Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Θάβει» τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας η ΕΕ – Schwarzer: Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο

tags :
«Θάβει» τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας η ΕΕ – Schwarzer: Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο
Να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις είπε η σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής
Λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24 – 25/9), κατά την οποία θα εξεταστεί η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, η Κομισιόν διαμηνύει πως δεν τίθεται κανένα θέμα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις πρόσφατες και συνεχιζόμενες προκλήσεις της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Ενδεικτική άλλωστε ήταν η δήλωση της Daniela Schwarzer, συμβούλου του Josep Borrell, του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, κατέστησε σαφές πως κυρώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν κατά της Άγκυρας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο για ευρύτερες και βαθύτερες κυρώσεις.
Πρέπει να δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία στις διαπραγματευτικές προσπάθειες προκειμένου αυτές να είναι επιτυχείς» υποστήριξε η Schwarzer, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο πως η ΕΕ κάθε άλλο παρά διατεθειμένη είναι να επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα.
Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση φαίνεται πως συνηγορούν και οι τελευταίες εξελίξεις τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως από τις πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα.
Συγκεκριμένα, Ελλάδα και Τουρκία φέρονται σε στρατιωτικό επίπεδο και στο πλαίσιο των διεργασιών που έχουν γίνει στο ΝΑΤΟ, να έχουν καταλήξει σε μια επίσημη τελική συμφωνία προκειμένου να «στηθεί» μια 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο θερμό στρατιωτικό επεισόδιο στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για καλό κλίμα συζητήσεων με την Τουρκία ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως και εντός της ημέρας να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016.
Η έναρξη των διερευνητικών επαφών προσδιορίζεται για μετά τις εργασίες της Συνόδους Κορυφής της ΕΕ.
Υπό αυτά τα δεδομένα αλλά και της τηλεδιάσκεψης που αναμένεται να έχουν αύριο Τρίτη 22/9 η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο πρόεδρος της ΕΕ, Charles Michel και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας είναι εκτός ατζέντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης