Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά - Η ατζέντα των διερευνητικών επαφών - Μανιφέστο Erdogan στον ΟΗΕ (22/9)

Κρίσιμη εβδομάδα για τα ελληνοτουρκικά - Η ατζέντα των διερευνητικών επαφών - Μανιφέστο Erdogan στον ΟΗΕ (22/9)
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για καλό κλίμα συζητήσεων με την Τουρκία
(upd2) Ακόμα μία κρίσιμη εβδομάδα αρχίζει για τα ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται και τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές της πιέσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να έχει σήμερα (21/9/2020) συνομιλίες τους ομολόγους του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Όπως όλα δείχνουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία έχει απομακρυνθεί μετά και την απομάκρυνση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο και ν’ αποτυπωθούν στο χαρτί, ούτως ώστε να απειλείται η εφαρμογή τους αυτομάτως εάν κι εφόσον η Τουρκία επαναλάβει τις προκλήσεις της και την παραβατική συμπεριφορά της.
Από την πλευρά του, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές δήλωσε «Είμαστε σε ένα καλό κλίμα συζητήσεων με την Τουρκία.
Δεν υπάρχει ακόμα κάτι έτοιμο να ανακοινώσουμε».

Πιθανή η επικοινωνία Μητσοτάκη και Erdogan

Οι διερευνητικές επαφές έχουν «κλειδώσει» και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται εντός της ημέρας ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την έναρξη τους.
Το πιθανότερο σενάριο είναι οι διερευνητικές επαφές να αρχίσουν μία εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται πριν την έναρξη των επαφών και τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan, έτσι ώστε να επισφραγιστεί ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί, χωρίς να προσκρούει σε επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας.
Στην κυβέρνηση ελάχιστοι εκτιμούν ότι οι διερευνητικές επαφές θα ανάψουν το «πράσινο» φως για συμφωνία επί της μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.
Αντιθέτως, φαίνεται ότι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης κερδίζει περισσότερο έδαφος.
Κι αυτό γιατί οι Τούρκοι θέλουν να δείξουν ότι απλώνουν την ατζέντα των διεκδικήσεων, ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσουν στον τουρκικό λαό ότι μόνο η Τουρκία βγήκε κερδισμένη.

Η ατζέντα των διερευνητικών επαφών

Οι διερευνητικές επαφές αφορούν την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αν κι επί της ουσίας δεν αποτελούν επίσημες διαπραγματεύσεις.
Εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς είναι ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επί τιμή.
Ο προηγούμενος γύρος των διερευνητικών επαφών διακόπηκε το 2016, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς και χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία.

Πέτσας: Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει

Για «καλό κλίμα συζητήσεων» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Είμαστε σε ένα καλό κλίμα συζητήσεων με την Τουρκία.
Δεν υπάρχει ακόμα κάτι έτοιμο να ανακοινώσουμε» δήλωσε ο κ. Πέτσας.
«Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση πορεύτηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενώ ο πρωθυπουργός συνόψισε τη θέση μας στη φράση "σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις".
Η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σήμα.
Και εκδηλώθηκε από την Άγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές.
Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα - η οποία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα - θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Και μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων».
Και κατέληξε επισημαίνοντας πως «Είναι στο χέρι της Τουρκίας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: έμπρακτη ειλικρινή αποκλιμάκωση, ή κυρώσεις».

Στις Βρυξέλλες, ο Δένδιας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της κατάστασης στον Λίβανο, την Κίνα και τη Ρωσία.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλων περιφερειακών θεμάτων Δυτικών Βαλκανίων, ενώ του Συμβουλίου θα προηγηθεί άτυπο πρόγευμα που παραθέτει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, με προσκεκλημένη την αρχηγό της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Τηλεδιάσκεψη Erdogan με Merkel και Michel

Κάθε άλλο παρά απομονωμένος φαίνεται πως είναι ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, καθώς εντείνει τις επαφές του ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Erdogan θα έχει αύριο (22/9/2020) τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία αλλά και η ένταση του τελευταίου διαστήματος στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην Αθήνα ο Pompeo

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, επιβεβαιώνει και το ταξίδι που αναμένεται να κάνει στη χώρα μας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo.
Δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις από το State Department, ωστόσο ο Pompeo αναμένεται στην Αθήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Η επίσκεψη του Pompeo συνδέεται με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, γι’ αυτό θα επισκεφθεί και τη Σούδα, ωστόσο δείχνει και την επιθυμία της Ουάσιγκτον για εκτόνωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μανιφέστο Erdogan στον ΟΗΕ 22/9: Η Τουρκία δεν θα απομονωθεί στην Αν. Μεσόγειο

Ο Πρόεδρος Erdogan θα απευθυνθεί στους παγκόσμιους ηγέτες την πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω του κορωνοιού στις 22 Σεπτεμβρίου 2020.
Ο Erdogan θα εμφανιστεί ως εκφραστής του καταπιεσμένου Ισλάμ και θα αναδείξει πως οι «μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις θέλουν να ελέγξουν την Ανατολική Μεσόγειο, η εποχή της αποικιοκρατίας έχει τελειώσει»
«Η Συρία, η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο σε σχέση με την Ελλάδα θα είναι τα θέματα που θα αναδείξει ο Erdogan τονίζοντας ότι η περίοδος της αποικιοκρατίας έχει λήξει.
Οι Σταυροφόροι λεηλάτησαν τα αραβικά κράτη και αυτό δεν θα επαναληφθεί η Τουρκία έχει την δύναμη να αντιμετωπίσει τις μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη»
Ειδικά αυτή η αναφορά αποδεικνύει την πίεση που δέχεται ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος από ΗΠΑ και Γερμανία ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γαλλία δια των απειλών και οι ΗΠΑ και Γερμανία δια της διπλωματικής οδού φαίνεται ότι έχουν καθορίσει το πλαίσιο για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.
Με βάση πληροφορίες ο Erdogan θα αναφερθεί πολύ διεξοδικά στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι δεν μπορεί μια χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Μεσόγειο να κατέχει τα λιγότερα θαλάσσια δικαιώματα.
Οι Τούρκοι διεκδικούν μέρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου και μονίμως αναφέρουν ότι δεν μπορεί ένα ελληνικό νησί 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως το Καστελόριζο που απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα και μόλις 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία να έχει 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως καθορίζεται από το Δίκαιο για την Θάλασσα του 1982 – που δεν έχει υπογράψει η Τουρκία – ωστόσο το νέο επιχείρημα τους είναι ότι όποια νησιά βρίσκονται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική ξηρά δεν μπορεί να έχει επιπρόσθετη ΑΟΖ.
Π.χ. ένα νησί που βρίσκεται στο 198 ναυτικό μίλι από την ηπειρωτική ξηρά συμπεριλαμβάνεται στην ηπειρωτική ΑΟΖ αλλά κατά την Τουρκία δεν μπορεί το νησί να έχει ξεχωριστή ΑΟΖ γιατί τότε 198 μίλια η ΑΟΖ της ηπειρωτικής χώρας + 200 ναυτικά μίλια της νησιωτικής = δημιουργείται μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 398 ναυτικών μιλίων…
Ωστόσο εάν το επιχείρημα των τούρκων είναι ορθό, τότε το Καστελόριζο που βρίσκεται 313 ναυτικά μίλια μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα… μπορεί να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Επίσης όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά η Τουρκία ένα θέμα θεωρεί μείζον την ΑΟΖ του Καστελόριζου, τα υπόλοιπα θέματα όπως αποστρατιωτικοποίηση, γκρίζες ζώνες, 13 νησιά που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνών Συνθηκών κ.α. είναι τακτικισμοί για να πετύχουν τον βασικό τους στόχο.

Ο Erdogan κατηγορεί τους αποικιοκράτες αλλά συμπεριφέρεται ως αποικιοκράτης – Τι είπε για την οικονομία

Και ενώ ο Erdogan θα κατηγορήσει τις μεγάλες δυνάμεις ως αποικιοκράτες, η συμπεριφορά του είναι ξεκάθαρα αποικιοκρατική.
Σε συνάντηση που είχε με στελέχη του κόμματος του ανέφερε «εάν η Τουρκία αποσυρθεί από τη Συρία, θα επανέλθει η ειρήνη;
Εάν αγνοήσουμε το Βόρειο Ιράκ οι τρομοκράτες θα εξαφανιστούν; Αν η Τουρκία απομακρυνθεί από την Λιβύη, ένα πραξικόπημα δεν βρίσκεται προ των πυλών;
Εάν αφήσει την Γαλλία που αναζητάει τον νέο της γεωπολιτικό προσανατολισμό η ΕΕ θα συνδράμει στα δικαιώματα που έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο;
Η Τουρκία ξεπερνά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, υποστηρίζει ο Erdogan.
Τα επίπεδα παραγωγής της Τουρκίας αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο 2020, καθώς η χώρα έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοιού.
«Ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων αυξάνεται από τον Απρίλιο, όταν ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν στην κορύφωση του», δήλωσε ο Erdogan στα εγκαίνια ενός νέου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Βόρειου Μαρμαρά ένα έργο 400 χιλιομέτρων.
Η τουρκική κυβέρνηση έθεσε το στόχο ανεργίας για το 2020 στο 11,8%, με το ποσοστό να προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο 9,8% έως το 2022.
Ο κόσμος συγκρίνει την Τουρκία με τις χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει.

Τούρκοι αξιωματούχοι πιέζουν για αντίμετρα

Ο συνταξιούχος Συνταγματάρχης Πληροφοριών Coşkun Başbuğ αναφέρει ότι ο Erdogan, πρέπει να στείλει ένα μήνυμα από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η αποικιοκρατική νοοτροπία των μεγάλων κρατών.
Η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι το παράδειγμα σε αυτό το θέμα.
Υπάρχουν 8 παραθαλάσσια κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν 8 κράτη που προσπαθούν εμπλακούν στην περιοχή και από αυτά 2-3 κράτη βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα του ΟΗΕ.
Οι τρίτες χώρες πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το δεύτερο μήνυμα, του Erdogan πρέπει να αφορά τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τις Ισλαμικές χώρες.
Ενώ τα δύο τρίτα των παραθαλάσσιων κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μουσουλμανικά κράτη, δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ αυτών.
Θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών που βρίσκονται στην Μεσόγειο.
Ο Cem Gürdeniz Ναύαρχος εν αποστρατεία αναφέρει ότι σε αυτή την νέα εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Τουρκία πρέπει να εστιάσει στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της.
Στον ΟΗΕ ο Erdogan πρέπει να εστιάσει
-Στα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Ειδικά να αιτιολογηθεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την  Λιβύη.
-Να αναδειχθεί το πρόβλημα των προσφύγων.
-Να ασκηθεί κριτική για τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
-Να αναλυθεί γιατί η Τουρκία προβαίνει σε έρευνες και γεωτρήσεις, γιατί ανακοινώνει Navtex και στρατιωτικές ασκήσεις με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.
- Οι τουρκοκύπριοι να εξηγήσουν με σαφήνεια τα παιχνίδια της Ελλάδας και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης