Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Νωρίτερα και εντός εβδομάδας η τηλεργασία στο 40% του προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα

Νωρίτερα και εντός εβδομάδας η τηλεργασία στο 40% του προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας η προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων θα εφαρμοστεί σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα.
Νωρίτερα, εντός της εβδομάδας αναμένεται στη Βουλή με την μορφή τροπολογίας - από το συνολικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά (υπερωρίες υπερεργασία) η διάταξη για την υποχρεωτική τηλεργασία του 40% των εργαζομένων σε γραφείο στον ιδιωτικό τομέα με εφαρμογή την Αττική καθώς και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν θέμα με την πανδημία του κορωνοϊού.
Η τροπολογία θα έχει τη μορφή κατεπείγοντος για τα περιοριστικά μέτρα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Από το μέτρο αυτό δε θίγονται οι μισθοί και οι συμβάσεις εργασίας, ενώ όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα υπάρχει πρόστιμο 3.000 ευρώ σε μη συμμόρφωση της επιχείρησης όσον αφορά στην υποβολή στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του ειδικού εντύπου για την εξ αποστάσεως εργασία.
Το 40% επί του συνόλου των εργαζομένων προσδιορίζεται από τον ίδιο τον εργοδότη ο οποίος γνωρίζει ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
Για παράδειγμα σε μία βιοτεχνία που έχει 100 άτομα προσωπικό εκ των οποίων οι 80 είναι εργάτες και 20 εργάζονται στο γραφείο, το 40% θα υπολογιστεί στους 20 εργαζόμενους, ήτοι 8 εργαζόμενοι πρέπει να εργαστούν υποχρεωτικά με τηλεργασία.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφωθούν με το νέο αυτό μέτρο μέσα σε 24 ώρες μετά τη ψήφιση του νόμου και θα πρέπει εντός 24ωρου να δηλώσουν τους εργαζόμενους που απασχολούνται εξ αποστάσεως.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews (ΒΝ) με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας η προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων θα εφαρμοστεί σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα.
Το ωράριο εργασίας των μισθωτών προσαρμόζεται υποχρεωτικά κατά την έναρξη και λήξη, ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν σε βάρδιες ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου.
Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους.
Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης