Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Η γαλλική στήριξη προς την Ελλάδα δυσκολεύει τη λύση στα ελληνοτουρκικά, μειώνοντας τη διάθεση της Αθήνας για συμβιβασμό

Handelsblatt: Η γαλλική στήριξη προς την Ελλάδα δυσκολεύει τη λύση στα ελληνοτουρκικά, μειώνοντας τη διάθεση της Αθήνας για συμβιβασμό
Η ελληνοτουρκική διένεξη ένα ακόμη πεδίο εκδήλωσης της γαλλογερμανικής αντιπαλότητας, υποδεικνύει σε άρθρο της η γερμανική Handelsblatt
Η ελληνοτουρκική κρίση φαίνεται να είναι ένα ακόμη πεδίο διαφωνιών κυρίως στην εξωτερική πολιτική ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία παρά τη φαινομενική σύμπλευση των δύο χωρών, οι οποίες περιγράφονται ως ατμομηχανή της ΕΕ, καταλήγει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Οι ρόλοι αλλάζουν, πότε εμφανίζεται το Βερολίνο πιο σκληρό, πότε το Παρίσι.
Αλλά η βασική διένεξη παραμένει η ίδια.
Από την οπτική γωνία του Βερολίνου ο Macron ενεργεί πάρα πολύ παρορμητικά, πολύ αυθαίρετα, σύμφωνα με το μότο «πρώτα η Γαλλία και η Ευρώπη θα μας ακολουθήσει» επισημαίνει ο αρθρογράφος της παραθέτοντας, ως ένα από τα πολλά παραδείγματα, τη διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο.
«Ο Γάλλος πρόεδρος τηρεί σκληρή πολιτική, αντίθετα η Merke lκαι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θέλουν να διαμεσολαβήσουν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.
Την ώρα που το Βερολίνο πραγματοποιεί διακριτικά συνομιλίες ο Γάλλος πρόεδρος στέλνει μαχητικά και μια φρεγάτα ως χειρονομία στήριξης προς την Ελλάδα.
Αρχές της εβδομάδας το Παρίσι ανακοίνωσε ότι πωλεί 18 Rafale και πολλές φρεγάτες στην Αθήνα με το επιχείρημα ότι ο εξοπλισμός βοηθά στο να τεθεί η Άγκυρα υπό έλεγχο.
Το Βερολίνο παρακολουθεί με αυξημένη ενόχληση την επίδειξη ισχύος του Macron στη Μεσόγειο» υπογραμμίζει η εφημερίδα.
«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί την στρατηγική λήψης μέτρων κατά του Ερντογάν από ελάχιστα υποσχόμενη την επιτυχία μέχρι αντιπαραγωγική.
Από την οπτική γωνία του Βερολίνου χρειάζονται πρωτοβουλίες ύφεσης.
Ο σύμβουλος της Merkel για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Jan Hecker και ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas κάνουν συζητήσεις με υπουργούς και στρατηγικούς συνομιλητές σε Αθήνα και Άγκυρα» αναφέρει ο αρθρογράφος.
Στο άρθρο φιλοξενείται και η άποψη του Niels Schmitt, βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος προς επίρρωση της αντιπαραγωγικής γαλλικής στάσης στην ανατολική Μεσόγειο.
«Η ενεργητική παρουσία του Macron κάνει καλό στην Ευρώπη, αλλά οι γαλλικές πρωτοβουλίες πρέπει να τροφοδοτούνται μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο» υποστηρίζει ο Schmitt για να προσθέσει ότι «η μονομερής γαλλική στήριξη προς την Ελλάδα δυσκολεύει λύση δια διαπραγματεύσεων διότι μειώνει την ετοιμότητα των Αθηνών για συμβιβασμό.»
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης