Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κοντά στο λουκέτο 100.000 επιχειρήσεις λόγω ύφεσης - Δραματικές οι επιπτώσεις από ένα δεύτερο lockdown

tags :
Κοντά στο λουκέτο 100.000 επιχειρήσεις λόγω ύφεσης - Δραματικές οι επιπτώσεις από ένα δεύτερο lockdown
Κοντά στο λουκέτο των 100.000 επιχειρήσεων βρίσκεται η αγορά – Μεγάλες οι επιπτώσεις από ένα δεύτερο lockdown
Εφιαλτική είναι η εικόνα που επικρατεί στην αγορά, με την μείωση της κατανάλωσης να αγγίζει το 50% και τα λουκέτα να αυξάνονται, φτάνοντας περί τις 100.000 επιχειρήσεις επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών.
Η αγορά είναι πολύ κοντά στο λουκέτο 100.000 επιχειρήσεων», επισημαίνει ο Μάκης Σαββίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Hλεκτρονικού Εμπορίου και Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, επιβεβαιώνοντας την πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE, με στόχο την καταγραφή και την εκτίμηση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα περίπου 100.000 μικρές και πολύ μκρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα) ενδέχεται να κλείσουν μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν ώστε να μην εξαπλωθεί ο Covid – 19.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς οι απώλειες του εμπορίου από τον κορωνοϊό υπολογίζονται στα 10 με 12 δισ. ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο lockdown στην αγορά.
Σύμφωνα άλλωστε με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης οι απώλειες για κάθε μήνα που επιβάλλεται lockdown, αγγίζουν τα 6 δισ ευρώ.  
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνη Ζαϊρη, το κόστος των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία θα ανέλθει στα 40 δις ευρώ ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δις αφορούν το εμπόριο, με την ιδιωτική κατανάλωση να έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα τους τελευταίους μήνες.
Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων σύμφωνα με στελέχη της αγοράς στην παρούσα φάση δεν είναι ευνοϊκή, καθώς τα χρήματα αυτά στερούνται από την ελληνική αγορά, αφού οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί τόσο ως προς τις αγορές τους λόγω μειωμένου εισοδήματος, όσο και λόγω του ενδεχόμενου να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας την επόμενη ημέρα.
Όσον αφορά την κατανάλωση καταγράφει μείωση άνω του 50%, ενώ ο τζίρος των καταστημάτων είναι μειωμένος κατά 30%.
Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι και η εικόνα στο ελληνικό εμπόριο και στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων καθώς σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας η πλειονότητα των εμπόρων (87,6%) δήλωσε χειρότερο τζίρο από πέρυσι, για το υπόλοιπο 12,4% κινήθηκε στα ίδια ή σε καλύτερα επίπεδα. Περισσότεροι από τους μισούς εμπόρους είχαν πτώση τζίρου έως 50%, ενώ τρεις στους δέκα είδαν τον τζίρο τους να πέφτει περισσότερο από 50%.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών… βυθίστηκαν, καθώς εκεί η πτώση των πωλήσεων ξεπέρασε το 75%.
Παράλληλα, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα η πτώση ήταν κοντά στο 40%, ενώ οι τοπικές αγορές κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα, καθώς ναι μεν και εκεί οι πωλήσεις ακολούθησαν καθοδική πορεία, η οποία κυμάνθηκε όμως στα επίπεδα του -25%.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης