσκεψη με Merkel, Michel - Πετά το μπαλάκι στην Ελλάδα για αποκλιμάκωση
O Τούρκος πρόεδρος πρότεινε πολυμερή διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου παρουσία και των Τουρκοκυπρίων
(upd3) «Ναι» στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, μετά την τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Την είδηση μετέδωσαν πρώτα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και συνεπώς αναμένεται η αντίδραση από την ελληνική πλευρά.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να πρότεινε πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο παρουσία και των Τουρκοκυπρίων, ενώ πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, ο Erdogan πέταξε το μπαλάκι στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «το momentum που έχει επιτευχθεί πρέπει να διατηρηθεί με αμοιβαία βήματα προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να λειτουργήσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας».
Παράλληλα, ο Erdogan επεσήμανε ότι τα βήματα από την Ελλάδα θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συμφωνία για την αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου.

Πιέσεις από Erdogan

Η ανακοίνωση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας είχε «κολλήσει» στον Erdogan και τελικά το τοπίο φαίνεται πως ξεκαθάρισε στην τηλεδιάσκεψη Merkel, Michel και Erdogan.
Η τουρκική κυβέρνηση πιέζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τις οποίες έχει στενή σχέση να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να μην της επιβληθούν κυρώσεις που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία.
Κατά συνέπεια ο Erdogan θέλει να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη από την μη συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis και σε αυτή την συγκυρία, ακόμη και η μη επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ θα είναι επιτυχία για την Άγκυρα.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσει η γερμανική προεδρία της ΕΕ καθώς από την μια πλευρά δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας και από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να παραβλέψει τις απαιτήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Πάντως, οι διερευνητικές επαφές αναμένεται να αρχίσουν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (24-25 Σεπτεμβρίου 2020).

Το στοίχημα για τη Merkel

H Merkel, σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, Ernst Reichel, έχει πάρει «προσωπικά την υπόθεση αποκλιμάκωση», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο.
Δεν μπορούμε, δηλαδή, με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε.
Σύντομα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει στην Τουρκία το μαστίγιο».

Ενόχληση της Τουρκίας για επίσκεψη Pompeo σε Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo, στην Ελλάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ενοχλεί την Τουρκία.
Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ibrahim Kalin, είχε εκφράσει την ενόχληση του για την πρόσφατη επίσκεψη Pompeo στη Λευκωσία χωρίς να περάσει στα κατεχόμενα, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική διπλωματία λαμβάνει υπ' όψιν μόνο τις απόψεις της «ελληνοκυπριακής» πλευράς.

Πέτσας: Οι κυρώσεις θα αποφασιστούν - Το θέμα είναι πότε θα εφαρμοστούν

Πεποισμένη ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει κυρώσεις στην Τουρκία εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση.
«Oι κυρώσεις θα υιοθετηθούν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Το θέμα είναι το πότε θα εφαρμοστούν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.
«Είναι ένα πολύ κομβικό ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Πρέπει να σταλεί μήνυμα πυγμής και όχι αδυναμίας.
Ή θα υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση ή θα υπάρξουν κυρώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε όταν είδε ότι η ΕΕ ήταν αποφασιστική. Όταν η Ευρώπη έχει αξιόπιστη απειλή και μπορεί να την βάλει στο τραπέζι έχει αποτελέσματα».
Ερωτηθείς για τις διερευνητικές επαφές είπε ότι «το βασικό ζητούμενο είναι αν θα συναινέσει η Τουρκία για διερευνητικές επαφές.
Το θέμα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Δεν υπάρχει περιθώριο για να μπουν άλλα ζητήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης