Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγοράζουν συνεχώς κρατικά ομόλογα χαμηλής ποιότητας

tags :
S&P: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγοράζουν συνεχώς κρατικά ομόλογα χαμηλής ποιότητας
Οι τράπεζες στην «περιφέρεια» που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση της ευρωζώνης - όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία - έχουν την υψηλότερη έκθεση στο χρέος των κυβερνήσεών τους
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αγοράσει πάνω από 200 δισ. ευρώ ομολόγων των κυβερνήσεών τους από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να επαναφέρει τους φόβους για τα αυξανόμενα αποθέματα του κλάδου σε επικίνδυνα κρατικά χρέη.
Σύμφωνα με έρευνα της S&P Global Ratings, οι τράπεζες είχαν αυξήσει το ποσοστό των κρατικών ομολόγων σε 1,6 δισ. ευρώ περίπου στα τέλη Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση 15% από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο οργανισμός αξιολόγησης δήλωσε ότι ο ρυθμός των αγορών ήταν επτά φορές ταχύτερος από ό, τι την ίδια περίοδο το 2019.
Οι τράπεζες στην «περιφέρεια» που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση της ευρωζώνης - όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία - έχουν την υψηλότερη έκθεση στο χρέος των κυβερνήσεών τους, μαζί με εκείνες εκτός της ζώνης του ευρώ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Τα στοιχεία είναι πιθανό να επαναφέρουν τις ανησυχίες σχετικά με την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν οι έντονες μεταβολές στην τιμή των κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, οι πωλήσεις κρατικού χρέους συνέβαλαν επανειλημμένα στην κρίση του τραπεζικού τομέα, αυξάνοντας με τη σειρά τους την προοπτική για ένα περαιτέρω χτύπημα στην οικονομία - μια δυναμική με την ονομασία «doom loop».
«Κατά την άποψή μας, η αύξηση της επένδυσης ομολόγων αποτελεί προσωρινή απάντηση στην υπερβολική ρευστότητα της αγοράς.
Πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά είναι διαφορετική από ό, τι πριν από την κρίση του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους που ξεκίνησε περίπου το 2011», δήλωσε ο Cihan Duran, αναλυτής της S&P Global Ratings.
«Εάν αυτό δεν αποδειχθεί αληθινό και η τάση παραμείνει στην Ευρώπη, η παραβίαση των κυριαρχικών κινδύνων θα μπορούσε να απελευθερώσει έναν νέο «βρόχο καταστροφής» στο μακρινό μέλλον, ιδίως όταν οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά μεγάλα ανοίγματα έναντι κρατικών χρεών», είπε.
Η εξάπλωση της πανδημίας τον Μάρτιο προκάλεσε ένα sell off στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, το οποίο ήταν ιδιαίτερα έντονο στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βοήθησε στην αποτροπή μιας νέας κρίσης χρέους με ένα πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης 750 δισ. ευρώ, το οποίο αργότερα επεκτάθηκε στα 1,35 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Η κεντρική τράπεζα διεξήγαγε έναν νέο γύρο εξαιρετικά φθηνών δανείων προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να βιαστεί να δανείσει 1,3 δισ. ευρώ με αρνητικά επιτόκια.
Ενώ η εισφορά μετρητών έχει αυξήσει την ικανότητα των χρηματοπιστωτικών τομέων να δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μεγάλο μέρος αυτών έχει καταλήξει στο δημόσιο χρέος, σύμφωνα με την S&P.
Οι τράπεζες στην ΕΕ δεν χρειάζεται να διατηρούν κεφάλαια έναντι των ομολόγων των κυβερνήσεών τους, τα οποία θεωρούνται ως «χωρίς κίνδυνο» επένδυση από τις ρυθμιστικές αρχές.
«Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας ενεργούν ακούσια ως κίνητρο για τις τράπεζες να προσθέσουν στα χαρτοφυλάκια ομολόγων.
Η ΕΚΤ μπορεί να λάβει πρόσθετα προσαρμοστικά μέτρα που ενδέχεται να επιταχύνουν αυτήν την τάση», ανέφερε η έκθεση.
Ωστόσο, η S&P πρόσθεσε ότι η τεράστια άνοδος των τιμών των κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να ανακοπεί μόλις αρχίσει η ανάκαμψη από την κρίση του Covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης