Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macshane στον Independent: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή της Ευρώπης - Οι Έλληνες χρειάζονται τη βοήθειά μας

Macshane στον Independent: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή της Ευρώπης - Οι Έλληνες χρειάζονται τη βοήθειά μας
Ο Βρετανός πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Blair D.Macshane, καλός γνώστης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναλύει στον Independent, σε βάθος τις αγκυλώσεις των Βρυξελλών απέναντι σε έναν ολοένα και πιο απειλητικό Erdogan
Ο Dennis Macshane, ο πρώην υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα στη Βρετανία, περιγράφει γιατί η Τουρκία συνιστά σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη σε άρθρο γνώμης στον Independent.
Ο Βρετανός που διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση Blair και γνωρίζει καλά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναλύει σε βάθος τις αγκυλώσεις των Βρυξελλών απέναντι σε έναν ολοένα και πιο απειλητικό Erdogan.

Η Τουρκία συνιστά με διαφορά την μεγαλύτερη απειλή της Ευρώπης
Εντός τις εβδομάδας, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία, σημειώνει ο Βρετανός που τονίζει πως στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί και το ακανθώδες ζήτημα του Brexit.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να γιατρέψει τον βρετανικό ιό του Brexit» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Macshane συνεχίζει τονίζοντας πως ανάμεσα στα θέματα συζήτησης θα βρίσκεται και η Ρωσία, συνέχεια των γεγονότων που ακολούθησαν της δηλητηρίασης του Alexei Navalny, αλλά και τα γεγονότα στη Λευκορωσία.
«Ωστόσο σήμερα, με διαφορά η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη – με όρους εξωτερικής ισχύος που απειλεί εδάφη της ΕΕ και σχεδόν οτιδήποτε η Ευρώπη διατείνεται πως αναζητά να προστατεύσει – προέρχεται από την Τουρκία» γράφει ο πρώην υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα.

Ο Holland θεωρεί την Τουρκία απειλή για την Ευρώπη
Ο Dennis Macshane γνωρίζει πολύ καλά τα γεωπολιτικά ζητήματα στην περιοχή μας, καθώς υπήρξε το μέλος στην κυβέρνηση Tony Blair που ασχολήθηκε με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία όσο είχε χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ξεκινά παραθέτοντας τις παρατηρήσεις του πρώην Προέδρου της Γαλλίας, Francois Holland από την Αθήνα, αναφορικά με τις ανησυχίες του για την Τουρκία.
Για τον Hollland, λέει ο Βρετανός, ο Recep Tayyip Erdogan, γνωστός πλέον στους διπλωματικούς κύκλους ως «Ο Σουλτάνος», συνιστά απειλή για την Ευρώπη.
«Οδήγησε την Τουρκία σε οικονομική καταστροφή και τώρα πρέπει να χτυπήσει το τύμπανο του εθνικισμού, προκρίνοντας την αναστήλωση της δόξας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τα αναδυόμενα οικονομικά προβλήματα».

Πώς η Τουρκία επεμβαίνει στην πολιτική της Ευρώπης
Francois Holland όμως δεν έμεινε σε αυτές μόνο τις επικρίσεις σε βάρος της Άγκυρας.
«Ο Erdogan αναζητά να στρατικοποιήσει την ανατολική Μεσόγειο, παρέβη τις υποχρεώσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ αγοράζοντας ρωσικούς πυραύλους, έχει εμμονή με τον ισλαμισμό, προμοτάροντας το Ισλάμ στην Ευρώπη και μετέτρεψε δύο βυζαντινούς Καθεδρικούς ναούς σε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη» γράφει ο Βρετανός αναλυτής.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Holland, την οποία παραθέτει ο Macshane, η Τουρκία επεμβαίνει στην πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, διοργανώνοντας προεκλογικές συγκεντρώσεις και επιμένοντας πως οι τουρκικής καταγωγής Ευρωπαίοι πολίτες οφείλουν πίστη μόνο στην Τουρκία.
Επιπλέον, ο Holland αναφέρθηκε και στις περιπέτειες του Ερντογάν στη Συρία και τον πόλεμο απέναντι στους Κούρδους, κινήσεις που χαρακτήρισε επικίνδυνες.
«Οι τοποθετήσεις του Holland ήρθαν σαν μελωδία στα αυτά των Ελλήνων υπουργών που παρευρίσκονταν στην διάσκεψη» αναφέρει ο Βρετανός αναλυτής στο άρθρο γνώμης του στον Independent.
Όπως λέει ωστόσο, το βασικό πρόβλημα της χώρας μας είναι η άρνηση της Γερμανίας να πάρει ξεκάθαρη θέση.
«Στρατηγική υπομονή» συνιστά ο Γκάμπριελ απέναντι στην Τουρκία
Στην ίδια διάσκεψη, μετά τον Hollland, τον λόγο πήρε ο πρώην ηγέτης των σοσιαλιστών στη Γερμανία, Siegmar Gabriel, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της χώρας από το 2017 ως το 2018.
Για τον  Gabriel, αν επιβάλλονταν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400 ή αν η χώρα οδηγούνταν εκτός της ευρωατλαντικής συμμαχίας, τότε η Τουρκία θα εξελισσόταν γρήγορα σε πυρηνική δύναμη.
Ο Γερμανός πολιτικός πρόσθεσε πως αν η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα έφερνε μέτρα σε βάρος του Ερντογάν, τότε η Ευρώπη θα έπρεπε να χτίσει νέους τοίχους σε όλα της τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικών, σε χώρες όπως η Ουγγαρία, καθώς ο Ερντογάν θα έστελνε εκατομμύρια ή και περισσότερους πρόσφυγες στην ΕΕ.

Gabriel: Αν η εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι vegeterian της Γερμανίας είναι... vegan
Για τον Siegmar Gabriel το βασικό πρόβλημα στην περιοχή μας είναι οι ΗΠΑ που δεν μοιάζουν έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία.
Για τον Γερμανό η μόνη απάντηση για την ώρα είναι «στρατηγική υπομονή», πολιτική την οποία προκρίνει ο Gabriel και απέναντι στον Putin.
«Αν η εξωτερική πολιτική της ΕΕ είναι χορτοφαγική, η γερμανική εξωτερική πολιτική είναι βίγκαν» δήλωσε σαρκαστικά ο Gabriel.
ΕΕ και Γερμανία έχουν δεμένα τα χέρια απέναντι στην Τουρκία
Ο Βρετανός αναλυτής περιέγραψε πως ΕΕ και Γερμανία έχουν δεμένα τα χέρια απέναντι στην Τουρκία και το στήριξε στις δηλώσεις της Daniela Schwarzer, διευθύντριας του German Council on Foreign Relations και σύμβουλου του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της Ε.Ε. Josep Borrell.
Όπως σημείωσε η Γερμανίδα, η πίεση για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας είναι «περίπλοκη με μια σειρά από τρόπους: κατά πόσο πρέπει να επιβληθούν, σε ποιο βαθμό, υπό ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις θα έπρεπε να αρθούν.
Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο ευρέων και σκληρών κυρώσεων».
Για τον Macshane, αυτή ακριβώς είναι η βίγκαν εξωτερική πολιτική του Βερολίνου και των Βρυξελλών που μέμφθηκε ο Gabriel.
Το θέμα της στάσης απέναντι στην Τουρκία, αναφορικά με την απειλή σε βάρος της Ελλάδας είναι περίπλοκο, δαιδαλώδες και χαμένο από κάθε άποψη, για πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Τι θα πράξει τελικά η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία;
Πρόσφατα, λέει ο Βρετανός, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας υποστήριξε πως απαιτείται εξαντλητικός διάλογος.
«Αν μια δύναμη στο μέγεθος της Τουρκίας απειλούσε να καταλάβει το μικρό νησάκι της Μάλτας, Γκόζο, θα ήταν ο πρώτος που θα ζητούσε αλληλεγγύη και στήριξη από την ΕΕ» σημειώνει δηκτικά ο πρώην υπουργός.
Την Τρίτη, σημειώνει κλείνοντας ο Macshane, η Γερμανίδα Καγκελάριος, ο Charles Michel και ο Erdogan θα επικοινωνήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Η Ελλάδα είναι το βασικό θέμα συζήτησης.
Θα επιτρέψει η εξωτερική πολιτική των χορτοφάγων και των βίγκαν της ΕΕ στον σαρκοφάγο Erdogan να πάρει ένα κομμάτι από το Αιγαίο;».
 
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης