Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Γιώργος Καμπύλης: Στοίχημά μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων

tags :
Γιώργος Καμπύλης: Στοίχημά μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
(pressntigri@gmail.com)
Δυναμικό άνοιγμα στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του εναλλακτικού τουρισμού, σε όλες του τις μορφές, επιχειρεί ο νέος Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Γιώργος Καμπύλης. Στόχος και στοίχημα μαζί, να καταστεί ο Δήμος του, τουριστικός προορισμός και για τους 12 μήνες του έτους.
Ο  Γιώργος Καμπύλης, αν και βρίσκεται μόλις ένα χρόνο στο τιμόνι του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, έχει ήδη δώσει το στίγμα των προθέσεών του. Τους στόχους του Δήμου αλλά και τον στρατηγιακό σχεδιασμό ανάπτυξης πολύ συγκεκριμένων μορφών εναλλακτικών τουρισμού που επιχειρεί, παρά τα προσκόματα του Covid-19, ξεδιπλώνει μέσα από την συνέντευξή του στον Χάρη Ντιγριντάκη.

· Πώς ολοκληρώνεται η φετινή τουριστική σεζόν και πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η χειμερινή περίοδος;

Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι τουριστικές περιοχές τη φετινή σεζόν ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες. Έπρεπε να τηρηθούν οι κανόνες και οι περιορισμοί των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε αυτόν τον τομέα είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι καθώς δεν είχαμε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή μας.
Λόγω όλων αυτών των περιορισμών η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε με καθυστέρηση. Ο Ιούνιος ουσιαστικά ήταν ένας χαμένος μήνας. Αλλά από τα μέσα Ιουλίου και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, όπου η επισκεψιμότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, υπήρξε αύξηση της τουριστικής κίνησης όπου συνεχίστηκε και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Η πορεία της χειμερινής περιόδου θα εξαρτηθεί άμεσα από την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας διαθέτει και πολύ ωραίους χειμερινούς προορισμούς. Είμαι σίγουρος ότι με την τήρηση όλων των μέτρων όλα θα κυλήσουν ομαλά και οι λάτρεις της φύσης και ιδιαίτερα της περιοχή μας θα βρουν την ευκαιρία για να αποδράσουν και να απολαύσουν τα πανέμορφα ορεινά χωριά μας.

· Ποιος είναι ο στόχος σας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και ποιες οι μεγαλύτερες παθογένειες που καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Ο τουρισμός συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τόπου μας τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και τους χειμερινούς. Στόχος μας ως δημοτική αρχή είναι να αναπτύξουμε όλες εκείνες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού που θα κάνουν τον Δήμο μας τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο. Η μεγαλύτερη παθογένεια που αντιμετωπίζουμε αυτήν την στιγμή είναι οι υποδομές (χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμούς, δίκτυα αποχέτευσης) που πρέπει να αναπτύξουμε στις παραθαλάσσιες κυρίως κοινότητες προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν και να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Μία άλλη πρόκληση είναι η συντήρηση του οδικού δικτύου, πολλών χιλιομέτρων, που συνδέει τις παραθαλάσσιες περιοχές με τα ορεινά χωριά μας, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να τα προσεγγίζουν πιο σύντομα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ένα εξίσου σημαντικό στοίχημα για τη δημοτική μας αρχή είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην ανάπτυξη νέων ήπιων τουριστικών μονάδων που θα μπορούν να ανταποκριθούν τόσο στις ποσοτικές όσο και στις ποιοτικές ανάγκες που διαμορφώνονται στον Δήμο μας.

· Η Βόρεια Κυνουρία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για να αναπτυχθεί ο εναλλακτικός τουρισμός. Ποιες μορφές θα λέγατε ότι δύνανται να «ευδοκιμήσουν»;

Επιδιώκουμε να συμβαδίσουμε με την παγκόσμια τάση ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπου πλέον προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων τουριστών. Μία τέτοια μορφή είναι και ο αθλητικός τουρισμός. Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου διοργανώσαμε, για πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία στο Παράλιο Άστρος το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωράμε στην υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία των δύο πρώτων αναρριχητικών πεδίων στο Δήμο μας, στην κοινότητα Αγίου Ανδρέα, με 50 αναρριχητικές διαδρομές. Επίσης ολοκληρώνεται το μεγάλο μονοπάτι, Parnon Trail 200 χιλιομέτρων, πεζοπορικού τουρισμού που διατρέχει τον Δήμο μας από τα Άνω Δολιανά έως τον Πραστό. Αυτό συνδυάζει πεζοπορικές διαδρομές τόσο στον Πάρνωνα όσο και παραθαλάσσια και ο πεζοπόρος διέρχεται από μοναστήρια, εκκλησίες, αρχαία κάστρα, μυθικές σπηλιές και ιστορικά σημεία. Παράλληλα στόχος μας είναι να αναπτύξουμε δευτερεύουσες Δημοτικές διαδρομές που θα συνδέονται με το κεντρικό Περιφερειακό μονοπάτι και θα προσφέρουν μικρές εναλλακτικές εμπειρίες πεζοπορίας. Τέλος, θέλουμε να δώσουμε έμφαση και σε άλλες μορφές τουρισμού με πρωτεύων τον θρησκευτικό τουρισμό.

· Πού εστιάζει ο Δήμος στη μετά COVID 19 εποχή; Οι επιχειρήσεις της περιοχής εκτιμάτε ότι μπορούν να επιδείξουν αντανακλαστικά και να διαχειριστούν τη φετινή ζημιά;

Ως Δήμος, από την αρχή της πανδημίας, στεκόμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών της περιοχής. Προχωρήσαμε σε άμεσα μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων με απαλλαγή για ορισμένους μήνες αλλά και μείωση κατά το ήμισυ των δημοτικών τελών τους υπόλοιπους μήνες στις επιχειρήσεις που επηρέασε η κρίση της πανδημίας. Εκτιμώ ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για όλους, όμως είμαι βέβαιος πως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και μέσα από καινοτόμες ιδέες θα προσελκύσουν το κοινό. Είναι όμως στο χέρι μας να καταφέρουμε να βγούμε νικητές, γιατί οι Έλληνες έχουμε αποδείξει πως στα δύσκολα τα καταφέρνουμε καλύτερα, και κυρίως όταν έχουμε σωστή καθοδήγηση από ειδικούς και τηρούμε τις υποδείξεις τους. Εμείς είμαστε εδώ για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο για την προβολή και ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου μας και των αγροτικών προϊόντων που παράγει.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης