Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνείς τράπεζες ξέπλυναν βρώμικο χρήμα 2 τρισ. δολ. εν γνώσει τους - «Βουτιά» στις μετοχές HSBC, StanChart, Deutsche Bank - Τι απαντούν οι τράπεζες

Διεθνείς τράπεζες ξέπλυναν βρώμικο χρήμα 2 τρισ. δολ. εν γνώσει τους - «Βουτιά» στις μετοχές HSBC, StanChart, Deutsche Bank - Τι απαντούν οι τράπεζες
Η Deutsche Bank απαντά ότι οι αποκαλύψεις της Κοινοπραξίας είναι πληροφορίες «πολύ γνωστές» στους ελεγκτές της
(upd) Ένα νέο σκάνδαλο έρχεται να ταλανίσει τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ξέπλεναν αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν εν γνώσει τους επί χρόνια, όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.
Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα Buzzfeed News που συμμετείχε στην έρευνα.
Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.
Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -- τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon -- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.
Σύμφωνα με το Buzzfeed News, «τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας».

Τι απαντούν οι τράπεζες

Σε ανακοίνωσή της η Deutsche Bank βεβαιώνει ότι οι αποκαλύψεις της Κοινοπραξίας είναι πληροφορίες «πολύ γνωστές» στους ελεγκτές της και ότι έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους στην ενίσχυση των ελέγχων αυτών και ότι δίνει μεγάλη προσοχή στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της.
Η έρευνα αναδεικνύει επίσης την αδυναμία των αμερικανικών αρχών στο έλεγχο αυτών των συναλλαγών.
Σε ανακοίνωσή της πριν από την δημοσίευση της έρευνας η οικονομική αστυνομία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι η δημοσίευση καταγγελιών ύποπτης δραστηριότητας συνιστά «έγκλημα» που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε δήλωσή του στο Reuters την Κυριακή, η HSBC ανέφερε ότι «όλες οι πληροφορίες που παρέχονται από το ICIJ είναι ιστορικές».
Η τράπεζα σημείωσε ότι από το 2012 έχει ξεκινήσει ένα «πολυετές ταξίδι για να αναθεωρήσει την ικανότητά του να καταπολεμά το οικονομικό έγκλημα».
Η Standard Chartered αναφέρει ότι ανέλαβε την ευθύνη του να καταπολεμήσει το οικονομικό έγκλημα και ότι έχει επενδύσει ουσιαστικά στα προγράμματα συμμόρφωσης.

Deutsche Welle: Πάνω από 1 τρισ. δολ. μαύρου χρήματος διακινήθηκε μέσω της Deutsche Bank

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Deutsche Bank φέρεται να έχει διευκολύνει πάνω από το ήμισυ των 2 τρισ. δολαρίων από ύποπτες συναλλαγές που είχαν επισημανθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για σχεδόν δύο δεκαετίες.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν περιείχαν ύποπτες αναφορές από την δραστηριότητα που υπέβαλαν τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο Δίκτυο ελέγχου Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ή στο FinCEN.
Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες υποχρεούνται από το νόμο να ειδοποιούν τις ρυθμιστικές αρχές όταν εντοπίζουν δραστηριότητες που ενδέχεται να είναι ύποπτες, όπως ξέπλυμα χρήματος ή παραβιάσεις κυρώσεων.
Τέτοιες αναφορές όμως δεν αποτελούν απαραίτητα στοιχεία εγκληματικής συμπεριφοράς.
Η Deutsche Bank έχει προηγουμένως κατηγορηθεί ότι διευκολύνει χρηματοοικονομικές συναλλαγές που παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις.
Το 2015, η γερμανική τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμα ύψους 258 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συνεργασία με χώρες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις στις ΗΠΑ, όπως το Ιράν, η Συρία, η Λιβύη, το Σουδάν και η Μιανμάρ, σύμφωνα με την DW.
Ωστόσο, τα έγγραφα της FinCEN που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι η τράπεζα συνέχισε να κινεί ύποπτα κεφάλαια μετά τον διακανονισμό του 2015, ανέφερε η έκθεση.
Image
Πτώση στις τραπεζικές μετοχές

Η αποκάλυψη ασκεί πιέσεις στις μετοχές των μεγάλων τραπεζών που φέρονται να εμπλέκονται στο ξέπλυμα.
Η Deutsche Bank σημειώνει «βουτιά» 6%. η HSBC διαπραγματεύεται στο -3,9%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ η Standard Chartered υποχωρεί 3,4%.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει 40% από τις αρχές του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης