Στην Καρδίτσα για αυτοψία των ζημιών ο Μητσοτάκης – Απεγκλωβίστηκαν με ελικόπτερα έξι κάτοικοι του χωριού Οξυά

Στην Καρδίτσα για αυτοψία των ζημιών ο Μητσοτάκης – Απεγκλωβίστηκαν με ελικόπτερα έξι κάτοικοι του χωριού Οξυά
Πάνω από 210.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις
(upd2) Στην Καρδίτσα βρίσκεται σήμερα Τρίτη 22/9 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερωθεί και να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και των ζημιών από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο άφησε πίσω του πλημμυρισμένες εκτάσεις τουλάχιστον 210.000 στρεμμάτων.
Την ίδια στιγμή με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό έξι κατοίκων του χωριού Οξυά, όπου έχουν αποκλειστεί περίπου 40 άνθρωποι.
Από νωρίς σήμερα 22/9 το πρωί στήθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού με δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία κατάφεραν να προσγειωθούν σε δύσβατη περιοχή και να παραλάβουν τουλάχιστον 3 άτομα, ανάμεσα στα οποία μια έγκυο γυναίκα με το 1,5 ετών παιδί της ενώ πραγματοποιήθηκε και επιχείρηση όπου διασώστες μετέφεραν με σκοινί έναν εγκλωβισμένο, καθώς το ελικόπτερο δεν μπορούσε να προσεγγίσει και να προσγειωθεί
«Εμείς καλά είμαστε, ανησυχούμε για τους εγκλωβισμένους.
Κάντε προσπάθειες να αποκατασταθεί ο δρόμος.
Νιώθω ανακουφισμένη.
Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις συνθήκες, δεν περιμέναμε τον Ιανό.
Μακάρι να μπορούσαμε να κάτσουμε με τους συγχωριανούς μου» είπε η έγκυος, τονίζοντας ότι ακόμα «δεν έχουμε ακόμα ρεύμα και νερό, ζητάμε άμεση αποκατάσταση για προσωρινή πρόσβαση στο Μουζάκι».
Σύμφωνα με την ίδια «κανείς δεν θέλει να φύγει» προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο «θα πάρει κάποιους για λόγους υγείας».
«Φοβήθηκα πάρα πολύ, έκλαιγα.
Φοβήθηκα για την κόρη μου.
Δόξα τω Θεώ, η Πολιτεία έκανε τα πάντα, ήρθαν τα παιδιά και ευχαριστούμε πολύ», είπε από την πλευρά της η 62χρονη καρκινοπαθής.
Σημειώνεται πως οι υπόλοιποι από τους 40 κατοίκους του χωριού δεν ήθελαν να φύγουν.
Χθες το ελικόπτερο δεν κατάφερε να προσεγγίσει, αν και εφοδίασε με τρόφιμα και νερό τους κατοίκους.

Συσκέψεις υπό το Μητσοτάκη

Σε μια πρώτη αποτίμηση των καταστροφών και των ζημιών, ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς, με τους οποίους και θα αναλύσει τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα.
Ήδη ο πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης στο Δημαρχείο Καρδίτσας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών ενώ στις 11:00 θα επισκεφθεί το Μουζάκι.
Η κατάσταση στο νομό Καρδίτσας είναι δραματική, καθώς υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες έχουν καταστραφεί και «πνιγεί» κάτω από χιλιάδες τόνους νερού, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας μετρά 3 νεκρούς και μια αγνοούμενη από το Μουζάκι.

Αστεροσκοπείο Αθηνών για Ιανό: Πάνω από 210.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στην Καρδίτσα

Στην αποτύπωση της καταστροφής που προκάλεσε στο νομό Καρδίτσας το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας προχώρησε το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Σύμφωνα με το meteo, πάνω από 210.000 στρέμματα ήταν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις του νομού Καρδίτσας την Κυριακή, όπως τις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφότου ένα μέρος των υδάτων είχε ήδη υποχωρήσει.
Όπως αναφέρεται, οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και στον θεσσαλικό κάμπο, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού περάσματος του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που παρέχουν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι, σημαντική ήταν επίδραση του «Ιανού» στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο κυκλώνας βρέθηκε κατά τη φάση της μεγαλύτερης ισχύος του.
Μεταξύ 15/9 και 20/9 οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη δυτική Ελλάδα υποχώρησαν έως και κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.
Τέλος, τα επικαιροποιημένα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης του «Ιανού» μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, εμφανίζονται στο Περτούλι (317 χιλιοστά), στο Μουζάκι (274), στη Μυρίκη Καρπενησίου (224) και στην Καρδίτσα (213).
 
Τα μέτρα για τους πληγέντες
 
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει 9 μέτρα για τους πληγέντες από την πρόσφατη κακοκαιρία.
Συγκεκριμένα:
Πρώτον, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
Δεύτερον, χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον, 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες.
Επιπλέον, 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
Ειδική ενίσχυση 4.000 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
Τρίτον, διατίθεται άμεσα 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στου πληγέντες δήμους για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν πληγεί.
Τέταρτον προχωρά άμεσα μέσω του ΕΛΓΑ η καταγραφή των ζημιών ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
Πέμπτον, χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
Έκτον, προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30 έως 70% της ζημιάς για κτηριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
Έβδομον, παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτηρίων και κτηριακών εγκαταστάσεων που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημιάς με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
Όγδοον, δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
Ένατον, εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

bankingnews.gr

BREAKING NEWS