Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman - Deutsche Bank: «Βλέπουν» μικρότερη ύφεση 3,5% το 2020 στην Τουρκία

Goldman - Deutsche Bank: «Βλέπουν» μικρότερη ύφεση 3,5% το 2020 στην Τουρκία
Όσον αφορά το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, η Goldman εκτιμά ότι έως τα τέλη του 2020 πιθανόν να έχει φθάσει το 12%, ενώ μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2021 το 14%
Υψηλότερα επιτόκια για το 2020 και το 2021, ωστόσο μικρότερη ύφεση απ’ ότι αναμενόταν προβλέπουν σε αναλύσεις τους για την οικονομία της Τουρκίας, οι Goldman Sachs και Deutsche Bank.
"Καθώς η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να παρεμβαίνει στην πτώση των αγορών με τα αποθεματικά της σε συνάλλαγμα μειώνεται, θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη στη νομισματική πολιτική με αύξηση επιτοκίων προκειμένου να μειώσει τον ρυθμό των εισαγωγών, να ενισχύσει τις εισροές και να αποθαρρύνει την δολαριοποίηση", καταγράφουν οι οικονομολόγοι της Goldman σε έκθεσή τους.
Επιπροσθέτως, η Goldman εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας θα συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2020, και όχι στο 5% όπως είχαν αρχικά προβλέψει, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η Deutsche Bank βελτίωσε επίσης την εκτίμησή της για ύφεση στο 2,5%, έναντι προηγούμενης για 5,1%, ενώ αναφορικά με την ανάκαμψη του 2021, προβλέπει ποσοστό ύψους 4%.
Οι αναλυτές της Goldman αναμένουν επίσης, έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 4% για το 2020.
Όσον αφορά το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η Goldman εκτιμά ότι έως τα τέλη του 2020 πιθανόν να έχει φθάσει το 12%, ενώ μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2021 το 14%.
Στην αρχική εκτίμηση γινόταν λόγος για επιτόκιο 10% έως το τέλος του 2020.
Οι κλάδοι οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση - τουρισμός, εστίαση και μεταποίηση - είναι πιθανό να αργήσουν αρκετά να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα", υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης