Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στις ευρωαγορές, φόβοι για νέα lockdοwns - Στο -3,4% ο DAX, η Deutsche Bank -8% λόγω σκανδάλου - Tα futures της Wall -2%

Sell off στις ευρωαγορές, φόβοι για νέα lockdοwns - Στο -3,4% ο DAX, η Deutsche Bank -8% λόγω σκανδάλου - Tα futures της Wall -2%
Οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις, μετά τις αποκαλύψεις για το ξέπλυμα χρήματος από τραπεζικούς κολοσσούς
(upd) Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, εν μέσω έντονων φόβων ότι η άνοδος στα κρούσματα από κορωνοϊό θα προκαλέσει νέα lockdowns σε πολλές χώρες, καταποντίζοντας έτσι τις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή της γηραιάς ηπείρου.
Επίσης, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις, μετά τις αποκαλύψεις για το ξέπλυμα χρήματος από τραπεζικούς κολοσσούς.
Συγκεκριμένα:
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει πτώση 3,4% στις 12.678 μονάδες, με τη Deutsche Bank να σημειώνει «βουτιά» 3,2%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 3,5% στις 5.769 μονάδες, καθώς η Βρετανία είναι ένα βήμα πριν το δεύτερο lockdown.
Στις 4.817 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με  πτώση 2,7%
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 3,2% στις 18.872 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί κατά 3,5% στις 6.689μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν πτώση ύψους 2%.
Άνοδο στις 30 μονάδες καταγράφει ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου.
Image
Image
Στο ταμπλό, ισχυρό πλήγμα δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, εν μέσω των αποκαλύψεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τραπεζικούς κολοσσούς.
Η Deutsche Bank σημειώνει «βουτιά» 8%. η HSBC διαπραγματεύεται στο -3,9%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ η Standard Chartered υποχωρεί 3,4%.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει 40% από τις αρχές του 2020.
Μεγάλες απώλειες καταγράφει και ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής.
Η IAG, μητρική της British Airways, υποχωρεί 11%, η easyJet -9% και η Ryanair -6%, καθώς η Βρετανία οδεύει σε δεύτερο lockdown.
Την Κυριακή 20/09/20209 , ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Matt Hancock προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο όσον αφορά τον Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε ραγδαίως τις τελευταίες εβδομάδες.
Μάλιστα τόνισε ότι ένα δεύτερο εθνικό lockdown βρίσκεται στα σχέδια, εάν οι πολίτες δεν ακολουθούν τους κυβερνητικούς κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι το μόνο μέρος που βλέπει να αυξάνονται απότομα τα κρούσματα ημερησίως.
Αρκετές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Δανίας - έχουν ήδη ανακοινώσει νέους περιορισμούς σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις τους.
"Έχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση που εκτυλίσσεται μπροστά μας", δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.
"Τα περιστατικά μολύνσεων έχουν πλέον ξεπεράσει τα ποσοστά που αναφέρθηκαν όταν η πανδημία κορυφώθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2020."
Οι οικονομικοί αριθμοί στην Ευρώπη έχουν δείξει αρκετά αργή ανάκαμψη, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2020 κατά τη συνεδρίαση της, στις αρχές του μήνα (Σεπτέμβριος 2020).
Το ενδιαφέρον εστιάζεται επίσης στις ενημερώσεις σχετικά με τις μετρήσεις εμπιστοσύνης του Σεπτεμβρίου μέσω των flash PMIs και του γερμανικού Ifo , την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 αντίστοιχα.

Εταιρείες

Στις εταιρικές ειδήσεις, ο τραπεζικός γίγαντας HSBC είναι πιθανό να βρίσκεται στο προσκήνιο τη Δευτέρα μετά την πτώση στις ασιατικές συναλλαγές, με τις μετοχές της να πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από το 1995.
Η HSBC, μαζί με την Standard Chartered, είναι μια από τις τράπεζες που κατηγορούνται για μετακίνηση μεγάλων ποσών που φέρονται να είναι από παράνομα κεφάλαια για σχεδόν δύο δεκαετίες, από το Δίκτυο Επιβολής Οικονομικών Εγκλημάτων.
Σε άλλες ειδήσεις, ο ιδρυτής της Nikola Corp, (ηλεκτρικά φορτηγά των ΗΠΑ), Trevor Milton, παραιτήθηκε από πρόεδρος.
"... το επίκεντρο θα πρέπει να είναι η Εταιρεία και η αποστολή της που αλλάζει τον κόσμο, όχι εγώ. Γι 'αυτό πήρα τη δύσκολη απόφαση να αποχωρήσω από Εκτελεστικός Πρόεδρος", δήλωσε ο ίδιος.
Ο Stephen Girsky, πρώην αντιπρόεδρος της General Motors και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Nikola, ορίστηκε ως πρόεδρος, με ισχύ άμεσα.
Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα (Σεπτέμβριος 2020), η Hindenburg Research ισχυρίστηκε ότι η Nikola παραπλάνησε τους επενδυτές με την τεχνολογία της.
Η Hindenburg ανέφερε ότι είχε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο Milton έκανε ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την κατοχή ιδιόκτητης τεχνολογίας για να δημιουργήσει έτσι συνεργασίες με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Σε παύση» το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca

Η AstraZeneca (NYSE: AZN ) βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο, αφού δήλωσε το Σάββατο 19/09/2020,  ότι η κλινικές δοκιμές εμβολίων Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσει την στάση αναμονής, μετά από ένα κενό ασφαλείας που αναφέρθηκε στη δίκη της στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο εβδομάδες.

Οι τιμές στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση τη Δευτέρα 21/09/2020, καθώς ένα άλλο καιρικό φαινόμενο προκλήθηκε, απειλώντας την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού.
Η Tropical Storm Beta ώθησε ορισμένους παραγωγούς πετρελαίου να εγκαταλείψουν τις υπεράκτιες πλατφόρμες στην περιοχή, ενώ είχαν ξαναρχίσει τις δραστηριότητές τους μετά τον τυφώνα Sally.
Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων από τον Covid-19, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, παραμένει σοβαρή απειλή για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου.
Τα αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ διαπραγματεύτηκε 0,6% χαμηλότερα στα 41,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent μειώθηκε κατά 0,75% στα 42,92 δολάρια.
Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,3% στα 1.956,95 δολάρια, ενώ το ισοτιμία ευρώ δολαρίου, διαπραγματεύθηκε 0,2% υψηλότερα στα 1,1862.

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας - O Ηang Seng στο -1,5%, αργία στο Τόκιο

Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, στον απόηχο των απωλειών στη Wall Street, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση.
Κλειστή λόγω αργίας θα παραμείνει η αγορά του Τόκιο.
Στο Χονγκ Κονγκ πτώση καταγράφουν οι μετοχές των HSBC και Startared Chartered, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για ξέπλυμα χρημάτων ύψους, πολλών τρισ. δολαρίων.
Η μετοχή της HSBC έφτασε να υποχωρεί 4,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 1995, ενώ αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στο -2%.
Απώλειες 3,2% καταγράφει η μετοχή της Standard Chartered.
Την ανησυχία στις διεθνείς αγορές εντείνει το δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού, το οποίο οδηγεί κάποιες χώρες στην επαναφορά των lockdowns.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 0,4% στις 3.322 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε απώλειες 1,6% στις 24.071 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρούσε 0,6% στις 3.316 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε πτώση 0,2% στις 38.762 μονάδες.
Ένα νέο σκάνδαλο έρχεται να ταλανίσει τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ξέπλεναν αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν εν γνώσει τους επί χρόνια, όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.
Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα Buzzfeed News που συμμετείχε στην έρευνα.
Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.
Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -- τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon -- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.
Σύμφωνα με το Buzzfeed News, «τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης